Πιστοί στο προσφιλές αφήγημα της κυβέρνησης περί… «επιστροφής στην κανονικότητα», Γκάγκα, Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης μίλησαν για ένα πιο κανονικό Πάσχα φέτος, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα εν καιρώ πανδημίας, εστιάζοντας στη μείωση των κρουσμάτων, την ελαφρύτερη νόσηση όσων έχουν εμβολιαστεί και σε μια γενικότερη ύφεση του πανδημικού κύματος, υπενθυμίζοντας την περίφημη «ατομική ευθύνη», ιδίως όσον αφορά στην χρήση της μάσκας.
Πιο συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που ολοκλήρωσε την εναρκτήρια τοποθέτησή της, λέγοντας «να χαρούμε το Πάσχα, καλό Πάσχα σε όλους», αφού προηγουμένως επισήμανε πως «ο καιρός φτιάχνει, και νομίζω φτιάχνει και το κέφι μας…», σημείωσε πως «η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται, καθώς έχουμε σταθερά λιγότερα κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία, οπότε τα πράγματα είναι καλύτερα», ξεχνώντας, προφανώς, ότι καθημερινά φεύγουν από τη ζωή τουλάχιστον 60 με 70 συνάνθρωποί μας λόγω επιπλοκών της Covid-19. «Ξεκινάμε σε μια καινούρια κανονικότητα, που νομίζω ότι μπορούμε να την προχωρήσουμε», τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένουμε προσεκτικοί, να μην ξεχνάμε τη μάσκα μας σε συνθήκες συγχρωτισμού, κλπ.
Σε σαφώς πιο… σοβαρό ύφος, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε, επίσης, για ύφεση του τελευταίου πανδημικού κύματος («όπως είχαμε προβλέψει»), ωστόσο, αναφέρθηκε τόσο στις επαναλοιμώξεις, όσο και στην «αργή αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ-Covid». Επίσης, όταν έφτασε η ώρα να αναφερθεί στους θανάτους που καταγράφονται στη χώρα μας, ο αριθμός των οποίων, όπως είπε, δεν έχει μειωθεί, έσπευσε να επισημάνει πως πρόκειται για θανάτους «με Covid» και όχι «από Covid», με την έννοια ότι η πλειοψηφία εκείνων που πεθαίνουν, σύμφωνα με την καθηγήτρια, οφείλεται στο ότι πάσχουν από κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή είναι «υπερήλικες με πολλές συννοσηρότητες», που «βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό ενώ νοσηλεύονται για κάποιο υποκείμενο νόσημα».
«Δεν πετάμε τις μάσκες»
«Θα πάμε στις εκκλησίες με μάσκες», τόνισε, κατόπιν, αναφερόμενη ειδικά στο φετινό Πάσχα, ενώ συνέστησε «να γίνεται ένα self test, πριν δούμε ευάλωτα άτομα της οικογένειας μας». Ερωτηθείσα δε για τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις μάσκες, η κα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως, ναι μεν αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας, αλλά «δεν πετάμε τις μάσκες, καθώς θα πρέπει να υπάρχει προσωπική εκτίμηση του κινδύνου χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιον να είναι από πάνω μας».
Η ίδια σημείωσε πως θα οριστεί με σαφήνεια σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, αναφέροντας ως παραδείγματα τα ΜΜΕ, τα πλοία, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Ο ιός δεν αναμένεται να εξαφανιστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση βλέπουμε σαφή ύφεση παγκοσμίως, όσον αφορά την πανδημία, σημείωσε με τη σειρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως εξήγησε, «βλέπουμε ότι μειώνονται οι διαγνώσεις κάτω από ένα εκατομμύριο, σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από την έναρξη του κύματος της Όμικρον». Παράλληλα, ανέφερε πως μειώθηκαν κατά 14% οι ασθενείς που πεθαίνουν, οι θάνατοι μειώνονται και φτάνουν σε επίπεδα έναρξης της πανδημίας.
«Βλέπουμε μαζική μείωση των δεικτών αναμένουμε επιπρόσθετη βελτίωση της εικόνας στην χώρα μας τις επόμενες ημέρες», είπε, επισημαίνοντας ότι, «σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να εξαφανιστεί ο ιός», τονίζοντας τη σημασία του να εμβολιαστούμε. Ωστόσο, ο καθηγητής έκρινε πως είναι απίθανο να δούμε έξαρση του ιού μέσα στο καλοκαίρι, δεδομένου πως ούτε τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο. «Εάν οτιδήποτε δεν πάει καλά, εδώ είμαστε και σας διαβεβαιώ ότι θα πάρουμε μέτρα», συμπλήρωσε επί τούτου η κα Γκάγκα.