Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Κάποιοι κίνδυνοι που διαγράφονται για το υπόλοιπο του 2023

Πλήρης σημαντικών ειδήσεων θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα η οποία συμπεριλαμβάνει τις συνεδριάσεις της FED και της ΕΚΤ, του πληθωρισμού Ιουνίου και του ΑΕΠ β΄τριμήνου 2023 στις ΗΠΑ.

Στην συνεδρίαση της FED,αναμένεται η αύξηση κατά 0,25% του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 5,375%, η τελευταία του τρέχοντος ανοδικού κύκλου έτσι όπως προεξοφλείται από τις προθεσμιακές αγορές. Να θυμίσουμε ότι στην Σύνοψη των οικονομικών προβολών του Ιουνίου, τα 12 από τα 18 μέλη με δικαίωμα ψήφου της Fed, ήταν φίλα προσκείμενα σε 2 αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023, πάντα βέβαια σε εξάρτηση με τα νέα εισερχόμενα μάκρο δεδομένα του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας.

Αυτή η δυσαρμονία μεταξύ της εκτίμησης των αγορών για μία αύξηση και της FED για 2 αυξήσεις, ενδεχομένως θα αποτελέσει και πηγή μικρής αναστάτωσης στις αγορές μέχρι το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναμένεται επίσης η αύξηση κατά 0,25% του παρεμβατικού της επιτοκίου. Οι προθεσμιακές αγορές εδώ προεξοφλούν 2 αυξήσεις ακόμη στο 4%, μέχρι το τέλος του 2023.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι η Ευρωζώνη με δομικό πληθωρισμό πολύ διστακτικά αποκλιμακούμενο στο 5,5%, απέχει πάρα πολύ ακόμη από τον στόχο του 2%. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός είναι 4,6%, ευχερώς αποκλιμακούμενος και με παρεμβατικό επιτόκιο στο 5,125%.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin οι ΗΠΑ δηλαδή βρίσκονται ήδη σε έδαφος σφιχτής νομισματικής πολιτικής με πραγματικό επιτόκιο στο 0,525%, ενώ η Ευρωζώνη ακολουθεί ακόμη χαλαρή νομισματική πολιτική με αρνητικό πραγματικό επιτόκιο 2%. Αυτή η διαφορά των 2 ποσοστιαίων μονάδων μας κάνει δύσπιστους στην εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν μόνο 2 αυξήσεις ακόμη των παρεμβατικών επιτοκίων και όχι περισσότερες. Η ευρωπαϊκή νομισματική συγκυρία κρίνουμε ότι κρύβει μάλλον περισσότερες αρνητικές εκπλήξεις στο υπόλοιπο του 2023.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.