Αγγλικά και προσχολική ηλικία

Υπάρχει γενικότερα μία σύγχυση και πολλοί γονείς εκφράζουν τον προβληματισμό τους και μας ρωτάνε ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά τους την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας.

Φυσικά και δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Άλλα παιδιά ωριμάζουν γρηγορότερα και είναι σε θέση να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο μάθημα Αγγλικής Γλώσσας στην Δευτέρα Δημοτικού και άλλα παιδιά ωριμάζουν λίγο αργότερα και μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα στην Τρίτη ή ακόμα και στην Τετάρτη Δημοτικού. Αυτό βέβαια είναι ένα σενάριο το οποίο είναι λίγο τραβηγμένο και ίσως να το ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ο μαθητής ή η μαθήτρια αντιμετωπίζει κάποιες μαθησιακές δυσκολίες.

Επίσης η αντίληψη κάθε παιδιού και ο χρόνος αφομοίωσης νέου υλικού και γνώσης παίζει τεράστιο και σημαντικό ρόλο στην έναρξη εκμάθησης της Αγγλικής Γλώσσας.

Εμείς όμως ως εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο κάποιοι αρνούνται πεισματικά να εκμεταλλευτούν.

Ποιο είναι αυτό το εργαλείο;
Μα φυσικά τα τμήματα προσχολικής ηλικίας (4 και 5 ετών) και φυσικά τα τμήματα ηλικίας 6 ετών για παιδιά Α Δημοτικού.

Όταν με ρωτάνε ποια είναι η χρησιμότητά τους και γιατί να ξεκινήσουν τα παιδιά τόσο νωρίς Αγγλικά πραγματικά δεν ξέρω από πού να αρχίσω και που να σταματήσω. Θέλοντας λοιπόν να συνοψίσω όλα αυτά τα οφέλη αποφάσισα να σας αναφέρω τους 3 πιο σημαντικούς πυλώνες αλλά και λόγους για τους οποίους και οι γονείς αλλά και τα παιδιά ωφελούνται όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

1. Βιωματική Μάθηση. Τα παιδιά ξεκινάνε την εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας βιωματικά. Σκεφτείτε πως μαθαίνουμε την μητρική μας γλώσσα. Μα φυσικά από την κούνια ακούγοντας όλους γύρω μας να την μιλάνε. Το ίδιο συμβαίνει και στα Αγγλικά. Εκμεταλλευόμαστε το γεγονός ότι τα Αγγλικά είναι παντού γύρω μας και καθοδηγούμε τα παιδιά στη σωστή εκμάθηση. Έχουμε τη βοήθεια της τηλεόρασης του ίντερνετ της μουσικής ακόμα και παιδικών εφαρμογών έτσι όλα αυτά λειτουργούν συνδυαστικά και υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2. Μαθαίνουμε παίζοντας. Το παιχνίδι η κατ’ εξοχήν αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών λειτουργεί ώστε να προσελκύσουμε τα παιδιά σε μια ευχάριστη διαδικασία μάθησης. Σε αυτά τα τμήματα δεν έχουμε φυσικά διάβασμα για το σπίτι ούτε ορθογραφίες και γενικά αποφεύγουμε οτιδήποτε θυμίζει μάθημα. Πρόκειται για δημιουργική απασχόληση και παιχνίδι με σκοπό την εκμάθηση της γλώσσας. Σκεφτείτε όσον αφορά τις ηλικίες 4 και 5 για έναν παιδικό σταθμό ή ένα νηπιαγωγείο όπου όλες οι δραστηριότητες γίνονται ακούγοντας την Αγγλική γλώσσα. Και για την ηλικία των 6 αφήνουμε τα παιδιά να αποκτήσουν τις πρώτες βάσεις τους στο σχολείο και ενισχύουμε τον προφορικό λόγο και φυσικά την ακουστική τους ικανότητα.

 

3. Αγάπη για τη γλώσσα. Ένας από τους πιο βασικούς στόχους αυτού του προγράμματος είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τη γλώσσα και να μην τη θεωρήσουν ως ένα ακόμα μάθημα. Είναι πολύ σύνηθες τα παιδιά να έχουν την πρώτη επαφή τους με τη γλώσσα και να κληθούν να αντιμετωπίσουν ορθογραφία αντιγραφή και άλλες ασκήσεις οι οποίες φυσικά είναι απαραίτητες για την εκμάθηση της γλώσσας. Με τα προγράμματα αυτά προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτή τη γνωριμία με τη γλώσσα και να μην φτάσουμε στο σημείο να πουν τα παιδιά στους γονείς ¨Βρε μαμά-μπαμπά με έφερες σε άλλο ένα σχολείο πάλι. Αντίθετα θέλουμε το παιδί να γνωρίσει τη γλώσσα σαν παιχνίδι και φυσικά να ζητήσει μόνο του να προχωρήσει στη γλώσσα.

Εν κατακλείδι μην φοβάστε να δώσετε στα παιδιά σας την ευκαιρία να γνωρίσουν την Αγγλική γλώσσα από μικρή ηλικία. Τα οφέλη είναι πάρα πολλά και υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Όσο πιο νωρίς ξεκινάμε τόσο πιο σημαντικά είναι τα οφέλη.

Κλείνοντας θα θέλαμε να προσφέρουμε ένα πολύ σημαντικό δώρο σε όλους τους αναγνώστες της POLIS.Για τα τμήματα ηλικίας 5 και 6 ετών σας προσφέρουμε όλη τη σχολική χρονιά εντελώς δωρεάν. Η προσφορά θα ισχύσει για όσους καλέσετε μέχρι 30/11 στις γραμματείες των HELLO Ραφήνας και Αρτέμιδας.

Του Μάκη Τουρλή

Ακαδημαϊκός Διευθυντής και Διευθυντής Επικοινωνίας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ HELLO
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ-ΜΕΛΕΤΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
(ΡΑΦΗΝΑ-ΑΡΤΕΜΙΔΑ-ΣΠΑΤΑ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.