Απίστευτο ξέσπασμα από τον Αντώνη Καφετζόπουλο: «Αισθάνομαι σαν να με έφτυσαν κατάμουτρα»

Σε ένα απίστευτο ξέσπασμα κατά του Εθνικού θεάτρου προχώρησε χθες ο Αντώνης Καφετζόπουλος μέσω μιας ανάρτησης που έκανε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός αποκάλυψε ότι πρότεινε στο Εθνικό Θέατρο να ανεβάσει το έργο του Όρσον Ουέλς,«Μόμπι Ντικ – δοκιμή», η οποία δεν έγινε δεκτή και το θέατρο ανακοίνωσε το πρόγραμμά του, ενώ δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Μόσχο εκ των υστέρων.

«Σιχαίνομαι. Αυτούς που κλαίγονται και παραπονιούνται. Σήμερα θα σιχαθώ τον εαυτό μου αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Δεν μπορώ να το αφήσω έτσι αυτό. Κλείνω πενήντα χρόνια από τότε που πρωτοπάτησα στη σκηνή του θεάτρου. Δεν έχω εργαστεί/συνεργαστεί ποτέ με καμία κρατική σκηνή. Δεν μου προτάθηκε ποτέ. Εφέτος αποφάσισα και πρότεινα εμπρόθεσμα στο Εθνικό Θέατρο να ανεβάσω και να παίξω το έργο του Όρσον Ουέλς (ναι, του Orson Welles), «Μόμπι Ντικ – δοκιμή». Προσαρμογή απο το σημαντικότερο (ομώνυμο) μυθιστόρημα της Αμερικανικής λογοτεχνίας γραμμένο απο τον Χέρμαν Μέλβιλ. Σε μετάφραση Α. Κ. Χριστοδουλου (που υμνήθηκε από τη λογοτεχνική κριτική).

Με μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, φώτα του Λευτέρη Παυλόπουλου, κίνηση της Αγγελικής Στελλατου – μεταξύ άλλων συντελεστών. Τους αναφέρω διότι μου έκαναν την τιμή. Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε το πρόγραμμα του και ο διευθυντής του με πήρε τηλέφωνο (εκ των υστέρων) να μου πει μερικά απο αυτά τα τα ακατανόητα που λεν οι άνθρωποι τέτοιες στιγμές. Σιχαίνομαι λοιπόν. Αλλά δεν μπορώ να το αφήσω έτσι αυτό. Αισθάνομαι σαν να με έφτυσαν κατάμουτρα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

Στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου σχολίασε την ανάρτησή του ηθοποιού αναφέροντας: «Αγαπητέ κύριε Καφετζόπουλε, συναντηθήκαμε στο γραφείο μου στις 26 Μαΐου 2022 και μου κάνατε ομολογουμένως μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη σαιζόν 2023-24. Η συνάντησή μας έγινε 14 μέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου, στις 12 Μαΐου 2022, όπου ανακοινώσαμε όλο το ρεπερτόριο και τους σκηνοθέτες της χειμερινής περιόδου για τη σαιζόν 2022-23.

Λίγες μέρες αργότερα καταθέσατε την πρότασή σας στο πρωτόκολλο στο κάλεσμα που κάναμε για προτάσεις σκηνοθετών για την περίοδο 2023-24. Στο Opening Party που οργανώσαμε λίγες μέρες πριν, στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ανακοινώσαμε όλες τις λεπτομέρειες για το ρεπερτόριο του φετινού χειμώνα 2022-23.

Σήμερα το απόγευμα σας πήρα στο τηλέφωνο να σας πω ότι η πρότασή σας δεν θα συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο της σαιζόν 2023-34, ένα χρόνο δηλαδή πριν την έναρξη της μεθεπόμενης θεατρικής περιόδου. Παρακαλώ λοιπόν να ανακαλέσετε και να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη. Με εκτίμηση, Γιάννης Μόσχος».

Το θέμα όμως δεν έληξε εκεί αφού ο Αντώνης Καφετζόπουλος επανήλθε πριν μερικές ώρες με μια νέα ανάρτηση στην οποία αναφέρει:

«Μόμπι Ντικ #2, Η Φάλαινα στο Δωμάτιο. Υπεροψία και μέθη; Αυτά οδηγούν τις απαντήσεις του κ.Yannis Moschos, καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Ούτε κατά διάνοια. Διότι είναι μικρή – με κάθε έννοια – η θητεία του για να έχει προκάνει να καλλιεργήσει την υπεροψία ή να τον έχει ζαλίσει η δόξα του αξιώματος. Μάλλον, οι απαντήσεις του, προδίδουν κρατικοϋπαλληλισμό και γενικοσυνελευσιακό πνεύμα (αυτά, αντιθέτως, αφομοιώνονται ταχύτατα από επιρρεπείς χαρακτήρες) : όταν δεν έχουμε κάτι καλύτερο, πιανόμαστε από μια χωρίς σημασία λεπτομέρεια. Εκσφενδονίζουμε τη σφαίρα στην κερκίδα. Επαναλαμβάνω. Θα ακολουθήσω αυτό που σιχαίνομαι. Θα απαιτήσω τον οφειλόμενο σεβασμό.

Περπατώ σ’ ένα μονοπάτι διάσπαρτο από τα ξασπρισμένα καύκαλα ανθρώπων της Τέχνης μου, που τιμώ και εκτιμώ. Περπατώ σαν τη γάτα προσπαθώντας να μη διαλύσω τα σεβαστά λείψανα. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Στα εβδομήνταένα μου δεν έχω χρόνο όμως για τζιριτζάντζουλες: Ορσον Ουέλς, “Μόμπι Ντικ – Δοκιμή”, Αντώνης Καφετζόπουλος, σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικός ρόλος. Πρόταση, εμπρόθεσμη και τεκμηριωμένη, με όλα τα απαραίτητα. Εξαιρετικά αξιόλογοι συντελεστές, εγνωσμένου κύρους. Όχι και να ζητήσω και συγνώμη…

Όχι, να περιμένω την «επετηρίδα» – τα είπαμε, εβδομήνταένα, τα πενήντα στο θέατρο, καμία συνεργασία με το κράτος. Όλη η ντροπή δική του(ς). [Στα σχόλια οι απαντήσεις του ΓΜ.]»

tlife.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.