Αποχέτευση: Η Ώρα της Αλήθειας! (Μέρος 2ον)

Αποκλειστική Συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Βουγιουκλάκη Διευθυντικό στέλεχος της ΕΥΔΑΠ στον Δημήτρη Πνευματικάτο και στην εφημερίδα “Δημότης”.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Ποιες είναι οι αιτίες που το έργο «σέρνεται» πάνω από 20 χρόνια και ποιος ξέρει πόσο ακόμα;

Όντως «σέρνεται» 20 χρόνια, αφενός μεν λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης και αφετέρου της κακής πληροφόρησης. Και τα δύο μαζί έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε κάποια αδιέξοδα. Πολλοί θεωρούν ότι ένα ΚΕΛ είναι πηγή μολύνσεων, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα περιβαλλοντικό έργο που οδηγεί την περιοχή σε αναβάθμιση.

Πρέπει να κατανοηθεί ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός ΚΕΛ είναι θετικό και όχι αρνητικό. Ειδικά στην περιοχή ΠΧ μπορούμε να έχουμε και πολλές άλλες δραστηριότητες πλην της κατασκευής του ΚΕΛ.

Ποιοι όμως ευθύνονται για την ελλιπή πληροφόρηση, ή παραπληροφόρηση;

Πιστεύω ότι υπάρχουν ευθύνες στο θέμα της διαχείρισης. Θεωρώ ότι η ΕΥΔΑΠ στο παρελθόν μπορεί να έχει κάνει λάθη στη διαχείριση της ενημέρωσης, αλλά είναι σίγουρο ότι κάποιοι εντός ή εκτός της ΕΥΔΑΠ έχουν εκμεταλλευθεί την φυσιολογική άγνοια του κόσμου και τον έχουν οδηγήσει σε λανθασμένες και σπασμωδικές αντιδράσεις. Αυτό ξέρετε είναι και το σημείο που με λυπεί περισσότερο διότι έχουν συμπεριφερθεί άδικα προς τον κόσμο αυτόν και τον έχουν καταδικάσει να βιώνει καθημερινά ανθυγιεινές καταστάσεις (αντλήσεις λυμάτων στους δρόμους, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα από μη στεγανούς βόθρους, παράνομες απορρίψεις λυμάτων στη θάλασσα μέσω του δικτύου ομβρίων, οχήματα εκκένωσης βόθρων, κλπ), γεγονότα που τελικά υποβαθμίζουν συνολικότερα τη ζωή του.

ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ: ΟΝΕΙΡΟ ‘Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Πριν τρία τέσσερα χρόνια δόθηκε η εντύπωση, μέσα από ένα σωρό ανακοινώσεις, Υπουργείου και ΕΥΔΑΠ, ότι η σύνδεση με την Ψυτάλλεια ήταν εφικτή. Τι έχει αλλάξει;

Αυτό αποτελεί στρεβλή εικόνα κε Πνευματικάτο. Ποτέ δεν δόθηκε η εικόνα από πλευράς ΕΥΔΑΠ ότι οι περιοχές των Δήμων σας θα αποχετεύονταν στην Ψυττάλεια. Εκείνο που έχει γίνει είναι ότι κάποιοι έχουν πάρει τις απόψεις κάποιου στελέχους της ΕΥΔΑΠ και τις έχουν κάνει σημαία. Άλλωστε το χαρτί που επιδεικνύεται αποτελεί ένα εσωτερικό χαρτί της ΕΥΔΑΠ και αφορά την επιβάρυνση από τις περιοχές Παλλήνη και ακτή Σαρωνικού και όχι την Ανατολική Αττική στο σύνολό της. Γιατί δεν προβληματίζονται, όσοι επικαλούνται αυτά τα έγγραφα, ότι ουδέποτε η ΕΥΔΑΠ επίσημα δεν αποδέχτηκε την διοχέτευση των λυμάτων των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδας στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας; Όταν δε σε συζητήσεις που είχα με τους αντίστοιχους δημάρχους επί ενάμιση χρόνο σχεδόν, ενημερώθηκα για τη λανθασμένη εντύπωση που είχαν, λόγω αυτών αλλά και άλλων εσωτερικών εγγράφων, αμέσως αντιδράσαμε και εστάλη η 17610/21/12/2015 επιστολή μας, επισήμως προς τους Δημάρχους, εκφράζοντας εκ νέου την επίσημη θέση της ΕΥΔΑΠ που ακούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γι αυτό άλλωστε προτάθηκε η θέση Λακαθέλλα-Κήπι από το Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας. Με έκπληξή μου βέβαια είδα ότι όταν αυτή απορρίφθηκε, για αντικειμενικούς λόγους πιστεύω (τα άλλα 2 ΚΕΛ που γειτνιάζουν στην περιοχή προϋπήρχαν της νομοθεσίας περί ΖΟΕ του 2003), επέστρεψαν στην προηγούμενη θέση τους περί Ψυττάλειας.

