Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Η οικονομία και οι αγορές στα μέσα Νοεμβρίου

Ενθουσιασμός κυρίευσε τις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα μετα την δημοσίευση των στοιχείων για την λιγότερο σφιχτή αγορά εργασίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σαν αποτέλεσμα της ευκταίας για τις κεντρικές τράπεζες αύξησης της ανεργίας.

Να θυμίσουμε ότι τα ευχάριστα νέα από την χαλάρωση της αγοράς εργασίας ήρθαν μετα από τα ανέλπιστα θετικά δεδομένα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη του γ’ τριμήνου 2023 στις ΗΠΑ και Κίνα (4,9%) αντίστοιχα, αλλά και της Ευρωζώνης η οποία παρά τα αδύναμα στοιχεία ορισμένων τομέων της οικονομίας, τελικά και αυτό το τρίμηνο απέφυγε την ύφεση.

Η καταναλωτική δαπάνη στον αναπτυγμένο κόσμο, η οποία είναι ακόμη ανθηρή, δεδομένων των αυξήσεων των μισθών πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού, πριμοδοτεί την οικονομική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο το δίλημμα για τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, σε αντίθεση με τις αγορές οι οποίες προεξοφλούν την πτώση των παρεμβατικών επιτοκίων στο μέσον του επόμενου έτους, είναι πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στα τρέχοντα υψηλά ή ακόμη και υψηλότερα επίπεδα, δεδομένης της υψηλότερης του πληθωρισμού αύξησης του μισθολογικού κόστους αλλά και της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής επέκτασης των αναπτυγμένων οικονομιών.

Επι του παρόντος λίγα είναι τα ανησυχητικά δεδομένα για μια ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ. Οι αβεβαιότητες που εμφανίζονται είτε με τον μανδύα της γεωπολιτικής είτε μιας ενδεχόμενης αναζωπύρωσης του πληθωρισμού σαν αποτέλεσμα μιας νέας αύξησης του ενεργειακού κόστους ή λόγω της έκλειψης της περσινής υψηλής συγκριτικής βάσης ή μιας νέας κλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων μάλλον σαν παροδικές θα πρέπει να χαρακτηριστούν.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin με το 90% των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου του S&P 500 να έχουν ανακοινωθεί, η κερδοφορία είναι απροσδόκητα καλύτερη των εκτιμήσεων (81% καλύτερα αποτελέσματα) με την ετήσια μεταβολή να ανέρχεται πλέον από το αρχικά εκτιμώμενο 1% σε 6,3% με τον κλάδο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας να υπεραποδίδουν.

Στον δείκτη S&P 500 η αρνητική ψυχολογία του προηγούμενου διαστήματος, είτε λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών είτε λόγω του διαφαινόμενου νέου αδιεξόδου σχετικά με την οροφή του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, μάλλον θα αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για ανέλπιστη ανοδική κίνηση προς το 4600 στις επόμενες ημέρες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.