Αποζημίωση «μαμούθ» από την Johnson & Johnson σε για το «καρκινογόνο ταλκ»

Η Johnson & Johnson βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθώρα αγωγών, μετά από καταγγελίες πολιτών που ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα ταλκ της προκάλεσαν καρκίνο.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συμφώνησε να καταβάλει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που ισχυρίστηκαν ότι τα προϊόντα ταλκ της εταιρείας προκάλεσαν καρκίνο, μια πρόταση που οι δικηγόροι των εναγόντων χαρακτήρισαν «σημαντική νίκη» σε έναν δικαστικό αγώνα που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο προτεινόμενος διακανονισμός θα καταβληθεί σε διάστημα 25 ετών μέσω μιας θυγατρικής εταιρείας, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, όπως σημειώνει η εφημερίδα The New York Times, για να καταστεί δυνατή η καταπίστευση των 8,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Johnson & Johnson.

Εάν το πτωχευτικό δικαστήριο την εγκρίνει, η συμφωνία θα επιλύσει όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές αξιώσεις που αφορούν προϊόντα της Johnson & Johnson τα οποία περιέχουν ταλκ, όπως η παιδική πούδρα, δήλωσε η εταιρεία.

Σε ανακοίνωσή της, μια ομάδα δικηγόρων, που εκπροσωπούν σχεδόν 70.000 ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών ανθρώπων που πέθαναν από καρκίνο των ωοθηκών και μεσοθηλίωμα, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο» και «σημαντική νίκη για τις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που πάσχουν από γυναικολογικό καρκίνο, που προκλήθηκε από τα προϊόντα της J&J με βάση το ταλκ».

Δεν «έπιασε» ο ελιγμός της εταιρείας για να αποφύγει την αποζημίωση

Για να καταστεί οριστική η συμφωνία, το δικαστήριο θα πρέπει πρώτα να αποδεχθεί μια νέα αίτηση πτώχευσης από τη θυγατρική της Johnson & Johnson, την LTL Management, και τον ίδιο τον διακανονισμό – η εταιρεία πρέπει επίσης να πείσει αρκετούς ενάγοντες να υποστηρίξουν το σχέδιο διακανονισμού.

Η Johnson & Johnson δημιούργησε την LTL το 2021, σε έναν ελιγμό για να προστατευθεί από την αγωγή για το ταλκ, αλλά μια προηγούμενη αίτηση πτώχευσης της μονάδας αμφισβητήθηκε από τους ενάγοντες και απορρίφθηκε φέτος από αμερικανικό Εφετείο, το οποίο έκρινε ότι η πτώχευση δεν ήταν ο σωστός τρόπος για την επίλυση του θέματος.

Εάν εγκριθεί, ο διακανονισμός θα τερματίσει ένα μακροχρόνιο νομικό δράμα, που επιβάρυνε την εικόνα της Johnson & Johnson.

Η παιδική της πούδρα, αν και δεν είναι κορυφαία σε πωλήσεις, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα της εταιρείας και πολλοί από τους ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι το ταλκ που χρησιμοποιείται στο προϊόν ήταν μολυσμένο με αμίαντο, που είναι γνωστό καρκινογόνο.

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.