Αλέξανδρος Νικολόπουλος: ΑΕΠ Κίνας. Ετήσια μεγέθυνση 6,3%

Στο 6,3% ανήλθε η ετήσια μεγέθυνση του ΑΕΠ της Κίνας στο τέλος του β’ τριμήνου του 2023. Η αύξηση (η οποία ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων), ήταν σημαντικά υψηλότερη αυτής του 4,5% του α’ τριμήνου. Ο ιλιγγιώδης ρυθμός μεγέθυνσης του 6,5%, σύμφωνα με την από το 2006 μακροχρόνια τάση του, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό, στην λόγω πανδημίας και αυστηρών lock-downs χαμηλή συγκριτική βάση του 2022.

Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε αναλύοντας τις επιμέρους συνιστώσες του κινεζικού ΑΕΠ, είναι ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται με κινητήρια δύναμη την δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών και την καταναλωτική ζήτηση (Λιανικές πωλήσεις 3,1%).

Αξιοσημείωτη σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν η δραστηριότητα στην κατασκευή υποδομών η οποία παρά την περυσινή υψηλή συγκριτική βάση μεγεθύνθηκε κατά 10,4% οδηγώντας έτσι και την βιομηχανική παραγωγή σε σημαντική αύξηση της τάξης του 4,4%.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, οι πάγιες επενδύσεις ήταν αυξημένες κατά 3,8% σαφέστατα υψηλότερες από την μακροχρόνιά τους τάση.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin μελανό στοιχείο συνεχίζει να αποτελεί η συρρίκνωση κατά 10,2% του τομέα κατασκευής κατοικιών, όπως επίσης και η ανεργία των νέων ηλικίας 16-24 ετών, η οποία ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 21,3%.

Στον απόηχο των στοιχείων β’ τριμήνου θα πρέπει να αναμένουμε οπωσδήποτε την στήριξη της κεντρικής διοίκησης της χώρας μέσω της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.