Άννα Ραφτοπούλου (Επικεφαλής ΑΝΑΣΣΑ Σπάτων – Αρτέμιδος): Εγκληματικές οι ευθύνες του Δημήτρη Μάρκου για το ΚΕΛ!

Συνέντευξη στην  εφημερίδα “Ανατολική Ακτή” έδωσε η Επικεφαλής του συνδυασμού “ΑΝΑΣΣΑ” Σπάτων – Αρτέμιδος , Άννα Ραφτοπούλου.

Άλλαξε κάτι προς το καλύτερο στην καθημερινότητα των πολιτών του δήμου Σπάτων Αρτέμιδας το τελευταίο εξάμηνο?

Δεν μου αρέσει να δίνω ξύλινες αντιπολιτευτικές απαντήσεις και γι αυτό θα αναφέρω τι έχει συμβεί από τον Μάιο ως τώρα και ο καθένας θα κρίνει αν κάτι έχει αλλάξει στην καθημερινότητα του. Τοποθετήθηκαν ξύλινες ζαρντινιέρες στην παραλία δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, έγιναν ήπιες διαμορφώσεις σε ένα κομμάτι της παραλίας μπροστά από την Αλυκή για να διεκδικήσουμε την γαλάζια σημαία, ενοικιάστηκε ένα κτίριο για να στεγαστεί το 2οΛύκειο Αρτέμιδος, κι έγιναν μικροπαρεμβάσεις στην περιοχή του «Φάρου» στο κέντρο της Δ.Ε. Αρτέμιδας.

Στον αντίποδα αυτών πρέπει να θυμηθούμε ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων με αγωγό εκβολής λυμάτων στην θάλασσα μας και τελικά η γαλάζια σημαία να γίνει μαύρη σημαία. Οι χωματόδρομοι ακμάζουν.

Τα σκουπίδια πολλαπλασιάζονται καθώς και οι χωματερές. Σε κάθε βροχή πλημμυρίζουμε. Σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες συνδημοτών που δεν καλύπτονται και εκφράζονται πολλά παράπονα. Η κεντρική και μοναδική πλατεία της Αρτέμιδος είναι γεμάτη άμμο και σε πλήρη μαρασμό. Παραμένουμε στις ίδιες ανύπαρκτες αθλητικές υποδομές, η Αρτέμιδα παραμένει η μοναδική πόλη της ανατολικής Αττικής χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις. Η διαμόρφωση της παραλίας για τη γαλάζια σημαία έκλεισε τον υφιστάμενο διανοιγμένο δρόμο, κάτι που δημιούργησε συμφόρηση και έντονη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας δημοτών.Η ασφάλεια των πολιτών είναι στα κατώτερα επίπεδα.

Η κεντρική αρτηρία των Σπάτων ,η Βασιλέως Παύλου, το άλλοτε ανθηρό κέντρο των Σπάτων παραμένει μονοδρομημένη και μαραζωμένη. Σας είπα τι έχει συμβεί από τον Μάιο μέχρι σήμερα και ο καθένας ας βάλει το δικό του πρόσημο στο πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα του.

Τι επικαλείται ο δήμαρχος γιά τη μη ικανοποιητική βελτίωση της καθημερινότητας?

Στη μόνιμη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν βελτιώσεις η απάντηση η δική μας είναι ότι στις οικονομικές και πολιτικές της εφαρμογές η κάθε δημοτική αρχή πρέπει να βάζει προτεραιότητες. Η συγκεκριμένη Δημοτική αρχή πιστεύει ότι προτεραιότητα έχουν η γιορτή της σαρδέλας, του φεγγαριού, οι τεράστιες σπατάλες για δικηγορικά γραφεία κάθε μήνα, για τεχνικούς συμβούλους και για άγονες μελέτες. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι τα θέματα πρώτης προτεραιότητας για ένα δήμο σαν τον δικό μας είναι οι ασφαλτοστρώσεις, η καθαριότητα, ο φωτισμός και μάλιστα με αυτή την σειρά που τα αναφέρω.

Η εγκληματικότητα ανησυχεί τους πολίτες. Με το θέμα του αστυνομικού τμήματος της περιοχής τι εξελίξεις υπάρχουν?

Πράγματι η εγκληματικότητα στην περιοχής μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Το πρόβλημα αυτό με την επικείμενη συγχώνευση των δύο αστυνομικών τμημάτων πρόκειται να οξυνθεί. Η παράταξη μας και εγώ προσωπικά έχουμε κινηθεί κάνοντας συναντήσεις με αρμοδίους προκειμένου να αποτρέψουμε τη συγχώνευση και θα συνεχίσουμε εντατικοποιώντας την προσπάθεια μας αυτή. Δηλώνουμε πάντως πως αν η Δημοτική αρχή θελήσει να κινηθεί σοβαρά προς την κατεύθυνση αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση που αφορά την ασφάλεια των πολιτών θα μας βρει συμπαραστάτες.

Είστε ικανοποιημένη από τις κοινωνικές δομές στήριξης και αλληλεγγύης του δήμου σε αυτή τη δύσκολη εποχή?

