Από τον Οκτώβριο θα κάνει τελικά την εμφάνισή της η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, δεύτερες σκέψεις και υπαναχωρήσεις η πολυσυζητημένη πανεπιστημιακή αστυνομία είναι έτοιμη να κάνει την εμφάνισή της στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Η αρχή αναμένεται να γίνει σε 3 πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν επεκταθεί και σε άλλα ιδρύματα.

Στην παρούσα φάση θα πιάσουν δουλειά 400 αστυνομικοί της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και στην πορεία θα προστεθούν κι άλλοι. Οι διακριτικές περιπολίες θα λάβουν αρχικά χώρα στους χώρους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί εάν στην παρούσα φάση θα υπάρξουν πανεπιστημιακοί αστυνομικοί και στην ΑΣΟΕΕ καθώς στο κτίριο της Πατησίων η περίπτωση είναι πιο πολύπλοκη λόγω των κατά καιρούς συμβάντων στο πρόσφατο παρελθόν.

Πάντως η αλήθεια είναι πως η παρουσία των 400 αστυνομικών είναι πιθανόν να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αντιδράσεων και επεισοδίων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως προς τη συγκρότηση της Ομάδας έχουν διατυπωθεί αρκετές ενστάσεις. Σύλλογοι φοιτητών αλλά και επιστημονικού διδακτικού και διοικητικού προσωπικού είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Υπουργείου, ζητώντας να μπλοκαριστούν οι συνολικά 1.030 προσλήψεις Ειδικών Φρουρών και να μην λειτουργήσει τέτοιου είδους αστυνομία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατόρθωσε όπως όλα δείχνουν να μεταπείσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που λειτουργεί για το συγκεκριμένο θέμα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας. Όπως τόνιζαν στην στην προσφυγή τους φοιτητές και καθηγητές, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021) το οποίο θεσπίζει το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Από την πλευρά των Πανεπιστημίων υποστηρίζεται επίσης ότι:

-Δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών, η οποία θα λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων.

-Οι άνδρες της ΟΠΠΙ μπορεί να πραγματοποιούν συλλήψεις και να διενεργούν προανακριτικές πράξεις ακόμη και στους Πρυτάνεις των ΑΕΙ.

-Η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και αποτελούν μύθο τα περί εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια.

-Η προκήρυξη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. του διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί.

-Δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν εκδόθηκε, για να μην δεχθεί τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία από Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.

-Η Πολιτεία πρώτα προσλαμβάνει και έπειτα θα καθορίσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των προσλαμβανομένων.

-Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε στην Αμερική υπάρχει Αστυνομία που να λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις, εκτός από την Τουρκία.

-Οι προσλαμβανόμενοι ειδικοί φρουροί έπρεπε να ενταχθούν στα ΑΕΙ, κάτι που δεν έγινε. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφασή του.

 

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.