Λινός: Αντί του ΧΥΤΑ, να δημιουργηθεί Διεθνές Πνευματικό Ιδρυμα στο Γραμματικό

Τις δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων αλλά και στο περιβάλλον της περιοχής της Ανατολικής Αττικής από το ενδεχόμενο της λειτουργίας των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό Αττικής επισημαίνει με επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττικής ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Δημήτρης Λινός και ζητεί από την Περιφερειάρχη κυρία Ρένα Δούρου να κάνει την ανατροπή: αντί για τους επιβαρυντικούς για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ΧΥΤΥ προτείνει τη δημιουργία ενός μοναδικού Διεθνούς Πνευματικού Ιδρύματος, που να σηματοδοτήσει την πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και τη χώρα.

Ο κ. Λινός με την επιστολή του θέτει το μείζον αυτό θέμα ώστε να συζητηθεί στη συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 1 Μαρτίου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής.

Επικαλούμενος πλήθος στοιχείων και μελετών ο καθηγητής παραθέτει τις βαρύτατες συνέπειες που θα επιφέρει η υλοποίηση των σχεδίων περί ΧΥΤΥ στην Ανατολική Αττική, στο έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, τον Ευβοϊκό κόλπο, αλλά και τον αέρα της περιοχής. “Μελετώντας προσεκτικά τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία, βεβαιώθηκα ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθεί το έδαφος, ο υδροφόρος ορίζοντας, η παρακείμενη θάλασσα του Ευβοϊκού αλλά ακόμα και ο αέρας της περιοχής (εκεί όπου έχει αποφασισθεί να λειτουργήσουν τα ΧΥΤΥ Γραμματικού) από τα τοξικά υγρά και αέρια που θα παράγονται από την βιολογική αποσύνθεση των επεξεργασμένων ή μη απορριμμάτων. Ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) στις ΗΠΑ έχει αποφανθεί ότι το μαύρο πλαστικό κάλυμμα του χώρου εναποθέσεως των υπολειμμάτων, ακόμα και αν τοποθετηθεί δυο φορές δεν μπορεί να προστατεύσει την διαφυγή του τοξικού υγρού υπολείμματος (leachate) στο υπέδαφος. Το «κατακάθι» αυτό από την βιολογική αποσύνθεση των υπολειμμάτων περιέχει τολουόλιο, φαινόλες, βενζόλιο, διοξίνες, PCBs, χλωριωμένα φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα -ουσίες όχι μόνο τοξικές, αλλά και καρκινογόνες, σαφώς καταστροφικές για την υγεία των ατόμων που ζουν ή θα ζήσουν στις περιοχές που έχουν ρυπανθεί” τονίζει ο κ. Λινός. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως το εύρος των συνεπειών εκτείνεται εκτός από το Γραμματικό και στις γύρω περιοχές, Καπανδρίτι, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη κα, κατα μήκος όλων των αστικών οδών πρόσβασης των απορριμματοφόρων στα ΧΥΤΥ από τη βόρεια και νότια πρόσβαση.

Μελέτες με μελανό περιεχόμενο

Ήδη στην Ελλάδα, λέει ο καθηγητής στην επιστολή του προς την Περιφερειάρχη και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχουμε μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και αποδεικνύουν ότι σε περιοχές 15 χιλιόμετρα μακριά από περιοχές εναποθέσεως απορριμμάτων και σε βάθος 100 μέτρων ανιχνεύθηκαν κάδμιο, κυάνιο, αρσενικό, ψευδάργυρος, μόλυβδος. Άλλες Ελληνικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, επέδρασαν δραματικά στη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών στη περιοχή του Λαυρίου. Πρόσφατες Ελληνικές μελέτες στην περιοχή του Ασωπού έδειξαν ότι το εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, οδήγησαν στην ανάπτυξη καρκίνων και θανάτων στους κατοίκους της περιοχής. Οι μελέτες αυτές είναι τόσο καλά τεκμηριωμένες επιστημονικά, ώστε οδήγησαν την Πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ να απαγορεύσουν την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, επισημαίνει ο κ. Λινός.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο παρακείμενος στο ΧΥΤΥ Γραμματικού, Ευβοϊκός κόλπος στο ύψος του παραθαλάσσιου χωριού Σέσσι θα μολυνθεί άμεσα με καταστροφικές συνέπειες στην αλιεία. Ήδη, όπως γνωρίζετε, μετά από βροχές εμφανίζεται στην παραθαλάσσια περιοχή γύρω από το Σέσσι κόκκινο υλικό από τις επιχωματώσεις αλλά και κομμάτια από το ήδη τοποθετημένο πλαστικό κάλυμμα στο χώρο ΧΥΤΥ Γραμματικού. Οι παραλίες της Δυτικής Αττικής όπου αποδεδειγμένα έχουν καταστραφεί από τα ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ της Φυλής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το μέλλον και των παραλιών της Ανατολικής Αττικής (Σέσσι, Παραλία Βαρνάβα, Σχοινιάς, κλπ) μετά την λειτουργία των ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ Γραμματικού” ολοκληρώνει τη βαρύτατη αναφορά του για τους ΧΥΤΥ στο Γραμματικό ο καθηγητής.

Ιδανικό τοπίο για τη δημιουργία Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου

“Ποιος ξένος φοιτητής, Καθηγητής, Ερευνητής δεν θα ήθελε να ζήσει από κοντά στον τόπο που έγινε η Μάχη του Μαραθώνα, να περπατάει καθημερινά ανάμεσα στα ερείπια της Αρχαίας Ραμνούντας, στο θέατρο του Λημναίου Διονύσου, στο περίφημο ιερό της Νέμεσης; Ποιος νέος αθλητής, προπονητής, γυμναστής δεν θα ήθελε να εκπαιδευθεί εκεί που ξεκίνησε και κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο «Κλασσικός Μαραθώνιος», εκεί που υπάρχει ήδη ένα από τα καλύτερα διεθνή κωπηλατοδρόμιο;” θέλει τα ρητορικά ερωτήματα ο κ. Λινός απευθυνόμενος προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η πρότασή του είναι μονόδρομος προκειμένου να προστατευτεί αλλά και να αναδειχθεί η πολιτισμική και η οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής: “Οι νέοι δρόμοι από τη βόρεια και νότια πλευρά της Αττικής που οδηγούν στο μελλοντικό χώρο των ΧΥΤΥ Γραμματικού θα μπορούσαν να οδηγούν σε ένα μοναδικό Διεθνές Πνευματικό Ίδρυμα που εύκολα θα μπορούσε να κατασκευασθεί στον ήδη διαμορφωμένο χώρο”.

“Το Ανώτατο αυτό Ίδρυμα, Αγγλόφωνο, και του οποίου η Ίδρυση επιτρέπεται από το υπάρχον Σύνταγμα, θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερο προσανατολισμό στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και την Δημόσια Υγεία. Το πρώτο Αγγλόφωνο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα που θα ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, θα είναι οικονομικά αυτόνομο και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, μια και οι κυρίως ξένοι φοιτητές και ερευνητές του θα πληρώνουν δίδακτρα” εξηγεί.

Κλείνοντας την επιστολή του αναφέρει πως αυτό το Διεθνές Πνευματικό Ιδρυμα θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία και για τους διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες Επιστήμονες της Διασποράς που ειδικεύονται στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες αλλά και εκείνες της Δημόσιας Υγείας ώστε να επιστρέψουν και να διδάξουν στη χώρα τους σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον όπως αυτό που συναντά κανείς στους διαμορφωμένους ήδη χώρους του Μαύρου Βουνού Γραμματικού.

protothema.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.