Αρτέμιδα: Η μεθοδική «εξόντωση» του Συλλόγου Γαλήνη με την πλούσια κοινωνική δράση

Πρόκειται για εμπάθεια; Πολιτική αμηχανία; Επίδειξη δύναμης και εξουσίας; Προεκλογική άμυνα; Κουτοπονηριά; Προσπάθεια σπίλωσης; Έμμεση πολιτική δίωξη; Κακοί σύμβουλοι; Ή όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με μια μικροπολιτική αντίληψη, που μόνο κακό κάνει στον τόπο μας και τίποτα περισσότερο;

Η δημοτική αρχή Σπάτων/Αρτέμιδας για άλλη μια φορά κατάφερε να «διαπρέψει» προκαλώντας την οργή χιλιάδων κατοίκων, καθώς έχει επιδοθεί σε ένα πογκρόμ εξάλειψης κάθε υγιούς προσπάθειας συλλογικότητας και οργάνωσης.

Προφανώς αφορά όλους όσοι δεν είναι πολιτικώς αρεστοί στην «παντοδύναμη» δημοτική αρχή. Το θέμα αφορά και τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μάρκου ο οποίος εκτίθεται επιτιθέμενος με ειρωνική διάθεση εναντίον δημοτών, τους οποίους προφανώς φαντάζεται ως πολιτικούς αντιπάλους.

Όμως ας πάρουμε τα πράγμα απ’ την αρχή, θέτοντας δημόσια το ζήτημα που τουλάχιστον έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις.

Γιατί ο σύλλογος Γαλήνη μπήκε στο στόχαστρο

Η ιστορία του Συλλόγου Γαλήνη είναι ιδιαιτέρως γνωστή στην ομώνυμη περιοχή της Αρτέμιδας, όχι μόνο επειδή πρόκειται για μία παλιά συλλογικότητα, αλλά επειδή παράγει έργο. Έργο ουσιώδες που δείχνει ότι η κοινωνική συνοχή και η οργάνωση είναι πρωτίστως δικαίωμα του κάθε πολίτη να υπερασπιστεί.

Αλλά για να μην μπερδευόμαστε, να ανατρέξουμε εν τάχει σε κάποια πραγματικά αξιόλογα επιτεύγματα του συλλόγου ο οποίος με πρόεδρο τον κ. Σπύρο Μποτζιολή αριθμεί πλέον των 600 μελών.
Εκτός από τις αναρίθμητες εκδηλώσεις ο Σύλλογος Γαλήνη ουσιαστικά κατάφερε αυτό που θα ήθελε κάθε δημότης. Να βάλει μια τάξη, εκεί που ο Δήμος, αδυνατεί ή αδιαφορεί να επέμβει.

Καταρχάς το αιώνιο αγκάθι οι δρόμοι. 32 ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι εκεί που κάποτε υπήρχε χώμα και λάσπη. Πώς έγινε αυτό; Με χρήματα του συλλόγου από τις εκδηλώσεις και τις συνδρομές των μελών αλλά το βασικότερο με την ορθή διαχείριση από τη διοίκηση.
Και δεν είναι μόνο οι δρόμοι, είναι και οι παιδικές χαρές, η αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού, και μάλιστα πέραν των ορίων «δικαιοδοσίας» του Συλλόγου δηλ. σε όμορες γειτονιές, και γενικότερα η κοινωνική δράση του Συλλόγου Γαλήνη.

Τρία πράγματα αποτελούν το μυστικό για αυτήν την επιτυχία: Διαρκής προσπάθεια, χρηστή διαχείριση, ανεξάντλητη διάθεση για προσφορά. Τα χρήματα των δημοτών επιστρέφουν στους ίδιους και χαρακτηριστικό της αναγνώρισης αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις ξεπερνάει κάθε φορά τους 1.500 ανθρώπους.

Ακριβώς μια τέτοια εκδήλωση απετέλεσε και το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί μια απίστευτη επίθεση η οποία μόνο ως σχέδιο «εξαφάνισης» ενός δραστήριου συλλόγου μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το χρονικό

Η ιστορία έχει ως εξής: Την Πρωτομαγιά όπως σχεδόν κάθε χρόνο ο Σύλλογος ζήτησε την άδεια από το Δήμο Σπάτων Αρτέμιδας, προκειμένου να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη εκδήλωση του στην… υπό «ανέγερση» πλατεία.

Στο εν λόγω έγγραφο που εστάλη στις 29/3/2018 διατυπωνόταν το αίτημα να γίνει η αφισοκόλληση, όπως κάθε χρόνο εξάλλου, ώστε να ενημερωθούν οι δημότες της Αρτέμιδας για την εκδήλωση του Συλλόγου, μιας και ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και απευθύνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Οι μέρες περνούσαν και απάντηση δεν ερχόταν. Τελικά μόλις 3 ημέρες πριν από την εκδήλωση φθάνει η επιστολή από το Δήμο. Αν και σε αυτή αναγράφεται ημερομηνία 17/4, λόγω της γνωστής ταχυδρομικής κωλυσιεργίας, η επιστολή φθάνει στο Σύλλογο στις 29/3… και σε αυτή αναφέρεται ότι δεν θα επιτραπεί η αφισοκόλληση.

