Χαρδαλιάς: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε σκληρό lockdown – Παραμένει στο “κόκκινο” η Αττική

Στις περιοχές που αυξήθηκε το ιικό φορτίο και στα μέτρα που θα ισχύσουν για το lockdown από αύριο το πρωί αναφέρθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά:

Τα στοιχεία αλλάζουν διαρκώς και τα μέτρα προσαρμόζονται. Ανακοινώνουμε μετά από εισήγηση των ειδικών:

Στο πολύ αυξημένο επίπεδο εντάσσεται από αύριο και μέχρι 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Παραμένουν στο ίδιο αυξημένο επίπεδο Εύβοια (πλην της Σκύρου), Αχαϊα, Μύκονος και Αττική, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο «κόκκινο» εντάσσονται οι δήμοι Κεφαλονιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Θάσου και όλη η Ηλεία, εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνας, Αγιάς Λάρισας, Κορίνθου, Άργους-Μυκηνών, Ζίτσας Ιωαννίνων και Νεμέας.

Στο «κόκκινο» παραμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τα επιπλέον μέτρα δεν παρατείνονται στους δήμους Θήρας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Ζακύνθου, Σπάρτης και Εορδαίας Κοζάνης.

Δείτε ακόμα:  Συγκλονιστική μαρτυρία για το δυστύχημα στην Γαύδο: «Η κοπέλα ζούσε και καταλάβαινε τα πάντα - Πέθανε στα χέρια μου» (βίντεο)

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

Σε πτωτική πορεία ο ρυθμός νέων μολύνσεων και θανάτων στον κόσμο. Η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση του δεύτερου κύματος.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση. Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση.

Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα. Να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών.

Δείτε ακόμα:  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η FDA επιβεβαιώνει τον θάνατο γυναίκας από θρόμβωση

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε στα ενεργά κρούσματα στη χώρα αλλά και στις μεταλλάξεις.

«Είναι σταθερός ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, που υπολογίζεται στα 10.500», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου. Όπως εξήγησε στην Αττική εντοπίζονται περίπου 5.000 ενεργά κρούσματα, με την κατάσταση ωστόσο να έχει σταθεροποιηθεί πλην της Περιφερειακής Ενότητας των Νήσων με τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία να είναι οι περιοχές που χρίζουν περαιτέρω προσοχής λόγω διασποράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το Rt μειώθηκε κάτω από το 1 στην Αττική, δείχνοντας ότι τα μέτρα αποδίδουν, παρόλα αυτά υπάρχει αύξηση διασωληνωμένων που έχει επιφέρει μια μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός, Self test: Για ποιους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι υποχρεωτικά

Επιπλέον, η καθηγήτρια ανέφερε πως τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει υψηλά διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους, το οποίο και αναμένεται να επικρατήσει. Σχετικά με την περιοχή του Ευόσμου, ανέφερε πως έχει εντοπιστεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη υπογραμμίζοντας πως για το συγκεκριμένο στέλεχος πέρα από τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να διεξαχθεί και μεγάλος αριθμός τεστ.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, τόνισε πως η καθολική χρήση της είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να αντιπαρατάξει ο άνθρωπος σαν μέτρο πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό. «Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος», τόνισε.