Αναστάτωση στη Νέα Μάκρη! Έπεσαν πρόστιμα στα μαγαζιά για Κατάληψη Οδοστρώματος στο παραλιακό μέτωπο!

Εχθές, Παρασκευή 07 Αυγούστου και αφού είχε ξεκινήσει η πεζοδρόμηση – μονοδρόμηση του παραλιακού μετώπου, στην Νέα Μάκρη, επικράτησε σύγχυση στους καταστηματάρχες των μαγαζιών εστίασης, καθότι κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας βεβαίωσε σε κάθε μαγαζί, πρόστιμο για Κατάληψη Οδοστρώματος.


Συνεπώς, η Κοινή Υπουργική Απόφαση 4688/2020 και δη το άρθρο 65, με το οποίο παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, στα καταστήματα προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητες υγειονομικές αποστάσεις για την προστασία από το covid 19, δεν ισχύει;

Ο Δήμος Μαραθώνα, πολύ σωστά και σύμφωνα με τον ανωτέρω Νόμο, εξέδωσε την 66/ 2020, Κανονιστική Πράξη, με ΑΔΑ : ΩΒΥΝΩΛΜ-Β5Γ , με την οποία παραχωρεί δωρεάν κοινόχρηστο χώρο στα καταστήματα εστίασης, και προνοεί για την κίνηση των οχημάτων, με σημάνσεις για παρακαμπτήριους οδούς και δωρεάν πάρκιν, για όλους.

Δείτε ακόμα:  Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας: Αγιασμός για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά (φωτό)

Πάραυτα, τα Αστυνομικά στελέχη, ναι μεν πολύ σωστά έκαναν την δουλειά τους, καθώς εκτελούν εντολές των Προϊσταμένων τους, οι οποίοι δε, καλό θα ήταν να ξεσκονίζουν πρώτα την Νομοθεσία, και μετά να την εκτελούν. Για παράδειγμα, ο Νομοθέτης ορίζει ρητά μέσα στην ΚΥΑ την «γνώμη» της Αστυνομικής Αρχής, και όχι τη «σύμφωνη γνώμη»• λεπτομέρειες, οι οποίες όμως ξεκαθαρίζουν τη νομότυπη διαδικασία. Επιπλέον, ο Νομοθέτης, επικαλείται και το Βασιλικό Διάταγμα: ΦΕΚ Α 21, 20-10-1958, στο οποίο το άρθρο 13, αναφέρει: Προκειμένης χορηγήσεως της άδειας χρήσης, η αστυνομική αρχή μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την παραλαβή του σχετικού ερωτήματος του δήμου ή της κοινότητας, γνωματεύει αν υφίστανται λόγοι ασφάλειας της κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων που επιβάλλουν τη μη χορήγηση της αιτουμένης αδείας οπότε δεν χορηγείται αύτη. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία η άδεια χορηγείται και χωρίς τη γνωμάτευση της αστυνομικής αρχής.

Δείτε ακόμα:  Λαύριο: Κινδύνεψε ιστιοφόρο σκάφος - Λαχτάρα για 7 επιβάτες

Κάλλιστα, μπορούμε να αναφέρουμε και την παράγραφο 7, του Ν.4688/2020, η οποία αναφέρει ρητά: για επιτακτικούς λόγους … μπορεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να εκδώσει Κανονιστική Απόφαση, κατά παρέκκλιση του άρθρου 52 του ΚΟΚ, και του άρθρου 225 του 3852/2010.

Επομένως, όλοι ήταν νομότυποι ενώ η παράβαση ήταν, κατά παρέκκλιση των νομότυπων διαδικασιών!

Πηγές: https://www.ypes.gr/aytes-einai-oi-rythmiseis-gia-tin-anaptyxi-trapezokathismaton-se-koinochristoys-choroys-sti-voyli-me-tropologia-theodorikakoy/

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/e-tourismos-pap-aposp.pdf

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%92%CE%A5%CE%9D%CE%A9%CE%9B%CE%9C-%CE%925%CE%93?inline=true

Κόπιτσα Κ.Π.