Ανάλυση Μαραθωνίου Αθήνας Χιλιόμετρο – Χιλιόμετρο από την κάτοχο του Πανελληνίου Ρεκόρ στο Μαραθώνιο, Μαρία Πολύζου!

Τρέξε σωστά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο χιλιόμετρο – χιλιόμετρο! Ένα άρθρο για όλους τους δόκιμους Μαραθωνοδρόμους και όχι μόνο, από την κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου και κάτοχος του Ρεκόρ Ελλάδος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο με 2:39:10 και προπονήτρια του MARATHON TEAM GREECE by Maria Polyzou

Για κάποιον που θέλει να τρέξει για πρώτη φορά στην αυθεντική διαδρομή,δεν αρκεί μόνο να κάνει προπόνηση στο σώμα, χρειάζεται να κάνει προπόνηση και στο μυαλό. Πρέπει να τρέξει με το νου του τον μαραθώνιο πολλές φορές, πρέπει να έχει δει τον εαυτό του να κάνει, όσα πρέπει να κάνει την μεγάλη ημέρα του αγώνα.

Η οραματική προπόνηση δεν γίνεται τελευταία στιγμή, γίνεται παράλληλα με την καθημερινή σας προπόνηση. Απλώς σίγουρα θα χρειαστείτε λιγότερη ώρα για να κάνετε το νοητικό σας πέρασμα.

Τι κάνω λοιπόν; Πως ξεκινώ;

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι περισσότεροι από εσάς που πάτε να τρέξετε για πρώτη φορά μαραθώνιο και μάλιστα στην Αυθεντική διαδρομή, αισθάνεστε ένα δέος όχι μόνο για την τεράστια απόσταση που φαντάζει μπροστά σας, αλλά και για την ίδια την ιστορική διαδρομή. Έχετε ακούσει τόσα πολλά και έχετε δει τόσα ακόμη περισσότερα όλα αυτά τα χρόνια που φλερτάρατε με τον

Μαραθώνιο.

Εάν προετοιμαστείτε κατάλληλα όμως όλο αυτό το διάστημα, θα είστε σε θέση όχι μόνο να τερματίσετε τον μαραθώνιο, πολύ δε περισσότερο να απολαύσετε την διαδρομή και να τερματίσετε στο Παναθηναϊκό στάδιο με ένα πλατύ χαμόγελο ευτυχίας και προσωπικής επιτυχίας. Τρέξε πάνω στην διαδρομή νοητικά Τρέξε σωστά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο χιλιόμετρο – χιλιόμετρο

1ο πρώτο χιλιόμετρο

Το πρώτο χιλιόμετρο της διαδρομής είναι ελαφρά κατηφορικό. Δεν φαίνεται με το μάτι, όμως θα δείτε και θα το νιώσετε στα πόδια σας. Μην παρασυρθείτε. Κρατηθείτε. Θα συναντήσετε το

1ο πρώτο χιλιόμετρο λίγο μετά την διασταύρωση που πάει για την παραλία του Σχοινιά. Θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει προβλεφθεί από την διοργάνωση του Μαραθωνίου, σε κάθε χιλιόμετρο να υπάρχει ειδική πινακίδα ( στην δεξιά πλευρά του δρόμου) που αναγράφεται η χιλιομετρική απόσταση σε όλη την μαραθώνια διαδρομή και αυτή θα πρέπει να θεωρείτε αξιόπιστη, ( και όχι άλλα χιλιομετρικά σημάδια που τυχόν υπάρχουν και θα δείτε στον δρόμο).

2ο Χιλιόμετρο

Από την εμπειρία μου θα σας έλεγα ότι οι περισσότεροι δρομείς ξεκινούν γρήγορα το πρώτο χιλιόμετρο. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που θα το πληρώσουν αργότερα. Εάν δείτε στο

ρολόι σας ότι πηγαίνετε γρήγορα, ανακόψτε τον ρυθμό σας και τρέξτε το τέμπο που είχατε αποφασίσει από την αρχή να πάτε. Το 2Ο χιλιόμετρο είναι και αυτό κατηφορικό, όποτε τα πράγματα είναι πολύ εύκολα ακόμη.

