Χαλάστρα: Ξεσπά ο σύζυγος της 44χρονης που πέθανε λίγες ώρες μετά το εμβόλιο της Astrazeneca – Τι λένε οι ειδικοί

Για μη συσχετισμό του θανάτου της 44χρονης στην Χαλάστρα με το εμβόλιο της Astrazeneca κατά του κορονοϊού μιλούν οι γιατροί, την ίδια ώρα που ο σύζυγός της θέλει να διερευνήσει περαιτέρω τα αίτια του θανάτου της γυναίκας του. Τι λένε οι ειδικοί που μιλούν στο newsit.gr για το εμβόλιο της Astrazeneca και τις νέες γυναίκες.

Από την πρώτη στιγμή, το νέο του θανάτου μιας 44χρονης γυναίκας, μητέρας δύο παιδιών, από τη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης, 14 ώρες μετά από τον εμβολιασμό της με Astrazeneca προκάλεσε θλίψη αλλά και προβληματισμό. Σημειώνεται εδώ ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε χθες τα εξής για αυτό το περιστατικό:

«Έχει γίνει νεκροτομή και οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων και φλεβών. Υπήρξε και ένα έμφραγμα, η έρευνα του περιστατικού θα είναι σχολαστική, όπως και σε όλα όσα προκύψουν».

Μιλώντας σήμερα ξανά στο newsit.gr ο σύζυγος της 44χρονης, Κώστας Γκουγκουλιάνης επιμένει στην άποψή του, πως ο θάνατος της γυναίκας του συσχετίζεται με το εμβόλιο της Astrazeneca. Όπως μας είπε: «Μπορεί και να το πέρασε στο παρελθόν αυτό το μικρό έμφραγμα που λένε και να μην το κατάλαβε. Δεν μπορώ να διαφωνήσω σε αυτό.

Περιμένω το τελικό πόρισμα που όμως θα πάρει καιρό. Μέχρι τότε, δεν μπορώ να κινηθώ νομικά. Ξέρω όμως ότι οι πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις της ήταν πολύ καλές. Πιστεύω επίσης ότι είναι πολύ πιθανό οι θρομβώσεις να μην είναι οι μόνες επιπλοκές του εμβολίου αυτού και να υπάρχουν και άλλες, αλλά να μην πέφτει φως σε αυτά τα περιστατικά. Εγώ μιλάω για αυτό που συνέβη σε εμάς χωρίς να είμαστε αρνητές των εμβολίων».

Πάντως, νωρίτερα, σε πρωινές του δηλώσεις, ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Δημήτρης Γαλεντέρης, τόνισε πως το εμβόλιο της AstraZeneca και ο θάνατος της γυναίκας δεν φαίνεται να συνδέονται, σύμφωνα με τα ευρήματα μετά την νεκροτομή. Όπως είπε: «Το μόνο εύρημα που βρήκα είναι μια εστία παλιού εμφράγματος. Πρέπει να καταλήξουμε στον μηχανισμό που προκάλεσε τον θάνατο. Δεν ήταν θρομβώσεις. Προς το παρόν δεν έχουμε ασφαλές συμπέρασμα».

«Δύσκολο ο θάνατος της 44χρονης να προήλθε από το εμβόλιο»

«Πιστεύω ότι όπως σε όλα τα φάρμακα, έτσι και στα εμβόλια, πρέπει να επιλέγεται το ιδανικό για κάθε ασθενή» εξηγεί στο newsit.gr o Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση όμως, μου φαίνεται πολύ δύσκολο ο θάνατος της 44χρονης να προήλθε από το εμβόλιο. Άλλωστε, αν όντως αυτή η γυναίκα είχε περάσει ένα έμφραγμα, όσο μικρό κι αν ήταν αυτό, σημαίνει ότι δεν ήταν απόλυτα υγιής. Πάντως, η ακίδα του ιού δεν προλαβαίνει καν να ενεργοποιηθεί μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν προλαβαίνει ο οργανισμός να παράξει αντιγόνο μέσα σε τόσες λίγες ώρες».

Όπως συνέχισε να μας εξηγεί ο κος Κούβελας, μέχρι να δοθεί πλήρης απάντηση του τι συνέβη σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο το περιστατικό να συσχετίζεται με το εμβόλιο. «Μπορεί να είναι τυχαίο, μπορεί και όχι. Είναι μέσα στα χρονικά πλαίσια του ελέγχου πάντως» τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά αυτά απαιτούν καταγραφή και εξέταση, έτσι ώστε κάποια στιγμή να μπορούμε να μιλάμε για τις επιπλοκές με στατιστικά νούμερα, αν δούμε ότι προστίθενται και άλλες».

