Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Η τρέχουσα υπεραισιοδοξία στις αγορές, προσεχώς αιτία υψηλών διακυμάνσεων και ευκαιριών

Ο ενθουσιασμός των αγορών συνεχίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός ο οποίος υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου στο 3,2% από 3,7% προηγουμένως, με μια δεύτερη ανάγνωση των επιμέρους συνιστωσών του, παρουσιάζει μια δυναμική αποπληθώρισης.

Η ετήσια αύξηση για παράδειγμα της επι μέρους κατηγορίας της στέγασης κινείται στο 6,7% και πολύ αργά αποκλιμακούμενη, αλλά αυτής εξαιρουμένης ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 1,5%.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η αισιοδοξία που κυριάρχησε στις ΗΠΑ με την εκτίμηση των προθεσμιακών αγορών ότι το παρεμβατικό επιτόκιο στο τέλος του 2024 θα υποχωρήσει στο 4,38% από το τρέχον 5,125%, μεταδόθηκε και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες αγορές οι οποίες και αυτές άρχισαν να προεξοφλούν περισσότερες μειώσεις και νωρίτερα, των παρεμβατικών τους επιτοκίων εντός του 2024.

Θεωρούμε ότι η εκτίμηση των αγορών για 2 μειώσεις εκ μέρους της FED και της ΕΚΤ μέχρι τον Ιούλιο του 2024 είναι υπεραισιόδοξη.

Στην εκτίμησή μας σχετικά με τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών βαρύνει η δήλωσή τους ότι την απόφαση τους για μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων θα καθορίσουν τα εισερχόμενα δεδομένα (Data-dependent).

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία θα είναι καθοριστικά στην διαμόρφωση μιας απόφασης για μείωση των επιτοκίων;

Πάντα κατά την εκτίμησή μας, σημαντικό ρόλο θα παίξει η αναπτυξιακή δυναμική των οικονομιών. Για παράδειγμα κρίνουμε ότι όσο διάστημα το ΑΕΠ των ΗΠΑ μεγεθύνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από την μακροχρόνια τάση του 1,8% δύσκολα θα ακολουθήσει μια αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, όσο η ανεργία βρίσκεται σε ποσοστό χαμηλότερο του 4% και ο αριθμός των κενών θέσεων δεν υποχωρεί μάλλον το ενδεχόμενο της μείωσης θα παραμένει μακριά. Και το πιο σημαντικό, όσο ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα του 3% στις ΗΠΑ ή 5% στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αποκλείσουμε ότι οι κεντρικές Τράπεζες θα κάνουν την διάγνωση ότι ο στόχος του 2% πληθωρισμού έχει δρομολογηθεί ή ολοκληρώνεται.

Η υπεραισιοδοξία αυτή θα αποτελέσει προσεχώς αιτία υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές και κατά συνέπεια ευκαιριών. Να είστε έτοιμοι!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.