3ο Χιλιόμετρο

Η διαδρομή δείχνει να φαίνεται πολύ εύκολη και πολλές φορές ο ενθουσιασμός σας για την πρώτη σας φορά στον μαραθώνιο σας παρασέρνει. Πιστεύετε ότι νιώθετε καλά και ότι αυτό θα κρατήσει μέχρι το τέλος. Θα πρέπει να σας πω ότι πρέπει να ακούτε το σώμα σας και να είστε συντηρητικοί. Δεν γνωρίζετε τα επόμενα χιλιόμετρα. Αυτό που ακούω να λένε κάποιοι δρομείς ότι θα ξεκινήσω

πιο γρήγορα τα πρώτα 10 χιλιόμετρα, για να καλύψω τα λεπτά που θα χάσω μετά στις ανηφόρες, δεν ισχύει και είναι ένα μεγάλο λάθος! Η διαδρομή λοιπόν σε αυτό το σημείο, είναι επίπεδη με ελαφριά κατηφόρα. Επαναλαμβάνω… κρατηθείτε… κρατήστε δυνάμεις…

4ο Χιλιόμετρο

Γενικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι τα πρώτα χιλιόμετρα είναι επίπεδα με ελαφριά κατηφόρα. Πριν από το τέλος αυτού του χιλιομέτρου, θα πρέπει να πιάσετε αριστερά, γιατί θα ακολουθήσει η στροφή για τον Τύμβο του Μαραθώνα. Ελέγξτε το ρυθμό σας. Θα σας πρότεινα μάλιστα, καλύτερα να πηγαίνετε 5 δευτερόλεπτα πιο αργά το κάθε σας χιλιόμετρο από αυτό που είχατε υπολογίσει παρά πιο γρήγορα. Μην ανησυχείτε… Η αυθεντική διαδρομή θέλει έξυπνη στρατηγική, οικονομία δυνάμεων και καλό κοντρόλ του μυαλό και του σώματος.

Μόλις πάρετε την στροφή για τον τύμβο του Μαραθώνος θα συναντήσετε το 4Ο χιλιόμετρο και όλη η διαδρομή είναι ευθεία. Εάν δεν είστε από τους πρωτοπόρους δρομείς, καθώς θα παίρνετε την στροφή για το ιστορικό μνημείο του Τύμβου Μαραθώνος, θα βλέπετε δεξιά σας να περνούν οι δρομείς που ήδη έχουν περάσει από την πινακίδα του 6ου χιλιομέτρου.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συναντήσετε κάποιον γνωστό σας να τρέχει από την άλλη πλευρά και θα έχετε την ευκαιρία να χαιρετηθείτε και να ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον. Είναι μία πολλή όμορφη στιγμή του αγώνα… Όλοι γινόμαστε Ένα και τραβάμε τον ίδιο δρόμο και όλοι θα καταβάλουμε την ίδια τεράστια προσπάθεια, για να φθάσουμε στον προσωπικό μας Άθλο, στον ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ!

5ο Χιλιόμετρο

Σε αυτό το ιστορικό σημείο θα νιώσετε μία ανάταση ψυχής. Το μνημείο της ταφής των 192 Αθηναίων Μαραθωνομάχων καθώς και το επιβλητικό άγαλμα του στρατηγού Μιλτιάδη, θα σας δώσει μία επιπλέον δύναμη ψυχής.

Στο 5ο χλμ θα συναντήσετε και την πρώτη επίσημη χρονομέτρηση σας. Θα πρέπει να περάσετε πάνω από τον ειδικό τάπητα που έχει τοποθετηθεί.

Προσοχή μην περάσετε από το πλάι αλλά από πάνω, για να χρονομετρηθείτε. Διαφορετικά σημαίνει ότι δεν περάσατε από αυτό το σημείο οπότε είστε εκτός αγώνος.
Στο 5ο χλμ υπάρχει και ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού. Πάρτε το νερό σας προσεκτικά και χωρίς βιασύνη, καθώς σε αυτό το σημείο ο δρόμος είναι στενός και θα τρέχετε με πολλούς δρομείς.

6ο Χιλιόμετρο

Καθώς έχετε διανύσει όλο τον δρόμο περιφερειακά από τον Τύμβο Μαραθώνος και τρέχετε να βγείτε ξανά στην Λεωφ. Μαραθώνος, θα συναντήσετε το 6χλμ . Στην μέση του δρόμου επίσης θα δείτε σε ειδική θέση το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα Ειρηνιστή. Συνεχίστε την πορεία σας με προσοχή.

