Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Οι κίνδυνοι των επόμενων τριμήνων για μετοχές και ομόλογα

Η προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από τα ακόμη ισχυρά δεδομένα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Ναι μεν το ποσοστό της ανεργίας του Νοεμβρίου παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7% αλλά το μισθολογικό κόστος κλιμακώθηκε με ρυθμό 5,1% παρέχοντας αρκετά σημάδια ότι λαμβάνει χώρα, σε αντίθεση με την βούληση της Fed, μια επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και εξ αυτού η δυνητική αναχαίτηση του πληθωρισμού καθίσταται δυσχερέστατη.

Έτσι στην επόμενη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου, θα πρέπει να θεωρείται βεβαιότατη η προς τα άνω αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων της Fed για το τελικό επίπεδο του παρεμβατικού της επιτοκίου από το προηγούμενο 4,625% και το από τις προθεσμιακές αγορές προεξοφλούμενο 4,92% σε τιμές ίσως υψηλότερες και από 5,25%.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο την προηγούμενη εβδομάδα ένα ιστορικής σημασίας φαινόμενο μας παρουσιάστηκε. Το διαφορικό των επιτοκίων 10ετίας και 3μήνου απέκτησε μεγαλύτερη αρνητική κλίση από το αυτό της 10ετίας-2ετίας. Τα τελευταία 40 χρόνια αυτό συνέβη 4 φορές και ακολούθησε και στις 4 φορές ύφεση 7 με 17 μήνες αργότερα.

Ο πιθανότητα μιας επερχόμενης ύφεσης έχει αυξηθεί δραματικά. Με το ενδεχόμενο της ύφεσης θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τον αντίκτυπο της επι της κερδοφορίας των εταιριών του S&P 500.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin  για τις περιόδους ύφεσης από το 1959 μέχρι το 2020, η μέση διάρκεια υποχώρησης της εταιρικής κερδοφορίας είναι 5-6 τρίμηνα και το μεσο ποσοστό υποχώρησης της κερδοφορίας είναι 19,1%. Εάν δεν συνυπολογίσουμε την σχεδόν συστημική κρίση του 2007-2009 τότε αυτό το ποσοστό υποχωρεί στο 17%.

Με τα σύμφωνα με την SP Global ανακοινωμένα κέρδη των 198$ το α’ τρίμηνο του 2022, κατά το στατιστικό υπόδειγμα θα πρέπει να θεωρούμε πιθανότατη, για τα επόμενα 3-4 τρίμηνα, την υποχώρηση της κερδοφορίας του S&P 500 από τα τρέχοντα 187$ στα 164$ και οι εκτιμήσεις για υποχώρηση της κερδοφορίας στα 182$ μάλλον θα αποδειχθούν πολύ αισιόδοξες με ότι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στα ίδια τα επίπεδα του δείκτη S&P 500.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.