Αλκυονίδες: Πότε «έρχονται» – Πόσες μέρες θα κρατήσουν

Μετά το ψυχρό κύμα που χτύπησε την χώρα και μια ακόμη… «κακοκαιρία εξπρές» που έρχεται το Σάββατο, σειρά έχουν οι Αλκυονίδες!

Σε αποδρομή βρίσκεται πλέον η κακοκαιρία Avgi με τα περισσότερο έντονα καιρικά φαινόμενα να εντοπίζονται σήμερα στην Κρήτη.

Πιο αναλυτικά – και σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρόλου Παναγιώτη Γιαννόπουλου – οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου που βρίσκονται ήδη σε ύφεση, μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στην Κρήτη θα συνεχιστούν κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.

Από το πρωί, παράλληλα, στο βόρειο Αιγαίο και από το μεσημέρι στο νότιο Αιγαίο θα εξασθενήσουν οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, από την Κυριακή έως και την Τρίτη η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου!!

Από την πλευρά του κι ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει πως από την Κυριακή ανεβαίνει η θερμοκρασία, ακόμα και με 17άρια. Ωστόσο, το Σάββατο θα έχει προηγηθεί μία εξπρές κακοκαιρία με βροχές κυρίως στα ανατολικά.

Οι Αλκυονίδες 2024, λοιπόν, αναμένονται την Κυριακή και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου!

Τί είναι και γιατί ονομάζονται Αλκυονίδες

Οι Αλκυονίδες ημέρες δεν είναι μια ονομασία των τελευταίων χρόνων. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Οι Αλκυονίδες ημέρες αυτές έχουν εμπνευστεί από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού.

Η ονομασία Αλκυονίδες μέρες προέρχεται από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η Αλκυόνη ήταν μια θαλάσσια νύμφη που μεταμορφώθηκε σε πουλί από τη θεά Αθηνά.

Η Αλκυόνη ήταν γνωστή για την ήρεμη φύση της και την αγάπη της για την θάλασσα. Κατά τη διάρκεια των Αλκυονίδων ημερών, ο καιρός είναι συνήθως ήρεμος και η θάλασσα είναι γαλήνια.

Αυτό επιτρέπει στην Αλκυόνη να φτιάξει την φωλιά της και να γεννήσει τα αυγά της.

Δεν έχουν μια συγκεκριμένη περίοδο εμφάνισης. Δεν είναι στάνταρ ότι κάθε χρόνο υπάρχουν Αλκυονίδες μέρες. Αν θα μας επισκεφθούν, αυτό θα γίνε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Συνήθως κάνουν την εμφάνιση τους από τα μέσα του Γενάρη μέχρι τον Φλεβάρη με το θερμόμετρο να είναι πάνω από τα φυσιολογικά καιρικά επίπεδα.

Οι Αλκυονίδες μέρες έχουν σαν κεντρικό χαρακτήρα το ψαροπούλι Αλκυόνα, που κλωσά τα αυγά του εκείνες τις ημέρες. Μάλιστα η παράδοση λέει ότι επειδή αυτό το πτηνό συμβολίζει την ηρεμία και την γαλήνη, οι θεοί του δίνουν ωραίες μέρες για να γεννήσει με ηρεμία τα αυγά του. Σύμφωνα με τους παλιούς, οι θεοί αγαπούσαν αυτό το πλάσμα και έκαναν τα αδύνατα, δυνατά για να πορευθεί χωρίς ταλαιπωρία στην ζωή.

Αλκυονίδες μέρες: Γιατί συμβαίνουν;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Αλκυονίδες ημέρες συμβαίνουν εξαιτίας του γεωγραφικού πλάτους που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι του γεωγραφικού πλάτους κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης.

Κατά την περίοδο της καλοκαιρίας παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός, αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.