Από την Σαπφώ Νοταρά στον Κώστα Χατζηχρήστο – Σπουδαίοι καλλιτέχνες που παρά την επιτυχία τους πέθαναν φτωχοί

Ήταν διάσημοι με αστείρευτο ταλέντο και έχουν αφήσει τεράστια παρακαταθήκη με τα έργα τους. Ωστόσο, αυτοί οι πέντε Έλληνες καλλιτέχνες πέθαναν μέσα σε κατάσταση μεγάλης φτώχειας. Όσα χρήματα και αν έβγαλαν κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας τους, κατέληξαν να πεθάνουν σε κατάσταση ένδειας, έχοντας χάσει τα πάντα.

Σαπφώ Νοταρά

Η κωμικός Σαπφώ Νοταρά με την ξεχωριστή φωνή της και το αστείρευτο ταλέντο της έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο, παρόλο που κατά βάση οι ρόλοι της δεν ήταν πρωταγωνιστικοί. Η Σαπφώ Νοταρά ήταν από τις λίγες γυναίκες της εποχής της με πανεπιστημιακή μόρφωση, αφού είχε σπουδάσει στη Βιομηχανική Σχολή.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε κλειστεί στο σπίτι της στην πλατεία Κουμουνδούρου και περνούσε αρκετό χρόνο διαβάζοντας βιβλία. Στις 11 Ιουνίου του 1985 έφυγε από τη ζωή.

Η κωμικός ζούσε μόνη της και χωρίς οικονομικούς πόρους σε ένα μικρό διαμέρισμα το ενοίκιο του οποίου πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας θαυμαστής της. Τη βρήκαν δύο ημέρες μετά τον θάνατό της στη συνηθισμένη της θέση και με ένα τσιγάρο που είχε σβήσει στο χέρι της.

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η ζωή της οποίας έγινε ταινία και «έσπασε» ταμεία, ήταν η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός της γενιάς της. Με μοναδικό βοηθό το αστείρευτο ταλέντο της κατάφερε να τροφοδοτήσει το ελληνικό λαϊκό τραγούδι με τεράστιο αριθμό δημιουργιών.

Ωστόσο, η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αναγνώριση του έργου της και για την είσπραξη δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα μόνο ένα μικρό μέρος από τις τεράστιες επιτυχίες που έγραψε να είναι καταχωρημένο στο όνομά της.

Ταυτόχρονα το πάθος της για τα χαρτιά και τον τζόγο την ανάγκασαν να φτάσει στο σημείο να πουλάει τα τραγούδια της προς 20 δραχμές το ένα, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου πέθανε πάμφτωχη το 1972 σε ηλικία 79 ετών έχοντας στο πλευρό της την εγγονή της, Ρέα, που τη φρόντισε ως τα γεράματά της.

Κώστας Χατζηχρήστος

Ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, ο οποίος ήταν γνωστός για το τεράστιο ταλέντο του στην υποκριτική, αλλά και για την αδυναμία του στο γυναικείο φύλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατος της τέταρτης γυναίκας του ήταν αφορμή να βρει παρηγοριά στο ποτό, το οποίο δεν έκοψε ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε σε ένα μικρό δωμάτιο που του μίσθωνε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος υπήρξε μέγας θαυμαστής του, σ’ ένα ξενοδοχείο της Αθήνας. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 χτυπήθηκε από τον καρκίνο, αλλά τελικά πέθανε το 2001 από πνευμονική λοίμωξη.

Ρένα Παγκράτη

Η Ρένα Παγκράτη σκόρπισε τη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο όταν αυτοκτόνησε σε ηλικία μόλις 56 ετών. Η γνωστή ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στις 25 Ιουνίου του 1998 από την αδερφή της και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που βίωνε.

Σε σχετική επιστολή που βρέθηκε, η ηθοποιός ανέφερε ότι εκτός από πολύ λίγους συναδέλφους της, κανένας άλλος δεν θέλησε να την προσλάβει ή βοηθήσει.

Σωτηρία Μπέλλου

Η Σωτηρία Μπέλλου ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια, μία από τις κορυφαίες του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1921 στο χωριό Δροσιά (παλ. ονομασία Χάλια) κοντά στη Χαλκίδα, αλλά η καταγωγή της ήταν από το χωριό Οκτωνιά.

Το 1947, μετά την απελευθέρωση κι αφού έχει γνωρίσει την αγριότητα και τις εμφυλιοπολεμικές διώξεις, γνωρίζεται και ξεκινάει τη συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη τα τραγούδια του οποίου είναι τα πιο σημαντικά του ρεπερτορίου της.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980 εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της λαϊκής και της ρεμπέτικης μουσικής σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις.

Υπέστη κατά καιρούς διάφορες κρίσεις με προβλήματα αλκοολισμού ενώ ήταν εθισμένη και στον τζόγο. Τον Μάρτιο του 1993 αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας με πνευμονικό εμφύσημα, οπότε και διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του φάρυγγα.

Λόγω των οικονομικών προβλημάτων της έφτασε σε σημείο να πουλήσει τους δίσκους της στο Κολωνάκι. Ξεπούλησε σε μία ώρα.

Κατά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο Σωτηρία το 1994 έδωσε συνέντευξη στο Νίκο Κακαουνάκη στο «Επ’ αυτοφώρω», μιλώντας με δυσκολία λόγω του καρκίνου. Ύστερα από λίγους μήνες έχασε τη φωνή της, ενώ οι μόνοι που ήταν δίπλα της ήταν τα ανίψια της. Απεβίωσε στις 27 Αυγούστου του 1997 στο Νοσοκομείο Μεταξά.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.