Αττική: Σε αυτά τα σημεία θα τοποθετηθούν οι AI κάμερες της Τροχαίας μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Τα πιλοτικά σημεία εγκατάστασης επιλέχθηκαν από την Τροχαία Αττικής, καθώς σε αυτά έχει παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενη παραβίαση διατάξεων του ΚΟΚ. Οι κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της να έχουν τοποθετηθεί στην Αττική μέχρι τέλος Νοεμβρίου.


Κάμερα Νο1: Φανάρι στο ύψος της πλατείας Συντάγματος, ακριβώς πριν από τη διασταύρωση Αμαλίας – Πανεπιστημίου (Βενιζέλου).
Κάμερα Νο2: Φανάρι στη Μεσογείων πριν από τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Χαλανδρίου.
Κάμερα Νο3: Φανάρι στη λεωφόρο Ποσειδώνος (με κατεύθυνση προς Γλυφάδα) στη διακλάδωση με λεωφόρο Αλίμου.
Κάμερα Νο4: Συγγρού, στην κατεύθυνση προς Αθήνα στο ύψος της Νέας Σμύρνης.
Κάμερα Νο5: Συγγρού, στην κατεύθυνση προς Αθήνα στο ύψος της διακλάδωσης με τη λεωφόρο Χαροκόπου.
Κάμερα Νο6: Συγγρού, στην κατεύθυνση προς Πειραιά στο ύψος της Σκρα.

Πρόκειται για υπερσύγχρονες κάμερες με ενσωματωμένο AI chip, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία και θα καταγράφουν αυτόματα τους οδηγούς για παραβάσεις στο όριο ταχύτητας, στη χρήση κινητού τηλεφώνου, στη χρήση ζώνης/κράνους καθώς και για την παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, όπου υπάρχει.

Σημειώνεται ότι οι κάμερες που θα εγκατασταθούν τις επόμενες ημέρες θα εντοπίζουν τις παραβάσεις, ωστόσο, οι κλήσεις ακόμη δεν θα βεβαιώνονται. Σε αυτό το πρώτο πιλοτικό στάδιο θα γίνουν η τροφοδότηση και η «εκπαίδευση» του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης.

Στόχοι και μελλοντικά πλάνα

Στόχος, ωστόσο, είναι τόσο οι συγκεκριμένες κάμερες όσο και οι υπόλοιπες που θα εγκατασταθούν στην Αττική να συνδεθούν με την Οδική Υπηρεσία Συστημάτων Εποπτείας και Ασφάλειας (ΟΔΥΣΕΑΣ), η οποία θα αναλάβει ουσιαστικά την «επίβλεψη» των καμερών και άρα τη βεβαίωση κλήσεων από τις παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί μέσω κάμερας. Ο εν λόγω φορέας θα λειτουργήσει και ως παρατηρητήριο οδικής ασφάλειας, ώστε να μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις ή περαιτέρω έλεγχοι όπου χρειάζεται.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα τοποθετηθούν διπλές κάμερες που θα καταγράφουν τόσο την μπροστινή όσο και την πίσω όψη των Ι.Χ., ενώ θα υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης του οδηγού που έκανε την παράβαση μέσω κάμερας, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αμφισβήτησης αναφορικά με τον κάτοχο αποστολής της παράβασης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, το λογισμικό ΑΙ θα αναγνωρίζει την παράβαση, θα φωτογραφίζει το αυτοκίνητο, αλλά δεν θα κόβει αυτόματα κλήση. Αυτό θα πραγματοποιείται από την Οδική Υπηρεσία Εποπτείας και Ασφάλειας. Ο οδηγός βάσει νόμου θα μπορεί να υποβάλει ένσταση.

Οι έξι κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη που θα τοποθετηθούν στην Αθήνα είναι οι πρώτες, εν αναμονή των συνολικά 388 καμερών που θα τοποθετηθούν σταδιακά από την Περιφέρεια Αττικής, και η τοποθέτησή τους αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Συνολικά σε όλη τη χώρα προβλέπεται μελλοντικά η εγκατάσταση 2.000 σταθερών καμερών για τον έλεγχο παραβάσεων ερυθρού σηματοδότηση, κατάληψη λεωφορειολωρίδας και υπέρβασης ορίου ταχύτητας, καθώς και αυτή των 500 κινητών συστημάτων εντός λεωφορείων.

aftodioikisi.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.