Ασπαρτάμη: Σε ποια προϊόντα βρίσκουμε το γλυκαντικό (Πίνακας)

Ανησυχία έχει προκαλέσει η επικείμενη ανακοίνωση του ΠΟΥ για την ασπαρτάμη, που αναμένεται να γίνει γνωστή τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες το Reuters, ο ΠΟΥ τον Ιούλιο αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανόν καρκινογόνα ουσία.

Η ασπαρτάμη συναντάται στην κόκα κόλα διαίτης, στις τσίχλες, στα γιαούρτια αλλά και σε πολλά ακόμη προϊόντα. Ανακαλύφθηκε το 1965 από τον Αμερικανό χημικό James Schlatter. Η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη. Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1974 για χρήση ως επιτραπέζιο γλυκαντικό και ως πρόσθετο σε τσίχλες, δημητριακά πρωινού και στερεές βάσεις για τρόφιμα. Παρά την έντονη γλυκύτητα της, η ασπαρτάμη έχει σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία και δεν έχει πικρή επίγευση όπως η ζαχαρίνη. Έγινε δημοφιλής όταν όσοι κάνουν δίαιτες άρχισαν να ψάχνουν προϊόντα με ζάχαρη αλλά χωρίς θερμίδες.

Ποια προϊόντα περιέχουν ασπαρτάμη
Σύμφωνα με το Healthstat.gr το υποκατάστατο ζάχαρης με λίγες θερμίδες μπορεί να βρεθεί σε αναψυκτικά, ζελατίνη, είδη ζαχαροπλαστικής, επιδόρπια και σταγόνες για τον βήχα χωρίς ζάχαρη. Χρησιμοποιείται επίσης για την ενίσχυση της γεύσης σε ψημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, μείγματα ποτών σε σκόνη, καραμέλες και πουτίγκες.

Διαβάστε αναλυτικά τη λίστα

Ασπαρταμη, Πινακας, Προιοντα

Πηγή: Reuters

Η χρήση της ασπαρτάμης σε προϊόντα διατροφής έχει συζητηθεί εδώ και δεκαετίες και έχει επίσης ωθήσει ορισμένες εταιρείες να την αφαιρέσουν ως συστατικό από τα προϊόντα τους. Η PepsiCo (PEP.O) αφαίρεσε την ασπαρτάμη από ορισμένα αναψυκτικά διαίτης στις ΗΠΑ. Αν και η εταιρεία την επανέφερε ένα χρόνο αργότερα, αφαίρεσε ξανά το συστατικό το 2020.
Η Yoplait της General Mills (GIS.N) αφαίρεσε επίσης την ασπαρτάμη από τα γιαούρτια της το 2014. Τα προϊόντα της μάρκας με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιέχουν πλέον εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη.

Σε ποιες χώρες χρησιμοποιείται η ασπαρτάμη
Περισσότερες από 90 χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, και της Νέας Ζηλανδίας εξέτασαν την ασπαρτάμη και βρήκαν ότι είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση και επιτρέπουν τη χρήση της.

Ενώ ο FDA καθορίζει την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για ασπαρτάμη στα 50 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή συνιστά ελαφρώς χαμηλότερη ADI στα 40 mg/kg/ημέρα.

Πηγή: Healthstat.gr

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.