Δεν είμαι ικανοποιημένη. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος διαθέτει αυτές τις δομές στήριξης και μάλιστα επανδρωμένες με αξιόλογους και έμπειρους ανθρώπους δυστυχώς η Δημοτική αρχή τις χρησιμοποιεί περισσότερο για κοινωνική προβολή και ψηφοθηρικούς λόγους και λιγότερο για την πραγματική στήριξη των ευπαθών ομάδων. Δυστυχώς είμαστε στην δυσάρεστη θέση να γινόμαστε δέκτες τόσο παραπόνων όσο και δεικτικών σχολίων. Εμείς πιστεύουμε ότι οι στηρίξεις αυτές πρέπει να δίνονται κατά τρόπο στοχευμένο και αποτελεσματικό κυρίαρχα όμως όχι επιλεκτικά και με την απαιτούμενη διακριτικότητα που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των δημοτών.

Ο Δημήτρης Μάρκου πιστεύετε ότι έχει συνειδητοποιήσει τα προβλήματα του δήμου δύο χρόνια μετά την ανάληψη της δημαρχίας?

Ο καλύτερος τρόπος για να διαβάσεις την πολιτική σκέψη ενός δημάρχου είναι να αναλύσεις τους προϋπολογισμούς που καταθέτει, γιατί μέσα από την προοπτική διαχείρισης των οικονομικών κονδυλίων μπορείς να διαπιστώσεις ποια πολιτική θέλει να εφαρμόσει στον τόπο του. Διαβάζοντας τους προϋπολογισμούς αυτής της Δημοτικής αρχής θα δείτε πως πρόκειται τις περισσότερες φορές για αντίγραφα παλαιότερων προϋπολογισμών όπου απλά προσθαφαιρούνται αριθμοί. Η βασική διαφορά είναι πως σήμερα αυξάνονται δραματικά τα κονδύλια που αφορούν σε αναθέσεις υποθέσεων στα ίδια και στα ίδια δικηγορικά γραφεία, σε αναθέσεις τεχνικών συμβούλων και σε μελέτες.

Για να γίνω σαφής χαρακτηριστικά θα αναφέρω μόνο στην 1η κιόλας αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2016 αυξήθηκαν τα έξοδα κατά 95746,00 ευρώ μόνο για υπηρεσίες τεχνικών συμβούλων και εργασίες συλλογής στοιχείων. Μάλιστα για εργασίες για την συλλογή στοιχείων για αγορά γεωτεμαχίων για την επέκταση του Δημ. Κοιμητηρίου Δ.Ε Σπάτων: 22.140,00 ε. Τόσα πολλά χρήματα για εργασία συλλογής στοιχείων… Πως λοιπόν να βρεθούν κονδύλια που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών ή θα επιλύσουν τα βασικά προβλήματα τους, κονδύλια για ασφαλτοστρώσεις, για την υγεία κτλ.

Παραμένει “αγκάθι” το αποχετευτικό ζήτημα. Ο συνδυασμός σας επιμένει στη λύση της Ψυττάλειας και γιατί?

Ο συνδυασμό μας παραμένει αμετακίνητος στη λύση της Ψυττάλειας για πολλά λόγους. Θα αναφερθώ σε μερικούς από αυτούς που θεωρώ πολύ σημαντικούς.

Πρώτον και κύριον είναι η μοναδική λύση η οποία διασφαλίζει την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων του δήμου μας τη στιγμή μάλιστα που η περιοχή μας μολύνεται από τους ρύπους του διεθνούς αερολιμένα. Δεύτερον η δημιουργία ΚΕΛ στην περιοχή μας συνεπάγεται αγωγό εκβολής λυμάτων στη θάλασσα κάτι που θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες σε πολλούς τομείς (υγεία, επισκεψιμότητα, αλιεία κτλ) Τρίτον (αν και σίγουρα κοντά στην επιβάρυνση της υγείας μας και του περιβάλλοντος δεν έχει τόση αξία παρ’ όλ’ αυτά θα το αναφέρω) όχι μόνο διασφαλίζει τις περιουσιακές αξίες των ακινήτων ίσως να τις αυξάνει κιόλας, ενώ ένα ΚΕΛ με αγωγό εκβολής λυμάτων στην θάλασσα θα απομειώσει την αξία των περιουσιών μας και θα μειώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Τέταρτον η λύση της Ψυττάλειας είναι σίγουρα και αποδεδειγμένα (μάλιστα από τα λεγόμενα αρμοδίων της ΕΥΔΑΠ) πολύ πιο οικονομική από την λύση της δημιουργίας ΚΕΛ.

Πέμπτον αν η λύση της Ψυττάλειας δεν ευοδωθεί θα υλοποιηθεί η λύση, την οποία η πολιτεία επιθυμεί, έχει έτοιμη μελέτη, πίνακα απαλλοτριώσεων κτλ που είναι το Πλατύ Χωράφι. Μία περιοχή με οικισμούς οι οποίοι όπως είναι φυσικό θα καταδικαστούν. Συνεπώς λοιπόν η καλύτερη από όλες τις απόψεις λύση του αποχετευτικού προβλήματος είναι η σύνδεση του δικτύου με την Ψυττάλεια. Αυτήν πιστεύουμε και αυτήν διεκδικούμε.

