Ανοιχτές παρά τον κορονοϊό οι αγορές που πουλάνε νυχτερίδες και φίδια

Διάφορα είδη άγριων ζώων διατίθενται στις ανοικτές αγορές (wet markets) στη Νοτιοανατολική Ασία προς κατανάλωση από ανθρώπους, οι οποίοι ψάχνουν να εμπλουτίσουν το μενού τους με πιο… εξωτικές γεύσεις. Μάλιστα, οι επιλογές είναι πάρα πολλές, από πουλερικά και θαλασσινά που λίγο πριν γίνουν εμπόρευμα ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, μέχρι σκύλους, γάτες, φίδια, νυχτερίδες και κάμπιες.

Είναι λογικό ότι, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων άγριας ζωής και τα πλάσματα αυτά αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για μετάδοση γνωστών αλλά και άγνωστων παθογόνων βακτηρίων ή ιών, όπως πιστεύεται ότι έγινε με τον κορονοϊό, που εξελίχθηκε σε πανδημία.

Μάλιστα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 24 Φεβρουαρίου την απαγόρευση κατανάλωσης άγριων ζώων και σύμφωνα με την πρώτη αυτή δημοσκόπηση κοινής γνώμης που πραγματοποίησε ο WWF, η πλειοψηφία των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν θετικοί με μία αντίστοιχη απαγόρευση από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, αν και αρκετοί είναι εκείνοι που δεν χάνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι που δεν είναι και τόσο συνηθισμένο.

Δείτε ακόμα:  Μεγαλείο ψυχής από μικρό παιδί - Έδωσε τον κουμπαρά του για να βοηθήσει τους φτωχούς

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχεται αφόρητη πίεση -ίσως τη μεγαλύτερη στην 72χρονη ιστορία του- προκειμένου να κλείσουν αυτές οι αγορές, σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό εμφάνισης μιας ανάλογης πανδημίας. Περισσότεροι από 200 φορείς σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή, ζητώντας από τον ΠΟΥ να κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει νέες ασθένειες που αναδύονται από το εμπόριο άγριας πανίδας.

Σύμφωνα με την Independent, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η COVID-19 προέρχεται από ζώα -πιθανώς νυχτερίδες- που είχαν πωληθεί σε κάποια ανοικτή αγορά πώλησης άγριων ζώων, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί από την Ουχάν σε όλο σχεδόν τον πλανήτη.

Δείτε ακόμα:  Απίστευτο και όμως αληθινό: Έκλεβαν τον γιατρό την ώρα που έσωζε τον 6χρονο από τα καρτ!

Προηγούμενες επιδημίες, συμπεριλαμβανομένου του SARS, που σκότωσε περίπου 800 άτομα την περίοδο 2002-03, καθώς και ο Έμπολα, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11.300 άτομα, έχουν επίσης συνδεθεί με ιούς που προκαλούνται από άγρια ζώα που καταναλώθηκαν από τους ανθρώπους.

Από τότε που αποκαλύφθηκαν στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση του κορονοϊού με τις αντίστοιχες αγορές της Ουχαν, νωρίτερα αυτό το έτος, οι εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο ζήτησαν να κλείσουν αυτές οι δομές, εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης νέων -ή και παλιών- επικίνδυνων ασθενειών.

Δείτε ακόμα:  Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ, χτύπησε στύλο… και γυναίκα! (φωτό)

newsbeast.gr