Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Η πρώτη εβδομάδα του 2024 και οι αγορές

Το μεγαλύτερο σερί ανόδου της τελευταίας 20ετίας του S&P 500, διακόπηκε την πρώτη εβδομάδα του 2024 δημιουργώντας και τις πρώτες ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Μετά την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED, οι αγορές θα πρέπει να αισθάνονται επιβεβαιωμένες για την πεποίθησή τους ότι η αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του Ιουλίου ήταν και η τελευταία αυτού του κύκλου.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, τα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας δείχνουν ότι η οικονομία συνεχίζει ακόμη να δημιουργεί με ισχυρό ρυθμό νέες θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών. Σαν συνέπεια βέβαια της ρωμαλέας αγοράς εργασίας και της παραμονής του μισθολογικού κόστους σε υψηλά επίπεδα μάλλον ασύμβατα με τον στόχο του 2% πληθωρισμού, μετριάστηκε κάπως η αισιοδοξία για σύντομη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων.

Με δεδομένο ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές, μάλλον θα πρέπει να θεωρήσουμε το ενδεχόμενο μιας ύφεσης απόμακρο, τουλάχιστον για το πρώτο 6μηνο του 2024.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, κρίνουμε ότι η απουσία μίας ύφεσης προσδιορίζει σαν υπέρογκο το χάσμα του 1,15%, μεταξύ των προβολών της ίδιας της FED και των εκτιμήσεων των αγορών, για μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024, από το τρέχον 5,375% στο 4,6% και 3,45% αντίστοιχα. Η γεφύρωσή του δε, θα αποτελεί στην πορεία του έτους πηγή σημαντικών διακυμάνσεων. Σαν αποτέλεσμα αυτών, οποιαδήποτε βύθιση του δείκτη θα αποτελέσει εξαιρετικά κερδοφόρα συνθήκη για τοποθετήσεις.

Να επαναλάβουμε την εκτίμησή μας ότι στο διαμορφούμενο μακροοικονομικό πλαίσιο, ότι η αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 11% εντός του 2024, θα οδηγήσει τον S&P 500 σε σαφώς υψηλότερες τιμές του ιστορικά ανώτερου των 4800 μονάδων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.