Δείτε ακόμα:  Φωτιά σε ξερά χόρτα στα Σπάτα!

7ο Χιλιόμετρο

Το 7Ο χλμ. θα το συναντήσουμε επί της Λεωφόρος Μαραθώνος. Η διαδρομή είναι επίπεδη και πολύ εύκολη θα λέγαμε. Στο 7.5ο χλμ. η διοργάνωση έχει προβλέψει να προσφέρει στους δρομείς νερά. Καλό θα είναι να ξεκινήσουμε εγκαίρως την τροφοδοσία μας και θα λέγαμε ότι το πρώτο μας τζελ θα πρέπει να το πάρουμε σε αυτό το σημείο. (Θα μιλήσουμε για την σωστή τροφοδοσία του μαραθωνοδρόμου σε προσεχή άρθρο).

8ο Χιλιόμετρο

Η διαδρομή είναι επίπεδη και σε αυτό το σημείο, αλλά όχι για πολύ. Μπροστά από την είσοδο της Αμερικάνικης Βάσης στην Ν. Μάκρη βρίσκεται το 8χλμ. Είμαστε ήδη στην αρχή της διαδρομής και σίγουρα θα πρέπει να νιώθουμε πολύ καλά.

9ο Χιλιόμετρο

Σιγά σιγά αρχίζει η πρώτη μας ανηφόρα, είναι μικρής κλίσης για αυτό θα την αισθανθούμε πολύ λίγο. Παρόλο αυτό θα πρέπει να μειώσουμε λίγο το τέμπο μας, περίπου κατά 5 με δέκα δευτερόλεπτα το χιλιόμετρο, έτσι ώστε να μην χρεωθούμε όπως θα λέγαμε και να μην κάψουμε το γλυκογόνο μας. Θα πρέπει να ξέρετε ότι από εδώ ουσιαστικά, ξεκινούν οι ανηφόρες. Καλό θα είναι να μην βιαστείτε λοιπόν, και τρέξτε κάνοντας οικονομία δυνάμεων, γιατί μέχρι το 31ο χλμ. οι ανηφόρες θα είναι πολλές. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να κρατήσετε το ίδιο τέμπο που είχατε όταν τρέχατε σε επίπεδο έδαφος.

10ο Χιλιόμετρο

Η διαδρομή είναι ανηφορική. Σε αυτό το σημείο υπάρχει σταθμός τροφοδοσίας, που έχει νερά, ενεργειακά ποτά, ιατρική βοήθεια καθώς επίσης και χημική τουαλέτα.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι δρομείς, ότι τουαλέτες υπάρχουν ανά 2.5 χλμ. σε όλη την μαραθώνια διαδρομή.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσετε από τον τάπητα για να χρονομετρηθείτε. Μόλις δείτε το χρόνο σας, καλό θα είναι να τσεκάρετε εάν είστε στο σωστό τέμπο, που από την αρχή του αγώνα σας είχατε προγραμματίσει να τρέξετε. Κρατήστε αυτό στο μυαλό σας… καλύτερα να είστε πιο πίσω στο πέρασμα σας στο χρονόμετρο σας, παρά να περάσετε πιο γρήγορα.

Η αυθεντική διαδρομή, πρέπει να γνωρίζετε ότι για να έχετε καλό αποτέλεσμα στο τέλος θα πρέπει να κάνετε αρνητικό πέρασμα στο μισό της διαδρομής, που σημαίνει ότι περνάμε αργά και έχουμε δυνάμεις μετά το 32ο χλμ. και μέχρι το τέλος της διαδρομής. Η Αυθεντική διαδρομή τρέχετε συντηρητικά!

11ο Χιλιόμετρο – Ζούμπερι

Σε αυτό το σημείο και προς το τέλος του 11ου χιλιόμετρου, ξεκινά μία αρκετά έντονη ανηφόρα, με κλίση στα 10 μέτρα κλίση στο 1%. περίπου. Μην τρέχετε στο άκρο του δρόμου, καθώς υπάρχει ελαφρά κλίση του εδάφους αλλά στο μέσο περίπου, έτσι ώστε να μην πονέσουν τα πόδια σας.

