Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στις “κόκκινες” περιοχές

Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Αναλυτικά, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Συγκεκριμένα, είπε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ ανέφερε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες επτά ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα.

Δείτε ακόμα:  Έκτακτη επιδότηση €3.000 ανά επιχείρηση λιανεμπορίου και €1.000 ανά εργαζόμενο, εξήγγειλε ο Γεωργιάδης

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε κάποιες περιοχές δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις. Ανάμεσα στις περιοχές που μας δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες επτά ημέρες είναι οι περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας” δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων επτά ημερών, με αποτέλεσμα οι έξι αυτές περιφερειακές ενότητες που μας απασχολούν με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση”, τόνισε. Συγκεκριμένα τα ενεργά κρούσματα στις περιοχές αυτές έχουν ως εξής. 587 στην Πιερία, 548 στην Πέλλα, 486 στην Ημαθία, 454 στη Δράμα, 376 στην Ξάνθη, 172 στη Φλώρινα.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Και πάλι πάνω από 100 τα κρούσματα στην Ανατολική Αττική - Η κατανομή της Πέμπτης (4/3)

“Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών τους cluster από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά, κάνοντας έκκληση στους κατοίκους για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης. Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειας μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς η περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων” πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

“Οι παραπάνω έξι περιοχές δεν είναι μοναδικές που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά καθώς και οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης (4.375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται), των Γρεβενών, της Λάρισας, της Μαγνησίας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, της Καρδίτσας, των Σερρών, των Τρικάλων και της Καβάλας παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων” ανέφερε και κατέληξε: “Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρoυν αποτέλεσμα η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο”.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Συναγερμός για δύο νέα μεταλλαγμένα στελέχη στην Αττική που αντέχουν στο εμβόλιο!

enikos.gr