Συνεπώς δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης κάποιας θέσης της ΕΥΔΑΠ. Η θέση της ΕΥΔΑΠ ήταν εξ αρχής συγκεκριμένη και παραμένει η ίδια. Από την θέση που είμαι αυτό σας εκφράζω και τώρα. Την άποψη της ΕΥΔΑΠ. Η Ψυτάλλεια δεν μπορεί να αποτελέσει αποδέκτη λυμάτων των Δήμων Ρ-Π και Σ-Α και αυτό δεν αποτελεί πολιτική άποψη. Δεν μου επιτρέπεται άλλωστε εκ της θέσης μου να εκφράζω πολιτικές απόψεις και αυτό κάνω.

Πως την τεκμηριώνετε;

Η Ψυτάλλεια παρουσιάζει οριακότητα σε συγκεκριμένο ρυπαντικό φορτίο. Το ρυπαντικό φορτίο δεν είναι ανάλογο της ικανότητας του υδραυλικού φορτίου που έχει τη δυνατότητα η Ψυτάλλεια. Τα χαρτιά που αναφέρετε έλεγαν για υδραυλικό φορτίο. Δυστυχώς το κομμάτι του ρυπαντικού φορτίου δεν το ακουμπούσαν και αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια στην ΕΥΔΑΠ, μέσω έργων των οποίων οι μελέτες έχουν ξεκινήσει, ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης των πολιτών της Αττικής που ήδη εξυπηρετούμε και να καταφέρουμε να πείσουμε όλους εκείνους που ακόμα δυσπιστούν ότι η ΕΥΔΑΠ αποτελεί τον εγγυητή της ποιότητας του κύκλου του νερού συνολικά.

Οι επίσημες γραπτές ανακοινώσεις ανέφεραν ότι η Ψυτάλλεια υπολειτουργεί…

Δυστυχώς έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Αυτό όμως που ανέφεραν τα διάφορα έγγραφα και όχι η επίσημη θέση της ΕΥΔΑΠ να τονίσω, αφορούσε την διαχείριση του υδραυλικού φορτίου. Το ρυπαντικό φορτίο το οποίο παράγεται από το χρόνο παραμονής των λυμάτων στα αντλιοστάσια και στο δίκτυο μέχρι την επεξεργασία τους, είναι πολλαπλάσιο του αναμενόμενου. Π.χ. ο βόθρος μπορεί να έχει 2-3 κυβικά λύματα, όμως, το ρυπαντικό φορτίο, να σας το πω όσο πιο απλά γίνεται, μπορεί να ισοδυναμεί σε δεκαπλάσιο όγκο λυμάτων, λόγω της σήψης που συντελείται κατά την παραμονή τους.

Ξέρετε, τον όρο ρυπαντικό φορτίο, παρότι ασχολούμαι 10 χρόνια με το αντικείμενο, ποτέ δεν τον είχα ακούσει.

Πράγματι, στα χαρτιά που διαθέτουν κάποιοι, δεν είχε καν αναφερθεί. Ίσως θα έπρεπε να ήμασταν πολύ πιο αυστηροί σε αυτό που αναφέρθηκα παραπάνω, στη διαχείριση της πληροφορίας. Αποτελεί πάντως μία από τις βασικές παραμέτρους σχεδιασμού ΚΕΛ για ευνόητους λόγους.

ΕΚΤΑΣΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πόση έκταση θα απαλλοτριωθεί;

Δεν θέλω να συμβάλλω στην αριθμολογία. Το μέγεθος της έκτασης που θα απαλλοτριωθεί θα μας το καθορίσει η νέα προμελέτη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Περιβαλλοντικό Κέντρο (Green Point). Να γίνει ένας χώρος με έντονη δενδροφύτευση. Χώροι για ποδηλατόδρομο ή για αθλητικές δραστηριότητες. Πολλά είναι στο τραπέζι. Αυτά όμως δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Οι συνομιλητές μου τα ξέρουν εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Η ΕΥΔΑΠ δεν είναι απέναντι από τις κοινωνίες, η ΕΥΔΑΠ πορεύεται με τις κοινωνίες και εξυπηρετεί τις βασικότερες ανάγκες αυτών με σεβασμό και ευθύνη.

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά; 2ου, ή τρίτου βαθμού; Ακούγεται ότι 3ου βαθμού έργο δεν χρηματοδοτείται από την ΕΕ

Εκείνο που μπορούμε να σας εγγυηθούμε είναι ότι το ΚΕΛ στο ΠΧ θα είναι 3βάθμιας επεξεργασίας. Αυτό αποτελούσε και αποτελεί δέσμευσή μας. Τριτοβάθμια λοιπόν αλλά και με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης για απεριόριστη άρδευση.