Ποιές είναι οι ευθύνες του δημάρχου γιά το θέμα του αποχετευτικού?

Πριν σας μιλήσω για τις ευθύνες του, θα πω πως το βιογραφικό του Δημάρχου θα το βαρύνει πάντα η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση εκλεγέντα Δημάρχου. Το κυρίαρχο προεκλογικό σύνθημα που τον έκανε και Δήμαρχο ήταν « Σύνδεση με την Ψυττάλεια» και « όχι λύματα στην θάλασσα μας». Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό μεγιστοποιεί ή και απογειώνει τις ευθύνες του τις οποίες χαρακτηρίζω καθοριστικές και εγκληματικές. Πιστεύω ότι αν δημιουργηθεί ΚΕΛ στον δήμο μας (κάτι που το απευχόμαστε, δεν θα το αποδεχτούμε και θα το πολεμήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο), υπεύθυνος θα είναι ο Δήμαρχος Δημήτρης Μάρκου. Οι λάθος επιλογές του, η εσκεμμένη σιωπή και απραξία του, η ένοχη ουδετερότητα του μας οδήγησαν σ’ αυτήν την τελματώδη κατάσταση.

Ποιοί ήταν οι λανθασμένοι χειρισμοί του?

Επιγραμματικά θα αναφερθώ. Λάθος ήταν ο τρόπος συνεργασίας με το ΕΜΠ, αφού τελικά και όπως είχαμε προειδοποιήσει τον Δήμαρχο, απέβη μοιραία για την εξέλιξη του θέματος,καθόσον ελαφρά τη καρδία η υπεύθυνη του ΕΜΠ,ως άλλος Δούρειος Ίππος, πολύ γρήγορα είπε «ξεχάστε την Ψυττάλεια» πριν οι μελέτες να ολοκληρωθούν καίγοντας έτσι το χαρτί της Ψυττάλειας. Λάθος ήταν η απόφαση για χωροθέτηση ΚΕΛ στην θέση Λακαθέλα με απορροή λυμάτων στην θάλασσα γιατί αυτό άνοιξε την “κερκόπορτα” στην πολιτεία να χωροθετήσει ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι (αφού πήρε την θετική εισήγηση για δημιουργία ΚΕΛ μέσα στον Δήμο μας και την αποδοχή πως η λύση της Ψυττάλειας είναι μη εφικτή, άλλωστε αυτό ανέφερε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος). Λάθος ήταν η υπογραφή από τον Δήμαρχο Μάρκου του συμφώνου συναντίληψης για δημιουργία ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Αυτό το τελευταίο είναι που σηματοδότησε τις εξελίξεις και άναψε το πράσινο φως για την δημιουργία του ΚΕΛ στον Δήμο μας.

Πώς νιώθετε κάθε φορά που τελειώνει η συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου?

Αυτό που κατά μείζονα λόγω απασχολεί τους πολίτες δεν είναι πως αισθάνομαι εγώ ή κάθε σύμβουλος, αλλά αν στα συμβούλια γίνεται κάτι ουσιαστικό για την ζωή του. Θα έπρεπε και θα μπορούσε αυτό να συμβαίνει, αλλά δεν συμβαίνει. Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν αδικαιολόγητο αυταρχισμό και τις υβριστικές εκφράσεις του Δημάρχου (αποκάλεσε συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο «καραγκιόζη» και άλλη φορά κάποιον άλλο «τενεκέ»), συμπεριφορές που απαξιώνουν και τον ίδιο και κατ’ επέκταση όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα έχει καταγραφεί ως πρόβλημα και ένα έλλειμμα δημοκρατίας το οποίο έχει πολλάκις καυτηριαστεί και από συμβούλους της συμπολίτευσης. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τα Δημοτικά Συμβούλια να μην υπηρετούν το συμφέρον του Δημότη και να μην παράγουν ουσιαστικό έργο για τους δημότες.

Μας είχατε πει την τελευταία συνέντευξη τον Μάιο, ότι θα είστε στην πρώτη γραμμή στις δημοτικές εκλογές του 2019. Μπορείτε σήμερα να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς είναι η “πρώτη γραμμή”?

Η πρώτη γραμμή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διεκδίκηση της δημαρχίας, όχι όμως στείρα προσπάθεια για το θετικό αποτέλεσμα ενός προεκλογικού αγώνα, αλλά ως την κατάκτηση του δικαιώματος να εφαρμόσουμε την δική μας οραματική πολιτική που θα αλλάξει την εικόνα αυτού του τόπου. Η πορεία που έχει πάρει πλέον η «ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α» είναι προδιαγεγραμμένη αφού καθημερινά στις τάξεις της προστίθενται όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβανόμενοι πως είναι μία αληθινή και γνήσια δημοτική παράταξη που αγωνίζεται, παραμένει σταθερή και αταλάντευτη στις προεκλογικές της δεσμεύσεις με οποιοδήποτε κόστος.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ανατολική ακτή”

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.