Απόφαση-βόμβα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών σχολικής ηλικίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στήριξε την τσεχική κυβέρνηση, όσον αφορά την απόφασή της για υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από οικογένειες που είχαν υποστεί κυρώσεις για το γεγονός ότι δεν είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους πριν τα στείλουν στο σχολείο.

Σε μια ιστορική απόφαση, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι, αν και οι κινήσεις της τσεχικής κυβέρνησης τυπικά αντιτίθενται με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, είναι νόμιμες στη βάση της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όλες οι υποθέσεις που εξετάστηκαν αφορούσαν περιστατικά προ πανδημίας.

Παρόλα αυτά, το ζήτημα των παιδικών εμβολιασμών καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ εν μέσω πανδημίας, τόσο στην Τσεχία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δείτε ακόμα:  Η γυναίκα του Καραϊβάζ επιβεβαιώνει την προσωπική του ομερτά: «Δεν γνώριζα αν είχε απειληθεί»… Ποια θανάσιμα μυστικά πήρε μαζί του ο δημοσιογράφος;

Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί την πρώτη που αφορά τους παιδικούς εμβολιασμούς, ενώ υπερψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα, με μόνο έναν από τους 17 δικαστές να τάσσεται «κατά».

«Τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα σε μια δημοκρατική κοινωνία», έλεγε η απόφαση, προσθέτοντας ότι «Στόχος πρέπει να είναι η προστασία κάθε παιδιού απέναντι στις σοβαρές ασθένειες, μέσω του εμβολιασμού ή της ανοσίας της αγέλης».

Σύμφωνα με την τσεχική νομοθεσία, τα παιδιά είναι υποχρεωτικό να εμβολιάζονται για σοβαρές ασθένειες πριν πάνε σχολείο, εκτός κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας για το αντίθετο.

Σε μια από τις 5 περιπτώσεις που εξέτασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μια οικογένεια είχε αρνηθεί να εμβολιάσει την κόρη της κατά των μαγουλάδων, της ερυθράς και της ιλαράς.

Δείτε ακόμα:  «Φρένο» Μητσοτάκη για το Πάσχα: Όχι πρόωρες εκτιμήσεις – Υποχρεωτικά self test και για άλλους κλάδους

Το παιδί είχε πάει σχολείο για πρώτη φορά το 2006, ωστόσο 2 χρόνια αργότερα του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους σχολικούς χώρους, όταν ο γιατρός της οικογένειας ενημέρωσε τον διευθυντή του σχολείου ότι το παιδί δεν είχε εμβολιαστεί.

Αργότερα, ένα τσεχικό δικαστήριο είχε αποφανθεί υπέρ της απόφασης του διευθυντή, στη βάση του ότι το μη εμβολιασθέν παιδί αποτελούσε κίνδυνο και για τα υπόλοιπα.

΄Οι άλλες περιπτώσεις που εξέτασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορούσαν και πάλι οικογένειες που δεν μπόρεσαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς αρνούνταν να τα εμβολιάσουν, ανάμεσά τους και την περίπτωση ενός πατέρα στον οποίο είχε επιβληθεί πρόστιμο, για τον ίδιο λόγο.

Δείτε ακόμα:  Μακρινίτσα: Εισαγγελική παραγγελία για άμεση έρευνα για τον 32χρονο δράστη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Τσεχία δεν αποτελεί την μοναδική χώρα όπου οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι υποχρεωτικοί.

Στη Γερμανία εισήχθη πέρσι ένας νόμος, ο οποίος επιτρέπει την επιβολή προστίμου ύψους έως και 2.500 ευρώ στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς.

Στη Γαλλία και την Ιταλία, ένα ξέσπασμα της ιλαράς τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε παρόμοια τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ενώ και στην Μεγάλη Βρετανία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια η συζήτηση περί αυστηροποίησης της νομοθεσίας για τα εμβόλια, καθώς παρατηρείται μείωση στους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς από το 2018 και έπειτα.

ΠΗΓΗ: BBC