Ως «βασιλική σύζυγος» («Queen Consort») πρόκειται να στεφθεί δίπλα στον Κάρολο η Καμίλα, κατά την επιθυμία της Βασίλισσας Ελισάβετ, έχοντας διαγράψει μεγάλη πορεία από τότε που η τότε Πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα την είχε αποκαλέσει «αντροχωρίστρα».
Ήταν η «ειλικρινής επιθυμία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’», τονιζόταν σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε την παραμονή της 70ης επετείου από την άνοδό της στον θρόνο, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ότι η σύζυγος του Καρόλου θα ήταν γνωστή κατά την άνοδό του στο θρόνο ως Queen Consort.
Είναι ο ίδιος τίτλος που απονεμήθηκε στην Ελισάβετ, τη σύζυγο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και γιαγιά του Καρόλου, η οποία μετά το θάνατο του μονάρχη έλαβε τον τίτλο της Βασίλισσας Μητέρας (Queen Mother).
«Όταν, στο πλήρωμα του χρόνου, ο γιος μου Κάρολος γίνει Βασιλιάς, ξέρω ότι θα δώσετε σε αυτόν και στη σύζυγό του, Καμίλα, την ίδια υποστήριξη που μου δώσατε. Και είναι η ειλικρινής μου επιθυμία όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Καμίλα να γίνει γνωστή ως Queen Consort καθώς συνεχίζει τη δική της πιστή υπηρεσία», έγραψε η βασίλισσα.
Από καιρό ο Κάρολος επιθυμούσε η Καμίλα να πάρει τον τίτλο της βασίλισσας και να στεφθεί και να χριστεί. Αλλά ότι θα γίνει γνωστή ως βασίλισσα Καμίλα κατέστη δυνατό μόνο λόγω μιας εξαιρετικής αλλαγής της κοινής γνώμης.
Η Καμίλα που φέρεται να περιγράφεται από την Νταϊάνα και ως «ροτβάιλερ» κατ’ ιδίαν, φαινόταν καταδικασμένη να αποδοκιμαστεί από το βρετανικό κοινό μετά τη συνέντευξη-βόμβα του 1995 της πριγκίπισσας της Ουαλίας στο BBC, στην οποία η πριγκίπισσα της Ουαλίας παραπονέθηκε ότι «ήμασταν τρεις από εμάς σε αυτόν τον γάμο», σε σχέση με τον μακροχρόνιο έρωτά τους.
Μετά το θάνατο της Νταϊάνα το 1997, χρειάστηκαν δύο χρόνια για τον διάδοχο του θρόνου και τη σύντροφό του να κάνουν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση μαζί σε ένα πάρτι γενεθλίων για την αδερφή της Καμίλα στο ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου.
Αλλά τον επόμενο χρόνο, η βασίλισσα σηματοδότησε την έγκρισή της παρακολουθώντας ένα γεύμα με τον Κάρολο και την Καμίλα.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 9 Απριλίου 2005 με πολιτικό γάμο που ακολούθησε θρησκευτική ευλογία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ παρούσα.
Η Καμίλα πήρε τον τίτλο της Princess Consort («πριγκιπική σύζυγος») – μια πρόγευση για αυτό που ο Κάρολος ήλπιζε ότι θα γινόταν με τον θάνατο της μητέρας του. Η εκδήλωση προσέλκυσε ένα πλήθος επευφημιών 20.000 στους δρόμους που οδηγούν στο Κάστρο του Ουίνδσορ, κάτι που ήταν το πιο ξεκάθαρο σημάδι μέχρι σήμερα ότι η Καμίλα είχε κερδίσει το βρετανικό κοινό.
Ο πρίγκιπας Χάρι βοήθησε να επισφραγιστεί η αποδοχή της το 2005 απορρίπτοντας την εικόνα της Καμίλα ως «κακής θετής μητέρας», περιγράφοντάς την ως «υπέροχη γυναίκα και έκανε τον πατέρα μας πολύ, πολύ χαρούμενο, που είναι το πιο σημαντικό πράγμα». «Ο Γουίλιαμ κι εγώ την αγαπάμε πολύ», είπε.
«Ανατροπή» με τα παιδιά του Χάρι και της Μέγκαν: Γιατί θα γίνουν πρίγκιπες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ
Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ σημαίνει ότι ο γιος του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ, ο Άρτσι Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ, είναι πλέον τεχνικά πρίγκιπας – ένας τίτλος που η μητέρα του Μέγκαν είχε καταγγείλει ότι του αρνούνταν λόγω της φυλής του.
Ένα πρωτόκολλο – που καθιέρωσε ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ το 1917 – είναι ο λόγος που τα παιδιά και τα εγγόνια ενός ηγεμόνα έχουν το αυτόματο δικαίωμα στον τίτλο του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας και μπορούν να αποκαλούνται αυτού Εξοχότητες, εάν το επιλέξουν.
Τόσο ο Άρτσι όσο και η μικρότερη αδελφή του, Λίλιμπετ – που πήρε το χαϊδευτικό όνομα της προγιαγιάς της Ελισάβετ – δικαιούνται, λοιπόν, να είναι πρίγκιπες μετά τον θάνατο της και την άνοδο του παππού τους, του πρίγκιπα της Ουαλίας στον θρόνο.
Υπενθυμίζεται πως η Μέγκαν είχε αναφερθεί στο θέμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε δώσει πέρυσι στην Όπρα Γουίνφρεϊ, στο σοκ που υπέστη όταν της είπαν ότι ο Άρτσι δεν θα τύχει αστυνομικής προστασίας επειδή δεν είχε τίτλο, ενώ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η απόφαση ελήφθη λόγω της φυλής του.
Μάλιστα, η Δούκισσα του Σάσεξ ανέφερε στη συνέντευξη ότι περίμεναν ότι ο Άρτσι θα έπαιρνε τον τίτλο του πρίγκιπα μετά την άνοδο του Καρόλου στον θρόνο, αλλά ότι τους είπαν ότι τα πρωτόκολλα θα άλλαζαν – σύμφωνα με την επιθυμία του Καρόλου για μια λιτότερη μοναρχία – έτσι ώστε το παιδί να αποκλειστεί από το να γίνει πρίγκιπας.
Σημειώνεται πως την εποχή που γεννήθηκε ο Άρτσι ήταν δισέγγονο ενός ηγεμόνα και όχι εγγόνι. Αλλά για να τον εμποδίσει να γίνει πρίγκιπας, ο βασιλιάς θα έπρεπε να εκδώσει ένα διάταγμα που θα τροποποιούσε το δικαίωμα του Άρτσι να είναι πρίγκιπας και το δικαίωμα της Λίλι να είναι πριγκίπισσα.
Με πληροφορίες από in.gr, dikaiologitika.gr, Guardian