Όμως ακριβώς την ίδια μέρα ο Σύλλογος έχει κανονίσει να γίνει η αφισοκόλληση, και αυτό για τον εξής λόγο και πάντως όχι επειδή ήθελε να αυθαιρετήσει αλλά επειδή στις 15 Απριλίου ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σπύρος Μποτζιολής στο τυπογραφείο όπου θα τυπωνόταν οι αφίσες της εκδήλωσης συναντάται με τον κ. Αντιδήμαρχο. Λόγω του ότι η απάντηση από το Δήμο καθυστερούσε ρώτησε αν θα υπάρξει πρόβλημα με την αφισοκόλληση. Ο Αντιδήμαρχος απάντησε με φυσικότητα: «Αν δεν κάνεις αφισοκόλληση πώς θα το δει ο κόσμος; Όπως κάθε χρόνο».
Αμέσως δόθηκε η εντολή για 150 αφίσες και τρία πανό και ορίστηκε να γίνει η αφισοκόλληση στις 23/4. Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος είπε ότι το ένα από αυτά θα μπορούσε να μπει μπροστά στο Δημαρχείο.

Γνώριζε ο Αντιδήμαρχος (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας) ή απλώς τον άδειασε η δημοτική του παράταξη; Είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί μαζί με τα υπόλοιπα. Πάντως στις 24/4 η δημοτική αστυνομία καταλογίζει παράβαση για παράνομη αφισοκόλληση με το εξοντωτικό πρόστιμο των 2.600 ευρώ το οποίο αποστέλλεται προσωπικά στον πρόεδρο, και όχι στο Σύλλογο.

Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδας κ. Δημήτρης Μάρκου επικοινώνησε ο ίδιος με τον Σπύρο Μποτζιολή και του μίλησε με απαξιωτικό και ειρωνικό τρόπο, επικρίνοντάς τον για την αφισοκόλληση, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Γαλήνη του εξήγησε ότι είχε λάβει προφορική άδεια από τον εν λόγω Αντιδήμαρχο.

Έτσι γεννιέται ακόμη ένα ερώτημα: Ήξερε ο Δήμαρχος ότι ο κ. Αντιδήμαρχος έδωσε τέτοια άδεια έστω και προφορικά; Ή ότι δεσμεύτηκε να σβήσει το πρόστιμο ο ίδιος προσωπικά (λόγω και της παλιότερης γνωριμίας του με τον κ. Μποτζιολή);

Όποια και αν είναι η απάντηση δείχνει κωμικοτραγικό το γεγονός εκτός και αν υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο για την πολιτική εξαφάνιση ενός δραστήριου συλλόγου και ενός επίσης δραστήριου και δημοφιλούς προέδρου…. Και φυσικά επειδή η κοινωνία είναι μικρή και όλοι γνωρίζονται θα ήταν σχεδόν αδιανόητο να σκεφτεί κάποιος ότι αυτό το κυνήγι οφείλεται σε… πολιτικά κίνητρα. Ή μήπως όχι;

Πώς ο Δήμος κατέστρεψε και το γραφείο του Συλλόγου

Υπάρχει ένας κοινόχρηστος χώρος στην περιοχή της Γαλήνης (Ο.Τ 41), τον οποίο οι δημότες της περιοχής πασχίζουν -εις μάτην- επί πολλά χρόνια να τον μετατρέψουν σε πλατεία ώστε να υπάρχει το σημείο αναφοράς τους. Άνθρωποι να μαζεύονται να συζητάνε για τα προβλήματά τους, παιδιά να παίζουν, να υπάρχει ένας αξιοπρεπής χώρος για συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

Με αυτήν την προοπτική ο Σύλλογος Γαλήνη είχε ζητήσει και είχε λάβει την άδεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή να στήσει εκεί ένα λυόμενο γραφείο το οποίο λειτουργούσε όλη την ημέρα και στο οποίο οι δημότες μπορούσαν να ενημερωθούν αλλά και να ενημερώσουν για τυχόν προβλήματα.

Αμέσως μετά την Πρωτομαγιά κατά την οποία συνέβησαν αυτά που διαβάσατε, ο πρόεδρος του Συλλόγου ειδοποιήθηκε πώς εντός 10 ημερών έπρεπε να μαζέψει τα πάντα από εκεί διότι θα επιβαλλόταν και νέο πρόστιμο (εκτός από αυτό για την αφισοκόλληση).

Ο Σύλλογος αναγκάστηκε να τα ξηλώσει όλα. Το γραφείο μεταφέρθηκε σε ένα ξέφραγο οικόπεδο και εκεί ακολούθησε πλιάτσικο και καταστροφές…. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

Μας μεταφέρθηκε μάλιστα ο εξής διάλογος στο περιθώριο ενός Δημοτικού Συμβουλίου:
-Γιατί κυνηγάτε τον Σύλλογο Γαλήνη; ρωτήθηκε ένας δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής αρχής του οποίου τα στοιχεία είναι γνωστά και η απάντηση ήταν η εξής:
-Σιγά μην αφήσουμε, τον Μποτζιολή να αλωνίζει στη Γαλήνη…

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Διαβάστε επίσης