Ασθενής καταγγέλει γιατρό αρνητή της μάσκας και του κορονοϊού

Σοβαρές καταγγελίες για αμέλεια των αρμοδίων και έκθεση ασθενών σε κίνδυνο έρχονται στο φως με αφορμή τη θαρραλέα καταγγελία ασθενούς που προσήλθε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης προκειμένου να εξεταστεί από γιατρό της Μονάδας.

Πλην όμως βρέθηκε ενώπιον γιατρού που εξέταζε χωρίς τη λήψη των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων, χωρίς να φορά δηλαδή προστατευτική μάσκα. Σα να μην έφτανε αυτό ο γιατρός σε σχετική παρατήρηση του ασθενούς απάντησε ότι είναι δικαίωμα του να μη φορά μάσκα και πως δεν υπάρχει κορονοϊός, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στο «Ν». Λίγες μόλις ώρες μετά και συγκεκριμένα το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο γιατρός διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό!

Ο ασθενής Ν.Α (τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεση του «Ν» και της Δικαιοσύνης προφανώς, εφόσον επιληφθεί του θέματος) με σοβαρό υποκείμενο νόσημα (διαβητικός τύπου Α ινσουλοεξαρτώμενος) όπως έγγραφα αναφέρει μιλώντας στο «Ν» προσήλθε να εξεταστεί στο Κ.Υ Μυτιλήνης το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 2 Νοεμβρίου.

«Περίμενα την σειρά μου μαζί με άλλους ανθρώπους και στις 14.00 με πήρε μέσα ο γιατρός. Του ανέπτυξα το πρόβλημα μου, με εξέτασε και μου έδωσε παραπεμπτικό για μαγνητική» αναφέρει. Και συνεχίζει: «Όταν μπήκα μέσα στο ιατρείο, εγώ φόραγα μάσκα προσώπου αλλά ο γιατρός δεν φορούσε. Σε παρατήρηση μου γιατί δεν φορά μάσκα μου απάντησε ότι είναι δικαίωμα του, ότι δεν υπάρχει κορονοϊός και άλλα τέτοια».

Την επομένη μέρα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου ο κ. Ν.Α ενημερώθηκε από το «Ν» ότι το απόγευμα της προηγούμενης μέρας στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης είχε εντοπιστεί γιατρός θετικός στον κορονοϊό. Επειδή ανησύχησε διερεύνησε το θέμα και πληροφορήθηκε ότι ο ασθενής γιατρός ήταν αυτός που τον είχε εξετάσει το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας.

Ακατανόητη ανευθυνότητα;

Όπως έγγραφα αναφέρει ο ασθενής, επικοινώνησε με το Κέντρο Υγείας από το οποίο του είπαν να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι του και ότι η Πολιτική Προστασία θα τον ενημέρωνε να κάνει το απαραίτητο τεστ. «Την Πέμπτη λέει ο κ. Ν.Α η ίδια η Συντονίστρια τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του είπε να προσέλθει να εξεταστεί τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου» δηλαδή οκτώ μέρες μετά την επαφή με διαπιστωμένο ασθενή! Επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Ν.Α πάσχει από σοβαρό υποκείμενο νόσημα, είναι διαβητικός τύπου Α ινσουλοεξαρτώμενος.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Ο κ. Ν.Α έχει ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρο προκειμένου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ενώ έχει ενημερώσει όπως δήλωσε τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και γραπτά αναφέρει τα όσα συνέβησαν με επιστολή του προς τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου.

Ευθύνες

Διερευνώντας την όλη υπόθεση διαπιστώθηκε σοβαρή αμέλεια σε βάρος της υγείας των πολιτών και όχι μόνο του κ. Ν.Α αφού δεν ήταν ο μόνος που εξετάστηκε από το συγκεκριμένο γιατρό.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γιατρός απουσίαζε από τη υπηρεσία του με άδεια. Επιστρέφοντας και πριν αναλάβει υπηρεσία σύμφωνα με το πρωτόκολλο έπρεπε να υποβληθεί σε εξέταση για κορονοϊό. Αυτό όμως δεν έγινε και όχι μόνο δεν έγινε αλλά και ανέλαβε υπηρεσία εξετάζοντας πολλούς ασθενείς.

Σε εξέταση υποβλήθηκε το απόγευμα αφού δηλαδή είχε έλθει σε επαφή με ασθενείς και βρέθηκε θετικός.

Το όλο ζήτημα προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά που χρήζουν απάντησης στην κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Γιατί ο συγκεκριμένος γιατρός δεν υποβλήθηκε σε τεστ για κορονοϊό πριν αναλάβει υπηρεσία;

Επαφίεται στον «πατριωτισμό» του καθενός η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου;

Ήλεγξε η Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο πριν αναλάβει υπηρεσία ο συγκεκριμένος γιατρός;

Μπορεί ο κάθε γιατρός να εφαρμόζει δικούς του υγειονομικούς κανόνες στο ιατρείο του σε ένα δημόσιο Κέντρο Υγείας. Να εξετάζει δηλαδή κατά την αναφορά του ασθενούς χωρίς μάσκα επειδή «δεν υπάρχει κορονοϊός»;

Γιατί δεν ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας το συγκεκριμένο κρούσμα ώστε να προστατευθούν οι ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με τον θετικό στον κορονοϊό γιατρό; Τι μέτρα λήφθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας; Έγινε η προβλεπόμενη απολύμανση ή ότι άλλο προβλέπεται; Γιατί κάτι σχετικό δεν ανακοινώθηκε;

Και τώρα τρέχουνε…

Μετά δημοσίευμα με τις καταγγελίες ανακοίνωση εξέδωσε η συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης κ. Ελεονώρας Μανιάτη, η οποία δηλώνει ότι «δεν ήξερε τίποτα τίποτα».

Με παρέμβαση της προέδρου της τριμελούς διοικούσας επιτροπής του Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ελένης Μακρή «ενεργοποιούνται άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες διερεύνησης των καταγγελλόμενων» αναφέρεται σε ανακοίνωση πριν λίγα λεπτά της συντονίστριας

Η κ. Μανιάτη δηλώνει πως «δεν έχει υποβληθεί μέχρι τώρα καταγγελία στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης» όταν ο κ. Ν.Α. μίλησε ο ίδιος μαζί της τόσο την περασμένη Τρίτη όσο και χθες Πέμπτη καταγγέλλοντας τα όσα έγιναν στο Κέντρο Υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ν.Α. η ίδια η κ. Μανιάτη του δήλωσε πως «δεν μπορεί να ξέρει τι κάνει ο κάθε γιατρός μέσα στο ιατρείο». Ας σημειωθεί ότι η χθεσινή επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της ίδιας της κ. Μανιάτη που επικοινώνησε με τον κ. Ν.Α. Στην ανακοίνωση βέβαια δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο γεγονός της παραβίασης του πρωτοκόλλου περί εξέτασης του επιστρέφοντος από την άδεια υγειονομικού προσωπικού πριν προβεί σε οιαδήποτε ιατρική πράξη.

stonisi.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.