Αναδρομικά και αύξηση για χιλιάδες συνταξιούχους

Τη χορήγηση αναδρομικών με τεράστια καθυστέρηση, που φτάνει τα πέντε χρόνια, προχωρούν άμεσα το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ. Την είδηση έκανε γνωστή η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι σε πρώτη φάση άμεσα αφορά λανθασμένους ή ελλιπείς επανυπολογισμούς συντάξεων, βάσει των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση, ενώ έπονται τα αναδρομικά για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αλλά και τραπεζών δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση. Οπότε, με δεδομένο ότι ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Bαρβέρης έχει κάνει μεγάλο αγώνα όχι μόνο στο κομμάτι της γρήγορης απονομής των συντάξεων, αλλά και στον σωστό επανυπολογισμό των συντάξεων των πολιτών που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, στο τέλος του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν τις αναθεωρημένες συντάξεις τους προς τα πάνω στον τραπεζικό τους λογαριασμό» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Δικαστικός αγώνας

Σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε έναν δικαστικό αγώνα, με διαδοχικά εξώδικα και μηνύσεις, προκειμένου να αναγκαστεί η κυβέρνηση αρχικά να παραδεχθεί το πρόβλημα και σε δεύτερο χρόνο να αρχίσει να επιστρέφει σε χιλιάδες συνταξιούχους μέρος των χρημάτων που είχαν καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Την ίδια στιγμή, όμως, το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει ότι ο αγώνας για την τελική δικαίωση των συνταξιούχων, αναφορικά με την παράλληλη ασφάλιση, δεν τελειώνει εδώ και ότι ο επανυπολογισμός δεν έχει γίνει σε χιλιάδες συνταξιούχους. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, με έναρξη καταβολής σύνταξης πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίοι, επίσης, υπόκεινται στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης. Το ΕΝΔΙΣΥ διεκδικεί δυναμικά να δοθούν προσαυξήσεις και αναδρομικά και σε αυτούς τους συνταξιούχους.

Ο πρώτος επανυπολογισμός των συντάξεων, κατ’ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος 4387 του 2016), ο οποίος υποτίθεται ότι ολοκληρώθηκε επί Νέας Δημοκρατίας το 2019, είτε έχει γίνει με λάθος τρόπο είτε δεν έγινε καθόλου, όπως είχε γράψει η «δημοκρατία» από τον Φεβρουάριου του 2021.

Ειδικότερα, ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι όπου διαπιστώνεται αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή οι καταβαλλόμενες συντάξεις για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν από το Μάιο του 2016 είναι χαμηλότερες από όσους βγήκαν μετά από αυτή την ημερομηνία, θα πρέπει αυτή να «ισοφαριστεί», μέσω αυξήσεων σε πέντε ετήσιες δόσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια αφενός μεν αυτοί οι απόμαχοι της εργασίας να λαμβάνουν λιγότερα από όσα δικαιούνται, περίπου 80 ευρώ τον μήνα έκαστος, αφετέρου δε να… εκτροχιαστεί και ο δεύτερος επανυπολογισμός για την εφαρμογή του νόμου 4670 του 2020, οδηγώντας σε μικρότερες συντάξεις από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία.

Ποσοστά αναπλήρωσης

Ο λόγος είναι ότι, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Φεβρουάριο του 2020, επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση, ψηφίστηκε νόμος που αύξηση τα ποσοστά αναπλήρωσης όσων είχαν άνω των 30 ετών ασφάλισης. Ενδεικτικά, το ποσοστό για όσους έχουν από 30 έως 33 έτη αυξήθηκε από 1,42% στο 1,98%, ενώ από 36 έως 40 έτη ασφάλισης αυξήθηκε από 1,85 σε 2,55%.

Καθώς όμως ήταν λόγω του πρώτου λανθασμένου επανυπολογισμού μειωμένο το πρώτο ποσό, αντίστοιχα μειωμένο προέκυψε και το δεύτερο, κάτι που επιχειρεί να διορθώσει τώρα η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα μας, ήδη από το 2021, σύμφωνα με το οποίο συνταξιούχος με 36,89 έτη ασφάλισης, με βάση το ενημερωτικό του σημείωμα, παίρνει μετά τον λανθασμένο επανυπολογισμό της σύνταξής του 1.274,03 ευρώ. Ομως, αν είχε εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου, θα έπρεπε να λαμβάνει 1.396,19 ευρώ!

Επομένως, λανθασμένος προέκυψε και ο δεύτερος επανυπολογισμός για την εφαρμογή του ν. 4670 και ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, αντί να έχε προσωπική διαφορά 722,32 ευρώ, έχει προσωπική διαφορά μόλις 24,66 ευρώ.

Σε ποιες κατηγορίες εστιάζεται το πρόβλημα

Τα αναδρομικά αφορούν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επιπλέον εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι δεν προσμετρήθηκαν και η συνέπεια είναι οι συντάξεις που καταβάλλονται να είναι σημαντικά μειωμένες.

Το πρόβλημα εστιάζεται σε παλαιούς συνταξιούχους (όσους είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τις 13 Μαΐου 2016) στις εξής κατηγορίες:

Οσους κατέβαλλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ασφάλιστρο μεγαλύτερο του 20% (π.χ., 32% έως 43,30%). Πρόκειται για εργαζομένους στην πρώην Ολυμπιακή, στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, στα ΕΛ.ΤΑ., τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας και εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΔ.

Οσους κατέβαλλαν εισφορές για βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Οσους υπάγονταν στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης πριν από τις 13/5/2016 και δεν έχει προσμετρηθεί ο παράλληλος χρόνος στη σύνταξή τους.

Οσες συντάξεις χηρείας καταβλήθηκαν ενώ υπάγονταν στις ανωτέρω περιπτώσεις και δεν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός τους (πρώτα στις συντάξεις των θανόντων και μετά στη μεταβίβαση).

newsbreak.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.