Χαρδαλιάς: Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα – Γιατί φτάσαμε σε δεύτερο lockdown

Το γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε σε δεύτερη καραντίνα κάτω από την εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων της πανδημίας αλλά και τον τρόπο που θα εορταστούν τα Χριστούγεννα φέτος, αναλύει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στον εορτασμό των φετινών Χριστουγέννων αλλά και στους λόγους που καταλήξαμε σε δεύτερο lockdown μέσα σε λίγους μήνες, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζει πως «τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά».

Μιλώντας για την χρησιμότητα του lockdown τονίζει πως είναι ένα δραστικό μέτρο που αποδίδει γρήγορα γι’ αυτό και είναι αποτελεσματικό.

Δείτε ακόμα:  «Κλείδωσε» το άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαΐου -Έως τις 11 μμ. οι μετακινήσεις μετά το Πάσχα

«Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά με πιστή εφαρμογή των μέτρων μπορούμε να τα γιορτάσουμε πιο περιορισμένα, με λιγότερες συναναστροφές, αλλά το κυριότερο να παραμείνουμε όλοι υγιείς» επισημαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Αναφορικά με το γιατί που η Ελλάδα μέσα σε λίγους μήνες οδηγήθηκε σε δεύτερο «λουκέτο», ο κ. Χαρδαλιάς το αποδίδει σε δύο λόγους.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει: ευθύνεται η χαλάρωση που παρατηρήθηκε στην τήρηση των μέτρων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και της συνεπακόλουθης διαφοροποίησης της κοινωνικής συμπεριφοράς, του μεγαλύτερου συγχρωτισμού δηλαδή σε κλειστούς χώρους.

Δείτε ακόμα:  Ραγδαίες εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

«Οι βορειότερες περιοχές της χώρας προφανώς επηρεάστηκαν πρώτες και το τελευταίο διάστημα βλέπαμε μια έντονη αυξητική τάση να διαμορφώνεται, με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να μπαίνουν πρώτες σε πολύ αυστηρό καθεστώς» εξηγεί ο υφυπουργός.

Ωστόσο, διευκρινίζει πως την τελευταία εβδομάδα, πριν την κυβερνητική απόφαση για την γενικευμένη «καραντίνα», η αναπαραγωγή του ιού εμφάνισε μια εκρηκτική αύξηση σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα καταγράφηκαν 2.835 νέα κρούσματα κορονοϊού, μαζί με 38 ημερήσιους θανάτους.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 3.789 νέα κρούσματα - 87 νεκροί και 847 οι διασωληνωμένοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 72.510, εκ των οποίων το 54,1% άνδρες, ενώ 366 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τέλος, η χώρα μας χτες «έσπασε» το «όριο» των 1.000 νεκρών και πλέον αριθμεί 1.035 θανάτους, 416 (40,2%) εκ των οποίων ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με τη μέση ηλικία των θυμάτων να είναι τα 80 έτη και το 96,8% είχε κάποιο υποκείμενο και ηλικία 70 ετών και άνω.

sputniknews.gr