12ο Χιλιόμετρο

Από εδώ και μέχρι το 31ο χλμ. θα πρέπει να ξέρετε ότι θα συναντάμε συνεχώς ανηφόρες και ελαφριές κατηφόρες . Κρατήστε το ρυθμό σας, απολαύστε την διαδρομή και να σκέφτεστε μόνο την στιγμή που θα μπαίνετε στο Παναθηναϊκό στάδιο. Θα τα καταφέρετε!

Μην σταματάτε να κάνετε σωστό ανεφοδιασμό και να παίρνετε τακτικά τα τζελ σας και τα νερά σας. Στο 12.5ο χλμ. θα βρείτε τα τραπεζάκια με τα νερά, τα σφουγγάρια και πολλούς εθελοντές να υποστηρίζουν την προσπάθεια σας .

13ο Χιλιόμετρο

Αυτό το χιλιόμετρο, είναι εύκολο. Επίπεδη διαδρομή, ωραίο και ήρεμο περιβάλλον μέσα στο πράσινο, και μία πολύ μικρή ανηφόρα στο τέλος, σχεδόν ανεπαίσθητη.

14ο Χιλιόμετρο

Ξεκινά μία μικρή ανηφόρα αλλά μετά η διαδρομή είναι επίπεδη. Χαλαρώστε και απολαύστε την διαδρομή. Κρατήστε τον ρυθμό σας. Μπορεί να νιώθετε πολύ καλά σε αυτό το σημείο και να θέλετε να αλλάξετε το τέμπο σας. Μην το κάνετε. Κρατηθείτε. Τι είπαμε… αφήστε τα χιλιόμετρα να περάσουν και μόλις αρχίσει η μεγάλη κατηφόρα στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, μπορείτε να αυξήσετε το τέμπο σας όσο θέλετε. Κοιτάξτε το περιβάλλων αριστερά και δεξιά, κρατήστε την σκέψη σας θετική, απολαύστε την μουσική σας εάν έχετε πάρει μαζί σας, σκεφθείτε τους αγαπημένους σας που θα σας περιμένουν στον τερματισμό. Ζήστε την κάθε στιγμή σας ψυχή τε και σώματι.

15ο Χιλιόμετρο

Κατηφορικό κομμάτι και ακολουθεί μια μικρή ανηφόρα. Γενικά είναι ένα εύκολο κομμάτι που περνά ευχάριστα, καθώς σε αυτό το σημείο θα συναντήσουμε και το σημείο έλεγχου που σημαίνει πως θα πρέπει να περάσουμε πάνω από το ελαστικό τάπητα χρονομέτρησης και θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε το χρόνο μας σε αυτό το σημείο. Επίσης θα έχει πολλά νερά, τζέλ, μπανάνες , ιατρική υποστήριξη κλπ.

16ο Χιλιόμετρο

Θα συναντήσουμε την πιο μεγάλη ανηφόρα μέχρι στιγμής. Χαλαρώστε και τρέξτε όσο μπορείτε χωρίς να βάζετε δύναμη στους τετρακεφάλους σας. Μην τρέχετε δυναμικά. Μειώστε ελαφρά την ταχύτητα σας, σκύψτε μπροστά και μην σηκώνετε τα πόδια σας πολύ από το έδαφος, τρέξτε συρτά και θα βγει χωρίς να το καταλάβετε. Μην πηγαίνετε κόντρα στην διαδρομή, αγαπήστε την και γίνετε ένα με αυτήν. Ακολουθείστε την ροή των άλλων δρομέων. Απλά πράγματα, κόβουμε στις ανηφόρες και προσπαθούμε να τις βγάλουμε όσο μπορούμε οικονομικά για να μην κάψουμε το γλυκογόνο μας.

17ο Χιλιόμετρο

Το 17ο χλμ. θα σας βρει επάνω στην ανηφόρα, σκεφθείτε ότι σε λίγο θα έχετε χρόνο να ξεκουραστείτε καθώς ακολουθεί ένα κομμάτι μίας πολύ μεγάλης κατηφόρας, που θα σας δώσει την ευκαιρία να ξεκουραστείτε και να πάρετε δυνάμεις.
Προσοχή, σε καμία περίπτωση μην παρασυρθείτε και κάνετε μία μεγάλη αλλαγή για να καλύψετε το χρόνο που χάσετε στην ανηφόρα. Μην το κάνετε αυτό. Είναι ακόμη νωρίς. Ξεκουραστείτε, χαλαρώστε και συνεχίστε το δρόμο σας, γιατί ακολουθούν και άλλες ανηφόρες, Σκεφτείτε ότι για ακόμη 14 χιλιόμετρα περίπου, θα συναντάτε ανηφόρες και ελαφριές κατηφόρες.

