Αποχέτευση: Προχωρά το ΚΕΛ για Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα & Αρτέμιδα – Ακολουθεί του Μαραθώνα


Την έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης του έργου: «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΚΕΛ) ΔΗΜΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ», αποφάσισε στις 21/05 η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα και με προχτεσινή της γνωστοποίηση στη «Διαύγεια».

Πρόκειται για έναν από τους διαγωνισμούς μαμούθ, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε πάνω από 400 χιλ. κατοίκους και σε 1.300 χιλιόμετρα δικτύων, που προωθεί η ΕΥΔΑΠ για τα έργα διαχείρισης λυμάτων στην Ανατολική Αττική. Βάσει της απόφασης ξεκινάει η διαδικασία για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα του Ταμείου Συνοχής.

Η σημασία του έργου αυτού, όπως και άλλων αντίστοιχων που έχει ήδη προωθήσει ή σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ, έγκειται τόσο στην συνεισφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής όσο και στο ότι συμβάλλουν καθοριστικά και αποτελεσματικά στη σταδιακή εξάλειψη των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή κατάλληλων συστημάτων αποχέτευσης στους οικισμούς Β’ Προτεραιότητας (οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων).

Δείτε ακόμα:  Σπάτα: Κανονικά σήμερα όλα τα δρομολόγια του Μετρό προς Αεροδρόμιο

Έχει δε ενδιαφέρον αφενός ότι η λειτουργία των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών ώστε το επεξεργασμένο και ανακυκλωμένο νερό να επαναχρησιμοποιηθεί από τους χρήστες (π.χ. προς άρδευση αγροτικών εκτάσεων), αφετέρου ότι από τις συνδέσεις στα νέα δίκτυα που θα κατασκευάσει η ΕΥΔΑΠ περιμένει νέους «πελάτες», άρα και νέα έσοδα που θα καλύψουν μέρος από τις οικονομικές ανάγκες της εισηγμένης.

Θα ακολουθήσει μέσα στο έτος αργότερα το ΚΕΛ Μαραθώνα (52 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), βάσει του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ.

Δείτε ακόμα:  Έκρηξη σε σπίτι στα Καλύβια: “Ήταν σαν να έπεσε βόμβα”! (βίντεο)

Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2020 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης για τους δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, μήκους 400 χλμ. και προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ. Αναμένεται επίσης, όσον αφορά στη συνέχεια, εντός διμήνου να ξεκινήσει η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη, μήκους 172 χλμ και προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ. Εντός του 2021, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων και σε Ραφήνα – Πικέρμι. Επίσης στη β’ φάση κατασκευής (μάλιστα είναι ολοκληρωμένο κατά 52%) βρίσκεται το δίκτυο αποχέτευσης των Γλυκών Νερών. Στο μεταξύ, το ΚΕΛ Κρωπίας εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ προς λειτουργία που κατασκευάζεται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής.

Δείτε ακόμα:  Καταγγελία: Κλείνουν το ειδικό νηπιαγωγείο Λαυρίου

insider.gr