Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Οι “ταύροι” σε βάθος χρόνου έχουν δίκιο

Είναι γνωστότατο στους οικονομικά γράφοντες ότι η απαισιοδοξία γενικά πουλάει. Δεν έχετε όμως παρά να παρατηρήσετε σε ένα μακροχρόνιο γράφημα την πορεία του ΑΕΠ των αναπτυγμένων αλλά και αναπτυσσόμενων χωρών, όπου σε βάθος χρόνου, ευκρινέστατα διακρίνεται, η κατά κύριο λόγο ανοδική του πορεία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια και στην γενική τάση των χρηματιστηρίων. Αυτό αναμφισβήτητα αποτελεί πολυετή ιστορική αλήθεια.

Όλο όμως το ιστορικό βάθος προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα από τους αναλυτές, οφείλει να χωριστεί σε διάφορες επιμέρους περιόδους. Για παράδειγμα η περίοδος που διανύουμε μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με την περίοδο πριν από 10 χρόνια.

Οι οικονομίες (αμερικανική αλλά και οι ευρωπαϊκές) πέρασαν από το καθεστώς της σφιχτής δημοσιονομικής αλλά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, στην σημερινή συνθήκη της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και του σφιχτού χρήματος.

Οι αγορές προσαρμοζόμενες στα νέα δεδομένα δεν μπορούν κατά συνέπεια να συμπεριφέρονται στο γενικότερό τους πλαίσιο με τον παλαιό η με τον προηγούμενο τρόπο.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, οπωσδήποτε θα πρέπει να συγχρονιστούν με την οικονομία η οποία συνεχίζει την επέκτασή της, παρά τις περι του αντιθέτου φωνές, την αγορά εργασίας η οποία παρά την περιοριστική νομισματική πολιτική συνεχίζει να αποθερμαίνεται με πολύ αργό ρυθμό. Για την νεωτερική αυτή συνθήκη δεν έχουμε αρκετά εργαλεία ανάλυσης ή σε κάθε περίπτωση τα παλαιά είναι ανεπαρκή.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin αν για παράδειγμα η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας με τον τρέχοντα ρυθμό, πόσο ρεαλιστικό είναι να αναμένουμε την αποκλιμάκωση του μισθολογικού κόστους, την πτώση του πληθωρισμού κατά συνέπεια και στην σειρά την μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας;

Μήπως τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για περισσότερο διάστημα από αυτό που εκτιμούν. Επι του παρόντος στις ΗΠΑ εκ μέρους της FED επικρατεί το οξύμωρο της εκτίμησης, για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, – τα 2 τελευταία τρίμηνα σχεδόν απογειώνεται με μεταβολές υψηλότερες του μέσου όρου τους- αλλά παρόλα αυτά προβάλλεται η αποκλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων.

Αφήνουμε όλα τα ερωτηματικά και επικαιροποιούμε την πρόβλεψή μας ότι στο μακροοικονομικό πλαίσιο που επικρατεί, η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024, η αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη, θα οδηγήσει τον S&P 500 σε τιμές υψηλότερες των 5100 μονάδων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.