Αλέξανδρος Νικολόπουλος στο businessdaily.gr! Επενδύσεις σε εποχή υψηλών επιτοκίων και οι προοπτικές για το ΧΑ

Τι σημαίνει για τους επενδυτές ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων. Θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν οι ελληνικές μετοχές.

Γράφει ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος*.

Βιώνουμε έναν επίμονο διεθνή πληθωριστικό κύκλο που τροφοδοτείται από γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τις ασθενείς δομές της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος οδηγεί σε ανελαστική άνοδο των τιμών και σε ένα ανατιμητικό κλίμα ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων(11% περίπου σε ετήσια βάση) αλλά και των υπηρεσιών υγείας (8% σε ετήσια βάση).

Ως απόρροια των ανωτέρω, ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών αλλά παράλληλα απομειώνει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από την DBRS θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο η ανάκτηση της θα είναι μια πραγματικότητα. Και αυτό διότι πέραν από τα οικονομικά δεδομένα συντρέχουν και θετικοί γεωπολιτικοί παράγοντες που σταδιακά ευνοούν την ταυτοποίηση της χώρας μας ως υποδοχέα ξένων επενδύσεων.

Επιπρόσθετα και αξιολογώντας τις νομισματικές πολιτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη προβλέπουμε ότι η FED θα ακολουθήσει μια επιτοκιακή πολιτική που θα βασίζεται στα τρέχοντα μάκρο δεδομένα (data dependent).

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ, υστερώντας χρονικά στην λήψη αποφάσεων, θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ και σε κάθε περίπτωση θα προσδιορίσει ένα ουδέτερο επιτόκιο πάνω από το οποίο δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις του κόστους χρήματος κυρίως από το τέλος του α΄τριμήνου του 2024 και μετά.

Από την άλλη πλευρά και με τη διαφορά επιτοκίου δολαρίου και ευρώ να βρίσκεται στο 2%, παρακινούνται πρόσθετα αποταμιευτικά κεφάλαια προς τις αμερικανικές χρηματαγορές, με αποτέλεσμα οι μετοχές να μην θεωρούνται αυτή την περίοδο ως ιδιαίτερα ευνοϊκή μορφή επένδυσης και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πρόσθετη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, που προανήγγειλε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση δεδομένου ότι σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων στις χορηγήσεις και ιδιαίτερα χαμηλών στις καταθέσεις σταδιακά σωρεύονται υψηλά κέρδη για τις τράπεζες.

Όσον αφορά την δική μας επικαιρότητα, και πέραν της κυβερνητικής πολιτικής, εκτιμώ ότι οι αποταμιευτές χρειάζονται και αυτοί υψηλότερα επιτόκια στα καταθετικά προϊόντα αλλά και ανταγωνιστικότερες αποδόσεις στα συνθετικά προϊόντα που συνδυάζουν αποταμίευση και επένδυση.

Εκτιμώ ως δυσανάλογο οι καταθέσεις να βρίσκονται στο 1%, ενώ την ίδια ώρα ο εγχώριος πληθωρισμός να βρίσκεται στην περιοχή του 3%. Για αυτό τον λόγο η HellasFin, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, συστήνει στους πελάτες και για το σταθερό μέρος του χαρτοφυλακίου τους, τις τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια κρατών.

Επιστρέφοντας, τέλος, στις χρηματιστηριακές αγορές, η αναλυτική τους θεώρηση κατατείνει στο ότι τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη έχουν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί, αλλά στις εξαιρέσεις και με θετικότερο προβλεπόμενο momentum κατατάσσουμε τις ελληνικές μετοχές που εκτιμούμε ότι θα διατηρήσουν την υπεραπόδοσή τους για το σύνολο του 2023 όπως ήδη καταγράφηκε για την περίοδο 1/1/23-31/8/23.

* Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος είναι Διευθυντής Επενδύσεων της HellasFin ΑΕΠΕΥ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.