Δείτε ακόμα:  Αυξημένη η ζήτηση για εξοχικά μέσω… Airbnb στην Αν. Αττική - Οι τιμές σε Αρτέμιδα, Πόρτο Ράφτη, Λαγονήσι & Λαύριο

Θυμηθείτε τι είπαμε στην αρχή! Η Αυθεντική διαδρομή τρέχετε με αρνητικά περάσματα στο μισό της διαδρομής. Στο 17.5ο χλμ. θα συναντήσετε πάλι τους εθελοντές του αγώνα για να σας προσφέρουν νερό. Προσοχή στα μπουκάλια που υπάρχουν στο έδαφος από δρομείς που πέρασαν πριν από εσάς. Κινδυνεύετε να πατήσετε κάποιο και να γλιστρήσετε. Τρέχετε με προσοχή στους σταθμούς μιας και υπάρχει πολύ κόσμος εκεί και ιδιαίτερα στα σημεία που ο δρόμος είναι στενός. Για σιγουριά πάρτε το μπουκάλι σας από το τραπεζάκι που βρίσκετε στα δεξιά σας και συνεχίστε να τρέχετε περνώντας στο αριστερό μέρος του δρόμου, έτσι ώστε να αποφύγετε κάποιο πιθανών γλίστρημα.

18ο Χιλιόμετρο

Πλησιάζετε την διασταύρωση της Ραφήνας και ο δρόμος συνεχίζει να είναι κατηφορικός και ακολουθεί ένα επίπεδο κομμάτι για λίγο πριν αρχίσει ξανά η ανηφόρα. Σε αυτό το σημείο ο δρόμος είναι αρκετά φαρδύς και μπορείτε να τρέχετε άνετα.

19ο Χιλιόμετρο

Από αυτό το σημείο ουσιαστικά, θα λέγαμε ότι αρχίζει η κλασική διαδρομή, και όλα αυτά που έχετε κατά καιρούς ακούσει για την δυσκολία της διαδρομής.
Τα επόμενα χιλιόμετρα θα είναι τα πιο δύσκολα. Πρέπει να δείξετε υπομονή, να κρατάτε την θετική σας σκέψη και να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας για να καταφέρετε να πετύχετε τον στόχο σας. Τρέξτε πάνω στην μπλε γραμμή για να μην κάνετε παραπάνω μέτρα, κρατάτε δυνάμεις και όλα θα πάνε καλά. Θα τα καταφέρετε. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ακολουθούν 12 χιλιόμετρα συνεχούς ανηφόρας.

20ο Χιλιόμετρο

Μπαίνοντας σε αυτό το χιλιόμετρο τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν. Έχουμε μία μεγάλη ανηφόρα για αυτό ακολουθείστε ότι είπαμε προηγούμενος, για το πώς τρέχουμε στις ανηφόρες. Σε αυτό το σημείο υπάρχει και σταθμός ανεφοδιασμού με πολλά νερά , τζελ, μπανάνες κλπ.

21ο Χιλιόμετρο – Πικέρμι

Η διαδρομή είναι ελαφριά ανηφορική και εσείς σε λίγο θα περάσετε το μισό της διαδρομής, και θα αρχίσει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση χιλιομέτρων. Κάντε τσεκ το πέρασμα σας, εάν είστε πολύ μπροστά καλό θα είναι να κόψετε ταχύτητα, εάν πάλι είστε πιο πίσω, μην ανησυχήσετε και μην απογοητευθείτε. Άλλωστε το πιο σημαντικό είναι ο τερματισμός σας. Καθώς θα περνάτε το κέντρο του Πικερμίου θα συναντήσετε στα αριστερά σας το άγαλμα του Μαραθωνοδρόμου δρομέα.

Επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σας περιμένουν να σας χειροκροτήσουν και να σας ενθαρρύνουν. Απολαύστε τον αγώνα και μην χάνετε την πίστη σας.

