Αποδείξεις δαπανών: Άρχισε η αναζήτηση εισφορών έως 5.000 ευρώ

Άρχισε η αναζήτηση ασφαλιστικών εισφορών έως 5.00ο ευρώ από 14.000 εργαζομένους για αποδείξεις δαπανών.

Aφορά σε αυτούς που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην Τίτλος Κτήσης ή πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης) και δεν έχουν καταβάλει από το 2020 στον e-ΕΦΚΑ τις ασφαλιστικές τους εισφορές λόγω μη ύπαρξης του απαιτούμενου λογισμικού.

Μάλιστα οι εισφορές που θα αναζητηθούν από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων φτάνουν περίπου τα 1.622,4 ευρώ για κάποιον που έλαβε έως 10.000 ευρώ ετησίως, εκδίδοντας παραστατικό ανά μήνα, με την τριετία από το 2019 να φτάνει τις 4.867,2 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές για την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ.

Έτσι θα γίνει αποπληρωμή

Η αποπληρωμή των παρελθόντων ετών θα γίνει σε 8 δόσεις και θα αναζητηθούν στη συνέχεια και οι εισφορές για το 2019. Άλλωστε, από την ίδια τη φύση της περιστασιακής απασχόλησης προκύπτει ότι αυτοί που περιστασιακά απασχολούνταν το 2020 είναι πολύ πιθανό να μην εργάζονται σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι 155 ευρώ τον μήνα, ενώ η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 55 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, δηλαδή, η παρακρατούμενη εισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 210 ευρώ τον μήνα.

Η ρύθμιση για τις αμοιβές έως 10.000 ευρώ

Η ρύθμιση για επιβολή της χαμηλότερης δυνατής εισφοράς στοχεύει στον περιορισμό της υπέρμετρης παρακράτησης εισφορών από Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει πρόσωπα με παραστατικά χαμηλής αξίας να δημιουργήσουν χρόνο ασφάλισης.

Ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει αμοιβές έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως και οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται μετά την παρακράτηση φόρου 20%. Μετά την επιβολή των εισφορών για τα παραστατικά που εκδόθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα ακολουθήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 1.2.2019 έως 31.12.2019 με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο νόμος του 2017 δεν εφαρμόστηκε.

Σύμφωνα με τη διάταξη το ποσοστό των καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ e-ΕΦΚΑ για τα πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχομένων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) καθορίζεται για την κύρια σύνταξη στο 13,33% και για υγειονομική περίθαλψη στο 6,95%.

 

enikonomia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.