Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Μεγέθυνση ΑΕΠ Ευρωζώνης. ΗΠΑ, υποβάθμιση αξιόχρεου

Καλύτερο του αναμενόμενου ήταν το ΑΕΠ β’ τριμήνου στην Ευρωζώνη το οποίο σε τριμηνιαία βάση μεγεθύνθηκε κατά 0,3% και σε ετήσια κατά 0,6%.Έτσι η Ευρωζώνη επανήλθε στην ανάπτυξη μετά την ήπια συρρίκνωση κατά 0,1% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και την στασιμότητα στο α’ τρίμηνο του 2023.

Επιπρόσθετα, μετα τις αναθεωρήσεις των στοιχείων των προηγούμενων τριμήνων απέφυγε και την τεχνική ύφεση. Η καλύτερη των εκτιμήσεων επίδοση, αποδίδεται στην θετικότερη συνεισφορά της Γαλλίας και των μικρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης όπως της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, γενικά η εγχώρια ζήτηση ήταν μειωμένη με χαρακτηριστική την υποχώρηση για αγαθά και την ενίσχυση των υπηρεσιών. Αρνητική ήταν και η συνεισφορά του λογαριασμού των καθαρών εξαγωγών. Αν αναζητούσαμε κάποιο χαρακτηρισμό των τρεχουσών συνθηκών της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη θα λέγαμε ότι ο κατάλληλος θα ήταν “στασιμότητα με πλήρη απασχόληση”.

Σε υποβάθμιση σε ΑΑ+ από ΑΑΑ του αξιόχρεου των ΗΠΑ, προέβη ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Στην ενέργεια αποτυπώνεται, σύμφωνα με το σκεπτικό του οίκου, η επικείμενη δημοσιονομική επιδείνωση στα επόμενα τρία χρόνια, η ανησυχία για το υψηλό και διογκούμενο κρατικό χρέος και η αποσάθρωση των συνθηκών κυβερνησιμότητας με τις λύσεις της τελευταίας στιγμής στα αλλεπάλληλα όρια χρέους.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, αναλύοντας τις μακροχρόνιες τάσεις ανάπτυξης του αμερικανικού χρέους και συγκρίνοντας το με των ομότιμων χωρών του G7, δεν πρέπει να αποτελεί και μεγάλη έκπληξη η υποβάθμιση. Οπωσδήποτε η μεθοδολογία των οίκων στην διαδικασία αξιολόγησης, σταθμίζει πολλούς παράγοντες.

Σαν αναφορά όμως, μία σύγκριση των μεγεθών και των δυναμικών, θα λέγαμε ότι το αμερικανικό χρέος, μάλλον στις συνθήκες της Γαλλίας του ΑΑ και λιγότερο της Γερμανίας του ΑΑΑ προσομοιάζει. Επιπρόσθετα οι ΗΠΑ στην διαχείριση των κρατικών ελλειμμάτων διαθέτουν σημαντική ευελιξία.

Η ήπια αντίδραση των ομολογιακών αγορών στο γεγονός της υποβάθμισης μάλλον δικαιολογημένη μπορεί να κριθεί λοιπόν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.