22ο Χιλιόμετρο

Ο δρόμος είναι ανηφορικός. Προχωρήστε με προσοχή. Αφήστε τα χιλιόμετρα να περνάνε κάτω από τα πόδια σας. Είπαμε, πάνω από όλα Ηθικό… ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟ !!! Στο 22.5ο χλμ. πάρτε το νερό σας και προχωρήστε

23ο Χιλιόμετρο

Η ανηφόρα συνεχίζεται και σίγουρα η παρατεταμένη ανηφόρα για τόσα χιλιόμετρα θα σας κάνει να νιώσετε μία κούραση παραπάνω. Ένα έχετε πάρει σωστά τα τζελ σας από την αρχή του αγώνα και εάν έχετε φροντίσει να πίνετε πολύ νερό, θα καταφέρετε να κρατήσετε το επίπεδο της γλυκόζης σας σε καλό επίπεδο. .

24ο Χιλιόμετρο

Είστε σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του αγώνα. Εδώ θα πρέπει να δείξετε σταθερότητα και υπομονή. Κρατηθείτε με καλή διάθεση και μην πτοήστε από τίποτα. Να σκέπτεστε τον στόχο σας.

25ο Χιλιόμετρο

Τώρα πραγματικά τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν είναι μόνο τα χιλιόμετρα που έχετε διανύσει , αλλά ουσιαστικά τα αποθέματα γλυκογόνου στους μύες σας έχουν εξαντληθεί, οπότε θα πρέπει σε αυτό το σημείο, να τρέχετε πολύ οικονομικά και σταθερά. Φροντίστε να παίρνετε σωστά τα τζελ σας στο σταθμό που θα συναντήσετε μπροστά σας. Μην ξεχάσετε να περάσετε πάνω από τον τάπητα χρονομέτρησης.

26ο Χιλιόμετρο

Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι η μεγαλύτερη πια ανηφόρα που θα συναντήσετε από εδώ και πέρα είναι στο 30ο με 31ο χλμ. Οι ανηφόρες υπάρχουν βεβαίως αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες στα επόμενα χιλιόμετρα.

27ο Χιλιόμετρο

Σκεφθείτε ότι έχουν απομείνει άλλα 15χλμ. Σκεφθείτε πόσες φορές κάνετε μία τέτοια προπόνηση και θυμηθείτε πόσο γρήγορα πέρασε αυτή η απόσταση. Βρείτε μικρά τρικ, που ουσιαστικά θα ξεγελάσει το μυαλό σας και δεν θα σκέπτεστε τα συνολικά χιλιόμετρα που έχετε κάνει.

Είπαμε τρέχουμε μαραθώνιο… Δεν είναι εύκολο πράγμα. Αλλά σε καμία περίπτωση μην νιώσετε ψυχική κούραση και μην αφήσετε το μυαλό σας να σας παρασύρει σε αρνητικές σκέψεις.

28ο Χιλιόμετρο

Στη περιοχή του Γέρακα θα λέγαμε ότι είναι εύκολη η διαδρομή. Είναι σχεδόν επίπεδη και ήδη προετοιμάζεστε να μπείτε στο τελευταίο δύσκολο κομμάτι του αγώνα. Κρατάτε δυνάμεις. Όποιοι καταφέρατε από την αρχή του αγώνα να τρέξετε συντηρητικά, σε αυτό το σημείο θα δείτε πόσο σας ωφέλησε αυτή τη η τακτική. Μια μικρή ανηφόρα σας περιμένει, περάστε την με χαμόγελο!

29ο Χιλιόμετρο

Κοντεύετε να περάσετε πάνω από την Αττική οδό.
Σκεφθείτε θετικά. Το μυστικό στον αυθεντικό μαραθώνιο είναι να κρατάτε την διάθεση σας ψηλά !

30ο Χιλιόμετρο – Σταυρός Αγ.Παρασκευής

Καταφέρατε και φθάσετε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο του αγώνα. Η αλλαγή της χιλιομετρικής απόστασης θα είναι σημαντικό για εσάς. Να σκέπτεστε ότι έχουν μείνει άλλα 12 χλμ. Δεν είναι τίποτα, εάν έχετε στο νου σας ότι τα τελευταία 10 χιλιόμετρα είναι κατηφορικά.

Εδώ υπάρχει ένας μεγάλος σταθμός ανεφοδιασμού και είστε έτοιμοι να περάσετε τον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής. Θα σας έλεγα ότι θα νιώσετε σε αυτήν την ανηφόρα σαν να κουβαλάτε τον δικό σας σταυρό !!! Μετά από αυτήν την ανηφόρα θα νιώσετε την προσωπική σας ψυχική ανάταση.