Στην Ψυτάλλεια κε Πνευματικάτο, δεν κάνουμε επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων. Αυτό οφείλεται στην ανωριμότητα των τεχνολογιών την εποχή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η Ψυττάλεια, στη θέση (έχει καλυφθεί ήδη το νησί), στον τεράστιο όγκο που διαχειρίζεται καθημερινά, στην απουσία τόπων διάθεσης (δεν υπάρχουν γεωργικές εκτάσεις, αστικό ή περιαστικό πράσινο κοντά) κλπ. Στο ΠΧ θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο σχεδιασμός και η τεχνολογία. Το νερό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απεριόριστη άρδευση. Η νομοθεσία (ΚΥΑ 145116/8-3-2011/ΦΕΚ 354Β και ΚΥΑ 191002/9-9-2013/ΦΕΚ 2220Β) που αφορά την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για απεριόριστη άρδευση έχει πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια.

Επιτρέπει το πότισμα στα βρώσιμα και τον καταιονισμό. Συγκεκριμένα αναφέρεται : “Η άρδευση χωρίς περιορισμούς (απεριόριστη), η οποία μεταξύ άλλων, αφορά σε όλα τα άλλα είδη καλλιεργειών όπως λαχανικά, αμπέλια ή καλλιέργειες των οποίων τα προϊόντα καταναλώνονται ωμά, ανθοκομικά. Κατά την απεριόριστη άρδευση επιτρέπονται διάφορες μέθοδοι χρήσης του ανακτημένου νερού, συμπεριλαμβανομένου του καταιονισμού” Αυτό σημαίνει ότι γίνεται 3βάθμια επεξεργασία και απολύμανση του νερού. Επίσης να σας ενημερώσω ότι η ΕΥΔΑΠ έχει δεσμευθεί ότι τα δίκτυα, όλων των ειδών θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα, ή με ελάχιστη διαφορά χρόνου.

Περαιτέρω όμως αντιλαμβάνεσθε ότι αυτής της ποιότητας νερό που με συνεχείς και εξονυχιστικούς ποιοτικούς ελέγχους θα διασφαλίζουμε (σας καλούμε να αποτελέσετε και εσείς ένα μηχανισμό ελέγχου), κάποιοι, και για το διάστημα που δεν θα μπορούμε να το εκμεταλλευόμαστε κατά 100% στην άρδευση (γεωργικών εκτάσεων, αστικού και περιαστικού πρασίνου), στην πυρόσβεση, στο πλύσιμο των δρόμων, των πλατειών, των κοινοχρήστων χώρων ή στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αντιδρούν να το διοχετεύουμε στον αγωγό διάθεσης στην περιοχή

Βελάνι, σε απόσταση 2 χλμ. από την ακτή, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η διάσωση του Σαρωνικού είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του ΚΕΛ Ψυττάλειας (2βάθμιας επεξεργασίας, χωρίς απολύμανση). Γι αυτό άλλωστε απορώ κάθε φορά που ακούω τις αντιδράσεις περί του αγωγού διάθεσης.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί επί τα βελτίω το συγκεκριμένο ΚΕΛ από τα υπόλοιπα που λειτουργούν ανά την Ελλάδα;

Είναι ένας και μοναδικός ο λόγος. Το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη συντήρηση του την εγγυάται η ΕΥΔΑΠ. Είναι ένας μεγάλος, και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οργανισμός, ο οποίος διαχειρίζεται πέντε εκατομμύρια κόσμο στην ύδρευση και έναν τεράστιο βιολογικό ο οποίος είναι 3ος στον κόσμο από άποψη μεγέθους. Θέλω να σας πως ότι από το 1995 που άρχισε να λειτουργεί ο βιολογικός της Ψυτάλλειας, η θάλασσα είναι καθαρή, η θαλάσσια ζωή και το γαλανό χρώμα επέστρεψαν και ο κόσμος άρχισε να κάνει μπάνιο καθ’ όλο το μήκος της παραλίας. Προσωπικά θυμάμαι, προ της λειτουργίας της Ψυτάλλειας, στην περιοχή Ακροκεράμου τα λύματα να χύνονται απευθείας στη θάλασσα, το χρώμα της να είναι μαύρο, η οσμή δε, να πνίγει τους κατοίκους. Αυτά όλα τελείωσαν πλέον.

Ποιες πόλεις, καταληκτικά όμως, θα συνδεθούν αν τελικά γίνει το έργο στο Πλατύ χωράφι;

Θα συνδεθούν η Αρτέμιδα, τα Σπάτα, η Ραφήνα, το Πικέρμι και όσες μικρότερες περιοχές ανήκουν στους δυο Δήμους. Π.χ. η περιοχή Αργιθέας, Μπούρα κ.λ.π. Αυτές οι περιοχές μας εξυπηρετούν από πλευρά λεκάνης. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού η περιοχή Κάντζα και Φούρεζι θα ενταχθούν στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανείας.

Δημήτρης Πνευματικάτος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.