«Αμυμώνη»: Πολύτιμες εμπειρίες από το τρίτο εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γαλλία

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS+ της Βασικής Δράσης ΚΑ1/Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων του τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που διαχειρίζεται το ΙΚΥ, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε, από τις 21/05/2017 έως τις 27/05/2017, το εξαιρετικό ιατρικό-εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «La Pépinière» για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με προβλήματα όρασης (τύφλωση, μειωμένη όραση, neurovisual διαταραχές) και πρόσθετες αναπηρίες.

Βρίσκεται στην πόλη LILLE της Γαλλίας και είναι ένας εκ των εικοσιπέντε φορέων που λειτουργούν υπό τη σκέπη της Ένωσης Συλλόγων «G.A.P.A.S».

Πρόκειται για μια πολύτιμη επαγγελματική και προσωπική εμπειρία, καθώς μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά έναν καταξιωμένο ευρωπαϊκό φορέα εκπαίδευσης και παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, παρόμοιο με τον δικό μας, αλλά με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και χωροταξική έκταση στέγασης, σύνθεσης και σύνδεσης των υπηρεσιών μεταξύ τους και ειδικότητες παραϊατρικού και εκπαιδευτικού προσωπικού που δεν υφίστανται στην Ελλάδα. Εκπληκτική ήταν και η πολυπολιτισμικότητα που συναντούσε κανείς, τόσο στην πληθυσμιακή ομάδα των ΑΜΕΑ, όσο και στο προσωπικό. Άνθρωποι διαφορετικού χρώματος και τόπου καταγωγής, με σεβασμό όμως στην κουλτούρα και παραδόσεις του καθενός, που αποτυπωνόταν ακόμα και στις πρακτικές φροντίδας και εκπαίδευσης των εξυπηρετούμενων.

Άξια αναφοράς είναι και η σημαντική κρατική οικονομική υποστήριξη, που παρέχεται στον Φορέα, κατόπιν αξιολογήσεων, σε τακτική βάση και χωρίς χρονοτριβές στις καταβολές. Αναμφισβήτητα, η τακτική χρηματοδότηση συμβάλλει στην παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου, στη δημιουργία ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος, στην καλή λειτουργία της δομής και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητά της.

Όσον αφορά στην πόλη LILLE, παραπέμπει σε μια κωμόπολη με παραδοσιακό ύφος, και με διαφορετική αρχιτεκτονική των κτιρίων σε σύγκριση με αυτή του ελλαδικού χώρου. Επικρατεί μια ομοιομορφία ως προς την εξωτερική τους μορφή (κοινά σχέδια οικοδόμησης και χρώματα). Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πλακόστρωτη με αρκετά εμπορικά καταστήματα και μαγαζιά κοινωνικής εστίασης. Σημεία ενδιαφέροντος, που μας κέντρισαν την προσοχή, είναι το μουσείο Palais des Beaux Arts, η πλατεία Grand place και η αρχιτεκτονική του παλαιού χρηματιστηρίου. Η LILLE βρίσκεται σε εξαίρετο γεωγραφικό – κομβικό σημείο, καθώς μέσα σε 1-2 ώρες μπορεί κανείς να βρεθεί σε διαφορετικές χώρες.

Έχει άριστο συγκοινωνιακό σύστημα (ως προς τη συχνότητα των δρομολογίων και την ταχύτητα), κάτι που διευκολύνει ως προς τις μετακινήσεις τους επισκέπτες της πόλης. Σε σχέση με τον γαλλικό τρόπο ζωής, αυτός σαφώς διαφέρει ως προς τη νοοτροπία από τον ελληνικό.

Η εμπειρία που αποκομίσαμε συνάδει με τους προσδοκώμενους στόχους που είχαμε θέσει πριν το ταξίδι.

Η καθημερινή επαφή με το προσωπικό και τους εκπαιδευόμενους του Φορέα Υποδοχής, καλλιέργησε πρόσφορο έδαφος για ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και καλών πρακτικών που θα μας κινητοποιήσουν για άμεση εφαρμογή στα προγράμματα της ΑΜΥΜΩΝΗΣ. Σημαντική είναι και η διασύνδεση των επαγγελματιών των δυο Φορέων, ανταλλάσοντας στοιχεία επικοινωνίας για μελλοντική συνεργασία σε θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος.

Αναμφισβήτητα η υλοποίηση τέτοιων δράσεων, όπως αυτές που διαχειρίζεται το Ι.Κ.Υ., πρέπει να ενισχύονται, μια και τα εκπαιδευτικά οφέλη μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών, αλλά και η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες σε εξελίσσουν επαγγελματικά και προσωπικά. Συνδράμουν στην πρόοδο των Οργανισμών και του προσωπικού τους με ανεκτίμητα οφέλη στην εκπαίδευση και την ποιότητα ζωής των ατόμων που δέχονται τη φροντίδα τους.

Από τους εργαζόμενους Βασιλάρα Διονυσία και Αηδονίδου Λεμονιά του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες « ΑΜΥΜΩΝΗ»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.