Δείτε ακόμα:  «Ζωές ξεριζωμένες» στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μαρκοπούλου

31ο Χιλιόμετρο

Το 31ο χλμ έχει μια μεγάλη υψομετρική κλίση. Το γεγονός ότι βρίσκεστε τόση ώρα στον δρόμο και τρέχετε, ήδη τα επίπεδα του γλυκογόνου σας είναι στα χαμηλότερα επίπεδα, ουσιαστικά έχετε αδειάσει, αυτή η τελευταία και δύσκολη ανηφόρα, θα αισθανθείτε να σας κόβονται τα πόδια. Παρόλο αυτά, θα σας πρότεινα, ότι εάν νιώσετε ότι κουράζεστε αρκετά για να διανύσετε αυτήν την ανηφόρα τρέχοντας, δεν θα ήταν ντροπή να την περπατήσετε, και μόλις την βγάλετε πέρα να αρχίσετε σιγά σιγά να τρέχετε και πάλι. Πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο θα δοκιμαστείτε ψυχικά και σωματικά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Από εδώ ουσιαστικά αρχίζει και ο Μαραθώνιος. Στα επόμενα χιλιόμετρα θα καταλάβετε από τι είστε πλασμένοι.

Δεν είναι λίγοι οι μαραθωνοδρόμοι που περίπου σε αυτά τα χιλιόμετρα, έχουν αρχίσει να σκέπτονται και να λένε στον εαυτό τους, τι το ήθελαν και ξεκίνησαν αυτήν την δοκιμασία ή ότι αποκλείεται να το ξαναπροσπαθήσουν.

Πιστέψτε με… μόλις καταφέρετε να τερματίσετε τον μαραθώνιο, όλες οι σκέψεις σας θα αλλάξουν και σύντομα θα βάλετε νέους στόχους.

32ο Χιλιόμετρο – Αγία Παρασκευή

Ήδη περάσατε με επιτυχία το 31ο χλμ. και η κατηφόρα έχει αρχίσει. Μην βιαστείτε ακόμη, για να κάνετε αλλαγή ρυθμού με στόχο να καλύψετε τον χρόνο που χάσετε στις ανηφόρες.
Αφήστε να περάσουν τα πρώτα 500 μέτρα αυτού του χιλιομέτρου για να συνηθίσουν τα πόδια σας στην κατηφόρα. Πρέπει να ξέρετε, ότι η κατηφόρα είναι μεγάλη, αλλά τα πόδια σας έχουν ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ από τα χτυπήματα των ποδιών σας στο έδαφος, που θα νιώσετε να σας πονούν περισσότερο. Τρέξτε προσεκτικά, σχεδόν κοντεύετε να τα καταφέρετε !

33ο Χιλιόμετρο

Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα και καθώς απομένουν λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα, το ηθικό σας θα πρέπει να ανεβαίνει, αλλά το σώμα σας θα το νιώθετε να βαραίνει.

Σε καμία περίπτωση, μην σκεφθείτε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε. Από εδώ και πέρα η ψυχή σας είναι αυτή που θα σας δίνει όση δύναμη χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε τα τελευταία σας χιλιόμετρα Μην ξεχνάτε σε όλους τους σταθμούς να πίνετε υγρά. Όσο περισσότερο νερό πίνουμε τόσο καλύτερα θα νιώθετε τους μύες σας και δεν θα μειώνετε η ταχύτητα σας. Η διαδρομή είναι κατηφορική.

34ο Χιλιόμετρο

Σε όλα τα επόμενα χιλιόμετρα που θα ακολουθήσουν η διαδρομή θα είναι σύμμαχός σας. Η κατηφόρα θα σας βοηθά να ξεπερνάτε την απόσταση πιο εύκολα και θα σας φέρνει πιο κοντά στο τέρμα.

35ο Χιλιόμετρο

Στο 35ο χλμ. θα συναντήσετε ένα μεγάλο σταθμό τροφοδοσίας. Πάρτε νερό, τζελ, μπανάνα, ότι πιστεύετε ότι χρειάζεστε εκείνη την στιγμή για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.
Έμειναν μόνο 7 χιλιόμετρα. Χαρείτε το .

Τώρα ξέρετε μέσα σας, ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε την μαραθώνια προσπάθεια με επιτυχία.