«Τα εμβόλια θέλουν εξατομίκευση»

Σχολιάζοντας τώρα πιο συγκεκριμένα την επιλογή του εμβολίου της Astrazenaca για τις νέες γυναίκες στη χώρα μας (σε πρώτη φάση, μιας και στο τέλος του μήνα αναμένεται να υπάρχει εξατομικευμένη επιλογή εμβολίου όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας), ο κος Κούβελας μας είπε τα εξής: «Στις νέες γυναίκες η νόσηση με κορονοϊό έχει σχεδόν μηδενική επίπτωση. Δυστυχώς, την ίδια στιγμή το εμβόλιο έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε… πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Θεωρείται πια πως όσοι δεν θέλουν να το κάνουν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ψεκασμένοι ή παρανοϊκοί. Στην πραγματικότητα όμως, η δουλειά της φαρμακοεπιδημιολογίας είναι ακριβώς αυτή: να γίνεται εκτίμηση κινδύνου ανά περίπτωση και να προσμετρώνται όλα- η πιθανότητα νόσησης με κορονοϊό και η έκβαση αυτής της πιθανότητας, το εμβόλιο και όσα γνωρίζουμε για αυτά ως τώρα ανά ηλικιακό group, το ιστορικό υγείας του ασθενή κοκ.

Χρειαζόμαστε λοιπόν και προσωπoποιημένη ιατρική/ εξατομίκευση εκτός από εκτίμηση κινδύνου. Κατά την άποψη μου, η χορήγηση του Astrazeneca στην Ελλάδα, σε νέες γυναίκες οι οποίες έχουν χαμηλές πιθανότητες νόσησης με κορονοϊό και επιπλοκών από αυτόν, ήταν μια λάθος επιλογή και είναι και λάθος να συγκρίνουμε τις πιθανότητες μιας γυναίκας που θα νοσήσει με covid σε αυτή την ηλικία με το να πάθει κάποια θρόμβωση από το εμβόλιο. Είναι αδόκιμη η σύγκριση».

Τι λέει η Άννα Μαστοράκου

Πως το συγκεκριμένο περιστατικό σχετίζεται χρονικά με τον εμβολιασμό αλλά από ό, τι φαίνεται όχι και αιτιολογικά, μας είπε με τη σειρά της και η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Όπως εξηγεί η ίδια: «Αυτό που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως είναι ένα συγκεκριμένο σύνδρομο θρόμβωσης, το οποίο όμως δεν είχαμε σε αυτή την περίπτωση. Ο χρόνος θανάτου ήταν ελάχιστος μετά το εμβόλιο. Αυτό βέβαια, δεν αποκλείει την πιθανότητα, κάποια στιγμή στο μέλλον, εκτός από τα περιστατικά των θρομβώσεων να παρατηρηθεί και κάποια άλλη αντίδραση ή πρόβλημα και φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο τα εμβόλια της Atrazeneca αλλά όλα τα εμβόλια. Πρέπει πάντως αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό να διερευνηθεί προσεχτικά. Τα εμφράγματα σε αυτή την ηλικία που ήταν η 44χρονη είναι σπάνια, η περίπτωση της θέλει εξονυχιστική μελέτη».

«Υπάρχει προβληματισμός για τις νέες γυναίκες και αυτό το εμβόλιο στους επιστημονικούς κύκλους»
Όσο για τον εμβολιασμό των νέων γυναικών με αυτό το εμβόλιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κα Μαστοράκου στην ουσία αυτό που έγινε είναι ότι η Ελλάδα υιοθέτησε την στάση της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία αποφάσισε να χορηγεί το εμβόλιο (που η ίδια κατασκεύασε) στους άνω των 30 ετών.

Για την κα Μαστοράκου, το θέμα είναι πιο περίπλοκο. Όπως το θέτει: «Δεδομένου ότι η ηλικιακή ομάδα 30 με 39 ετών περιλαμβάνει και γυναίκες σε γόνιμη/ αναπαραγωγική ηλικία και εκεί υπάρχει ένα ερωτηματικό για το τι συμβαίνει με το Astrazeneca, δεν σας κρύβω ότι στους επιστημονικούς και ιατρικούς κύκλους υπάρχει προβληματισμός για το τι γίνεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο και τις νέες γυναίκες. Πάντως, παρ’ ο, τι ο θάνατος της 44χρονης είναι ένα θλιβερό περιστατικό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα, την ίδια στιγμή δεν πρέπει να δημιουργηθούν αμφιβολίες για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Τα πρόσφατα στοιχεία του ECDC είναι καταπέλτης για την Ελλάδα. Στις ηλικίες των 60 και άνω είμαστε πίσω στον εμβολιασμό. Στους 80 και άνω ο μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 77, 8% κι η Ελλάδα βρίσκεται στο 63% σε αυτό το ηλικιακό group, ενώ στις ηλικίες 70 με 79 είμαστε στο 63.9% και στους 60 με 69 στο 45%. Η κοινωνία μας πρέπει να εμπιστευτεί καθολικά τα εμβόλια».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Πηγή: newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.