Αλεξ. Νικολόπουλος: Παραμένει “γερακίσια” ακόμη και μετά την αύξηση του 0,5% η ΕΚΤ

Εναρμονισμένη με τις εκτιμήσεις η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, στην συνεδρίασή της του Φεβρουαρίου, αύξησε τα παρεμβατικά της επιτόκια κατά 0,5%.Έτσι το καταθετικό της επιτόκιο έφτασε στο 2,5% έχοντας διαδράμει 3% από τα χαμηλά του προηγούμενου Ιουλίου, την ταχύτερη και μεγαλύτερη συνολική αύξηση στην ιστορία της ευρωζώνης.

Η επιτοκιακή καθοδήγηση έμεινε αμετάβλητη από την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με την συνοδευτική της απόφασης δήλωση ότι τα επιτόκια “θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά με σταθερό ρυθμό, και θα παραμείνουν σε υψηλά περιοριστικά επίπεδα προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%”.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο η κα Lagarde, περιέγραψε τις επικρατούσες συναινετικές συνθήκες εντός του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας και τόνισε κατηγορηματικά τις προθέσεις της να ανυψώσει άλλο ένα 0,5% το ρυθμιστικό της επιτόκιο στην συνεδρίαση του Μαρτίου. Σε ερώτηση που ακολούθησε μετά την συνέντευξη, η πρόεδρος απάντησε ότι ο Μάρτιος δεν θα αποτελέσει και την κορύφωση της αυξητικής πορείας, δεδομένου του γεγονότος ότι πρέπει να “καλυφθεί ακόμη πολύ έδαφος”.

Στην συνεδρίαση επίσης του Μαρτίου θα καθαριστεί ο περαιτέρω ρυθμός και το αναγκαίο ύψος των ρυθμιστικών επιτοκίων, προκειμένου να επιτευχθούν τα επαρκή περιοριστικά επίπεδα της νομισματικής πολιτικής.

Η συνοδευτική δήλωση επιβεβαίωσε την έναρξη της πιστωτικής σύσφιξης του χαρτοφυλακίου APP τον Μάρτιο, ύψους 15 δις Ευρώ μηνιαίως.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, αναφερόμενη στο οικονομικό πεδίο η κα Lagarde, δήλωσε ότι λόγω της ανθεκτικότητας της, η ευρωζώνη έχει εξισορροπήσει τους υπαρκτούς ακόμη κινδύνους για τον πληθωρισμό και την οικονομική επιβράδυνση. Επιπρόσθετα τόνισε την ανάγκη άρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στον βαθμό που χαλαρώνει η ενεργειακή κρίση. Σε αντίθετη περίπτωση η αναζωπύρωση του πληθωρισμού θα είναι βέβαιη.

Ερωτηματικά εγείρονται από την αντίθετη από τις προσδοκίες της ΕΚΤ αντίδραση των αγορών οι οποίες φαίνεται να μη πείθονται από τις γερακίσιες δηλώσεις της Τράπεζας.

Νικολόπουλος Αλέξανδρος

Πιστοποιημένος Διαχειριστής Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων – Διευθυντής καταστήματος Αθηνών HellasFin

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.