36ο Χιλιόμετρο

Είστε στο Πεντάγωνο, και η διαδρομή είναι κατηφορική. Εύκολα τα πράγματα. Συγκεντρωθείτε και διανύστε τα τελευταία χιλιόμετρα με αυτοπεποίθηση και προσοχή. Όσοι από εσάς επιθυμείτε να βελτιώσετε τον χρόνο σας, είναι ένα καλό σημείο για να αλλάξετε το τέμπο σας.. Θα τα καταφέρετε. Διαφορετικά, κρατήστε τον ρυθμό σας και προχωρήστε χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας.

37ο Χιλιόμετρο

Έμειναν μόνο 5χλμ. Σε αυτό το χιλιόμετρο θα δείτε την πινακίδα που γράφει ΑΘΗΝΑ και αυτό σηματοδοτεί ότι μπήκατε στο Δήμο της Αθήνας! Θα περάστε κάτω από την γέφυρα στο ύψος της διασταύρωσης της Κατεχάκης. Τώρα τίποτα δεν σας σταματά. Μία ομάδα από ανθρώπων με κρουστά, θα ενισχύσουν την προσπάθεια σας και θα σας δώσει δύναμη. Στο 37.5ο χλμ μην ξεχάσετε να πάρετε νερό να πιείτε. Θα πρέπει να κρατάτε πιστά όλες τις οδηγίες για σωστή τροφοδοσία μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο. Ακολουθεί Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, συνεχίζουμε αριστερά επί της Λεωφόρου Μιχαλακοπούλου.

38ο Χιλιόμετρο

Είστε μόλις δύο χιλιόμετρα για να δείτε την πινακίδα που θα γράφει τον αριθμό 40ο χλμ. Λίγο πολύ όλοι οι μαραθωνοδρόμοι, αυτό το σημείο περιμένουμε για να ανασάνουμε και να μας φύγει το άγχος.

39ο Χιλιόμετρο

Μία τελευταία ανηφόρα της οδού Φειδιιππίδου σας έμεινε και μετά πάλι κατηφόρα . Λίγο ακόμη έμεινε για να βγείτε στο κεντρικό δρόμο της Λεωφόρο Βας Σοφίας και θα συναντήσετε το 39o χλμ.

40ο Χιλιόμετρο

Είναι πραγματικά απίστευτο. Σχεδόν τα καταφέρατε. Ήδη νιώθετε σαν να ακούτε τις ιαχές και τις επευφημίες των φιλάθλων που σας περιμένουν στο Παναθηναϊκό στάδιο και καθώς και τους δικούς σας ανθρώπους. Περνάτε μπροστά από την Αμερικάνικη πρεσβεία και μετά ακολουθεί το Μέγαρο Μουσικής. Πάρτε το νερό σας από το σταθμό. Πιείτε νερό, βρέξτε το πρόσωπο σας και σκουπιστείτε. Ο μαραθώνιος σας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Από εδώ και πέρα ακολουθούν τα δύο τελευταία χιλιόμετρα τις προσωπικής σας δόξας. Απολαύστε τα!

41ο χλμ
Περνάτε μπροστά από τον Δρομέα με κατεύθυνση στην Λεωφόρο Βας. Σοφίας. Σε λίγο στο αριστερό σας χέρι θα συναντήσετε το πολεμικό Μουσείο. Η διαδρομή είναι επίπεδη.

42οχλμ.

Φθάνετε στην Ηρώδου του Αττικού. Αυτή είναι μία μεγάλη στιγμή που περιμένετε. Ο δρόμος είναι πολύ κατηφορικός και σας βοηθάει να τρέχετε γρήγορα. Απολαύστε την στιγμή σας. Λίγα μέτρα έμειναν για την θριαμβευτική σας είσοδο στο μεγαλοπρεπές Παναθηναϊκό στάδιο! Μπορείτε να κλάψετε, να γελάσετε να νιώσετε μία τεράστια συγκίνηση που ίσως ποτέ δεν είχατε ξανανιώσει. Χαιρετήστε τον κόσμο που σας επευφημεί και ουσιαστικά σε αυτό το σημείο, μέσα στο στάδιο, θα νιώσετε, ότι δεν τρέχετε αλλά πετάτε για τον Τερματισμό του ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΑΣ ΆΘΛΟΥ!
Τα καταφέρατε.

Πηγή: mariapolyzou.com