Αλεξ. Νικολόπουλος: Έχουν περιθώριο ανόδου τα ελληνικά ομόλογα εντός του 2023;

Η συζήτηση των τελευταίων χρόνων σχετικά με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων λόγω της σημασίας τους στην ευχερή χρηματοδότηση των αναγκών του δημοσίου, αλλά και εν όψει μιας ενδεχόμενης αξιολογικής αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade) εντός του 2023 είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Βέβαια οι αγορές σαν έξυπνοι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, μέσω της αναρρίχησης των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων, έχουν ήδη αποτιμήσει ένα μέρος των μελλοντικών θετικών εξελίξεων της ελληνικής οικονομίας.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο στο δυσμενές προεκλογικά 2023, με την συνέχιση της πορείας των μεταρρυθμίσεων και την μείωση του δημοσίου χρέους σαν ποσοστό επι του ΑΕΠ, θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη εντός του έτους την αναβάθμιση της χώρας σε επενδύσιμη κατηγορία, αν όχι στα 4 επόμενα ραντεβού αξιολόγησης μέχρι την 21η Απριλίου, μάλλον όμως σε αυτά που ακολουθούν στο 2ο εξάμηνο του 2023.

Σε αντίθεση με την πριν του 2017 περίοδο και ιδιαίτερα από τις αρχές του 2019, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμπεριφέρονται πλέον κανονικά όπως αυτά των χωρών του μη σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης. Η επιστροφή στην εντός ευρωζώνης επενδυτική κανονικότητα, πίεσε το τελευταίο διάστημα την τυπική ένδειξη κινδύνου μιας χώρας (spread), δηλαδή το διαφορικό απόδοσης μεταξύ των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων και των γερμανικών από το 4% στο 2%.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αποκλιμάκωσης των spread ακόμη περισσότερο; Μάλιστα υπάρχουν. Στο συνοδευτικό γράφημα των spreads των εκάστοτε χωρών της ευρωζώνης, η γραμμή παλινδρόμησης αφορά τα χαμηλά της Ολλανδίας με επίπεδο 0,3% μέχρι την Κύπρο με ένδειξη 2,09%. Αυτήν την περίοδο το spread της Ελλάδας ανέρχεται στο 1,98% (μικρότερο αυτού της Κύπρου παρά την υψηλότερη αξιολόγησή της).

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, η πολυπόθητη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, θα μπορούσε, σύμφωνα με την γραμμή παλινδρόμησης, να πιέσει το spread 0,3% χαμηλότερα, περίπου στο 1,69%. Η αύξηση της τιμής από μια τέτοιας τάξης διολίσθηση του διαφορικού, θα οδηγούσε μαθηματικά σε μία αύξηση της τιμής κατά 2,5% και σε συνδυασμό με την απόδοση στην λήξη θα απέφερε συνολικά εντός του 2023 6,6%.

Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, η αταλάντευτη μεταρρυθμιστική πορεία και η συνέχιση της ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, θα οδηγήσει το ελληνικό 10ετές ομόλογο σε περαιτέρω ενίσχυση, μέσω της κλιμάκωσης περαιτέρω εισροών μεγάλου όγκου εγχώριων και αλλοδαπών θεσμικών επενδυτών.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.