Αλλάζει ριζικά από τον Ιανουάριο η Φορολοταρία – Θα μοιράζονται ποσά έως 50.000€ κάθε μήνα

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από το νέο έτος για την φορολοταρία. Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να κάνει το μέτρο πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους προσφέρει περισσότερα κίνητρα προς όσους χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα.

Η πιο σημαντική ίσως αλλαγή στη φορολοταρία είναι ότι ένας τυχερός κάθε μήνα, θα κερδίζει το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα, 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι κέρδιζαν από 1.000 ευρώ ο καθένας.

Οι αλλαγές στην φορολοταρία θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα έρθει στην Βουλή άμεσα, μέσα στην Δεκέμβριο. Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει και η ρύθμιση για την έκπτωση φόρου για εκείνους που θα κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών η πρεμιέρα της νέας φορολοταρίας είχε προγραμματιστεί για τα Χριστούγεννα με τη σούπερ κλήρωση των 2 εκατομμυρίων ευρώ που θα μοίραζε έως 100.000 ευρώ στους τυχερούς φορολογούμενους. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός ανατράπηκε καθώς το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις δεν έχει πάρει ακόμη το δρόμο προς της Βουλή ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η νέα πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται κάθε μήνα οι κληρώσεις.

Ας δούμε τις βασικές αλλαγές που έρχονται στην φορολοταρία:

Στο τέλος Ιανουαρίου, στην πρώτη κλήρωση και κάθε μήνα από εκεί και πέρα, θα κληρώνονται σημαντικά ποσά, τα οποία θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και θα φθάνουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ.
Δεν θα αλλάξει το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται κάθε μήνα και θα παραμείνει στο 1εκατ. ευρώ. Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Έτσι λοιπόν από το τέλος Ιανουαρίου του 2022:

500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ,
70 από 5.000 ευρώ,
5 από 20.000 ευρώ και
ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

Κατά συνέπεια το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται να παραμείνει στο 1 εκατ.

Δημιουργείται μια ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας όσοι συμμετέχουν στην κλήρωση θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν έχουν κερδίσει. Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία θα είναι «αυτόνομη» και δεν θα συμπεριλαμβάνεται όπως σήμερα στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ήδη εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών προχωρά στον σχεδιασμό της πλατφόρμας έτσι ώστε να είναι έτοιμη τον προσεχή Δεκέμβριο.

Στην νέα φορολοταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς. Φορολογούμενοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα αναμένεται να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν. Η πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος είναι στο νέο πλαίσιο οι λαχνοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις πολύτεκνες οικογένειες να τριπλασιάζονται.

Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να λαμβάνουν περισσότερους λαχνούςόσοι δαπανούν με κάρτες ή μέσω e-banking το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους. Για παράδειγμα εάν κάποιος κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα ανέρχονται στο 50% του εισοδήματός του οι λαχνοί θα διπλασιάζονται ενώ εάν κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες θα τριπλασιάζονται.

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.