Αλεξ. Νικολόπουλος: Αγορές! Ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί

Ανακοινώσεις παρόμοιες με την “Την προσοχή σας παρακαλώ η ακτή είναι ασφαλής μπορείτε να εισέλθετε στο νερό”, τροποποιημένες σε “Κυρίες και κύριοι, οι αγορές έχουν ολοκληρώσει την πτωτική τους πορεία μπορείτε με ασφάλεια να αρχίσετε να επενδύετε και πάλι”, είναι αδύνατες και γενικά δεν πρέπει να αναμένονται.

Η σώρευση όμως πολλών ενδείξεων το τελευταίο διάστημα, μας οδηγεί στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι βρισκόμαστε περισσότερο κοντά στο τέλος της κατάρρευσης των αγορών, παρά στο μέσον της πτωτικής τους πορείας. Οι βίαιες ποσοστιαίες κινήσεις τους και οι συχνά χωρίς σοβαρή αιτία αντιστροφές τους, στατιστικά τείνουν να συμβαίνουν στην εγγύτητα ιστορικών χαμηλών παρά υψηλών.

Έχουμε μπει για τα καλά στην περίοδο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων κερδοφορίας γ’ τριμήνου των εταιριών του S&P 500. Παρά τις προς τα κάτω αναπροσαρμοσμένες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι ανακοινώσεις είναι καλύτερες των προσδοκιών. Θα τολμούσαμε όμως να ισχυριστούμε ότι στην τρέχουσα συγκυρία τον κύριο λόγο δεν τον έχει τόσο η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Στο μετά το 2008 νεωτερικό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, οι αποφάσεις και το πλαίσιο λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών είναι τα καθοριστικά στην συμπεριφορά των αγορών.

Σύμφωνα με την HellasFin.gr οι πρόσφατες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών Ιαπωνίας, Αγγλίας αλλά και το αίτημα της ελβετικής για έκτακτη συναλλαγματική γραμμή από την FED, παρέχουν τα πρώτα σημάδια έντονων αρρυθμιών ρευστότητας, που παραπέμπουν στη θυμοσοφία ότι οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται, όταν αρχίζουν να πανικοβάλλονται οι κεντρικές τράπεζες.

Η αρχική αδράνεια των κεντρικών τραπεζών απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό, λόγω της εκτίμησης για παροδικότητα της φύσης του, έχει πλέον οδηγήσει σε υπερεπιθετικές αυξήσεις των παρεμβατικών επιτκίων, προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση λόγω υψηλού πληθωρισμού και ροκανίσματος των εισοδημάτων.

Το επιθετικό όμως αυτό σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής στο δρόμο της καταστολής του πληθωρισμού, είναι πλέον μαθηματικά δυνατόν ότι θα οδηγήσει σε ύφεση, αναφέρει η HellaFin.gr. Ο υπό διαμόρφωση φαύλος κύκλος δεν μπορεί να σταματήσει μόνο με την υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά και ενδεχομένως με κάποιο πιστωτικό γεγονός ή με το σπάσιμο κάποιων αδύναμων κρίκων του χρημ/κού συστήματος.

Το ατύχημα που περιμένει να συμβεί δεν πρέπει να οδηγήσει στην επενδυτική απραξία. Στο φαυλοκυκλικό αυτό περιβάλλον δημιουργούνται ανεπανάληπτες επενδυτικές ευκαιρίες μακράς πνοής, σε μετοχές και ομόλογα. Η/ο επενδυτικός σας σύμβουλος θα χαρεί να σας συμπαρασταθεί. Ρωτήστε την/τον.

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

  • Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος είναι πιστοποιημένος διαχειριστής κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.