Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Μετοχές και ομόλογα αναδιφούν τα πρακτικά της FED

Η προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED.

Παρα την παρέλευση μερικών εβδομάδων από την ημερομηνία διεξαγωγής των συνεδριάσεων, τα πρακτικά συνεισφέρουν γενικά στην διαμόρφωση μιας ευκρινέστερης εικόνας όσον αφορά τις απόψεις των συμμετεχόντων στις συνεδριάσεις αξιωματούχων της FED και ίσως τελικά στην νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο τo απαύγασμα της συνεδρίασης της 2ας Νοεμβρίου είναι ότι από εδώ και στο εξής το σημαντικό της νομισματικής πολιτικής θα είναι το ύψος κορύφωσης της πορείας ανύψωσης των παρεμβατικών επιτοκίων και όχι ο ρυθμός αύξησής τους.

Επι του παρόντος οι αγορές προεξοφλούν υψηλότερη τελική τιμή των παρεμβατικών επιτοκίων (5%) συγκριτικά με τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου της ίδιας της Τράπεζας (4,625%). Δεδομένου και του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στα με δικαίωμα ψήφου μέλη της Τράπεζας, στην συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για την τελική τιμή της πορείας ανύψωσης σε υψηλότερα του 4,625% επίπεδα.

Επι του παρόντος, είναι άξια αναφοράς και αποτελούν μάλλον θετικές ενδείξεις για τις αγορές ότι, παρά την μετάβαση των επιπέδων των παρεμβατικών επιτοκίων έτσι όπως προεξοφλούνται από τις προθεσμιακές αγορές σε υψηλότερα επίπεδα, τα ίδια τα επιτόκια δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, αντιθέτως τα μακροχρόνια αγνοώντας τα παραπάνω υποχωρούν (αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την αρνητική κλίση της καμπύλης των επιτοκίων).

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin παράλληλα με την διολίσθηση των μακροχρόνιων επιτοκίων, οι μετοχικές αγορές βρίσκονται στα επίπεδα του Μαΐου σε απόσταση από το όριο των πτωτικών αγορών (-20% από τα υψηλά τους), παρά τις επιθετικές αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων που έχουν προηγηθεί, των δυσμενών πληθωριστικών δεδομένων, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της κερδοφορίας των εταιρειών πληροφορικής και τον καταιγισμό μακροχρόνιων μελλοντικών εκτιμήσεων για χαμένες 10ετίες που θα ακολουθήσουν στο πεδίο των αποδόσεων.

Η δυσαρμονία μεταξύ διολισθαίνοντος επιτοκίου 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου και απροθυμίας των μετοχικών αγορών να κινηθούν υψηλότερα δεν μπορεί να συντηρηθεί επι μακρόν. Με την ανοδική διάσπαση του 4050 από τον S&P 500 θα πρέπει πολύ σύντομα ίσως και εντός του έτους να θεωρείται το 4300 επισκέψιμο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.