Ατοπική δερματίτιδα : η συχνότερη δερματοπάθεια της παιδικής ηλικίας και η διαχείριση της

Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως ατοπικό έκζεμα, είναι μία φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος άγνωστης αιτιολογίας ,αλλά η ασθένεια φαίνεται να προκύπτει από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, στο 60% όμως των περιπτώσεων εμφανίζεται στο πρώτο έτος ζωής με ερύθημα και απολέπιση στα μάγουλα. Πολλές φορές υποχωρεί σε λίγα χρόνια – κάποιες, όμως, φορές συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με άλλες μορφές αλλεργίας όπως η τροφική αλλεργία, το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Δείτε ακόμα:  Αντηλιακή προστασία και το χειμώνα – Το Nο1 μυστικό αντιγήρανσης είναι πιο απλό απ’ όσο φαντάζεστε

Το δέρμα είναι ξηρό, ίσως ροζ ή κόκκινο σε κάποια σημεία και υπάρχει έντονος κνησμός που επηρεάζει την καθημερινότητα και τον ύπνο του ασθενούς.

Οι πτυχές των χεριών, η οπίσθια επιφάνεια από τα γόνατα και τους καρπούς, το πρόσωπο, ο λαιμός ή και συνολικά το δέρμα του σώματος μπορεί να εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα. Οι δερματικές λοιμώξεις ,πχ ο σταφυλόκοκκος λόγω του ξυσίματος και του ελαττωματικού δερματικού φραγμού που έχουν οι ασθενείς αυτοί καθώς και ερπητικές λοιμώξεις είναι συχνές στα παιδιά αυτά.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Τι διαφορές έχουν στα συμπτώματα

Έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας παρατηρείται όταν υπάρχει έντονο ψύχος, εποχιακές αλλεργίες, στρες και έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες.

Σκοπός της θεραπείας είναι η νόσος να παραμείνει σε μακρόχρονη ύφεση και να προληφθούν οι εξάρσεις και οι δυσάρεστες επιπλοκές της. Στις περιπτώσεις αυτές και ανάλογα με την βαρύτητα της δερματίτιδας ο δερματολόγος χορηγεί την ανάλογη θεραπεία. Κύριο μέλημα του είναι η καλή ενημέρωση και συμμόρφωση του ασθενούς και των γονιών, στις περιπτώσεις των παιδιών, με βασικό στόχο την ενυδάτωση του δέρματος σε καθημερινή βάση χρησιμοποιώντας το κατάλληλο δερμοκαλλυντικό καθώς και με φαρμακευτική θεραπεία όπου αυτή απαιτείται.

Δείτε ακόμα:  Μήνυμα ελπίδας για τον κορονοϊό από τον ΠΟΥ

Τα φάρμακα αυτά μπορεί αν είναι σε μορφή τοπικών σκευασμάτων, χαπιών και πολύ πρόσφατα και σε ενέσιμη μορφή και χορηγούνται μόνο από το δερματολόγο.

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,MD,PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7 Ραφήνα
https://masouridermatologos.gr/