Bloomberg: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές ακινήτων στην Αθήνα ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Στην έκρηξη των τιμών των ακινήτων στην Αθήνα αναφέρεται το Bloomberg, υπογραμμίζοντας πως το κόστος κατοικιών στην πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά 12,2% τον Οκτώβριο, σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό από το αντίστοιχο της Στοκχόλμης και ενώ σε άλλες μητροπόλεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, του Βερολίνου και του Παρισιού, οι τιμές υποχωρούν.

Αναλύοντας το φαινόμενο, το Bloomberg, υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται εν μέρει στην μακρά και αργή επίπτωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν εμπλακεί σε μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες, μειώνοντας την προσφορά και ανεβάζοντας τις τιμές πιο γρήγορα από κάθε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο καταγράφουν πτώση στα τελευταία μηνιαία στοιχεία τους, ωστόσο στις περισσότερες πόλεις που παρακολουθεί το «Bloomberg City Tracker» οι τιμές αυξάνονται. Στο Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη οι αυξήσεις ξεπερνούν το 3%, όμως πουθενά αλλού δεν καταγράφεται τόσο μεγάλη αύξηση όσο στην Αθήνα.

Το Bloomberg χρησιμοποιεί διαδικτυακές πλατφόρμες real estate, ώστε να συγκεντρώσει στοιχεία τιμών για διάφορες περιοχές μιας πόλης και στη συνέχεια υπολογίζει το μέσο όρο των τιμών ακινήτων. Για την περίπτωση της Αθήνας χρησιμοποιήθηκε ο δημοφιλής ιστότοπος Spitogatos.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου, η δεκαετής κρίση στην Ελλάδα άφησε τους δανειστές με ένα χρέος 107 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2016. Έκτοτε οι τράπεζες έχουν πουλήσει τα επισφαλή δάνεια, πολλά εκ των οποίων έχουν ως εγγύηση ακίνητα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνιών με τους οφειλέτες, πολλά από αυτά τα ακίνητα δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Αυτό περιορίζει την προσφορά. «Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Golden Visa».

Ταυτόχρονα, καθώς η οικονομία ανακάμπτει – με τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα να αναφέρουν πως θα είναι η χώρα με την ταχύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ και το κατά κεφαλήν εισόδημα αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009 δηλαδή σε πάνω από 21.000 ευρώ – οι πολίτες φαίνεται πως έχουν να δαπανήσουν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτή η δυναμική έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι, το οποίο χαρακτηρίζεται από το Bloomberg ως ένα γερασμένο βιομηχανικό σύμπλεγμα – σε μια περιζήτητη γειτονιά. Πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη, το παλιό εργοστάσιο αερίου που έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο και εκθεσιακό – συναυλιακό χώρο.

Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως στη Γλυφάδα, πολυτελή συγκροτήματα εμφανίζονται για να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα. Το παζλ, στο δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου, συμπληρώνεται και με την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό. Η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου της πόλης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ – το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της Ελλάδας – θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελή παραθαλάσσια σπίτια και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.

Όμως η οικοδομική δραστηριότητα δεν είναι τόσο έντονη για να καλύψει την τρέχουσα έλλειψη. Και αυτό πιέζει τους καταναλωτές. Το κόστος στέγασης αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών το 2022, σε σύγκριση με το 20% του μέσου όρου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας στην τελευταία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σε βραχυπρόθεσμη βάση, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει έντονο.

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.