Χρήστος Ξενοκώστας: Κάτω από τη βάση και η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, προκειμένου να απαντήσει στην τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και του υποκατώτατου κατά 27% το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, υποσχέθηκε ετήσιες αυξήσεις τουλάχιστον κατά 8%. Τουναντίον όμως έχουμε οδηγηθεί σε πάγωμα και πραγματικές μειώσεις 2,5% σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Ταυτόχρονα επαγγέλονταν καλύτερες θέσεις εργασίας αλλά τελικά προέβη σε επιδείνωση με περαιτέρω ελαστικοποίηση και ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου.

Οι εξαγγελίες για περισσότερη ασφάλεια έχουν αντικατασταθεί από ατελείωτα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και ανεξιχνίαστων εγκληματικών ενεργείων, μετατρέποντας εντέλει την χώρα σε Φαρ Ουέστ.

Οι επιδόσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη είναι κάτω του Ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου μέσου όρου.

Δείτε ακόμα:  Μπάχαλο με τις τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης

Ενδεικτικά το δημόσιο έλλειμα το 2020 ανήλθε στην χώρα μας στο 9,7% ενώ στην Ε.Ε. σε 6.9% με αντίστοιχη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, ενώ και η Ύφεση διεθνώς κινήθηκε στο 4,6%, στην Ε.Ε. στο 6,2% την στιγμή όπου στην χώρα μας διαμορφώθηκε στο 8,2%.

Αντίστοιχα, για την διαχείριση της πανδημίας η χώρα μας τόσο σε επίπεδο θνητότητας όσο και σε ποσοστό εμβολιασμού κινείται κάτω του ευρωπαικού μέσου όρου με βάση τα τελευταία στοιχεία, με τις κυβερνητικές παλινωδίες σε επίπεδο σχεδιασμού να φέρνουν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδων επαγγελματιών.

Δείτε ακόμα:  Κακοκαιρία "Ελπίδα": Ενδεχόμενο ανατροπής για τα χιόνια στην Αττική - Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Ο Διονύσης, ο μαθητής ο οποίος αρίστευσε στις Πανελλήνιες εξετάσεις, έτυχε σε κάποιο ειδικό μάθημα να λάβει λίγο κάτω από την βάση και αποτεινόμενος στην Υπουργό Παιδείας εάν είναι δίκαιο αυτό το σύστημα, έλαβε την κυνική και ανάλγητη απάντηση ότι αρκεί αυτή η αποτυχία -με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής- για να καταρρακώσει ολόκληρη την άκρως επιτυχυμένη προσπάθεια σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα.

Παρότι δηλαδή διέπρεψε στο σύνολο, αρκεί μια αποτυχία με βάση την κυβερνητική πολιτική, για να καταστρέψει την συνολική εικόνα του μαθητή.

Δείτε ακόμα:  «Έκρηξη» διασποράς στα σχολεία! 36.300 μαθητές νόσησαν με κορονοϊό

Αλήθεια, η κυβέρνηση η οποία στην πλειονότητα των τομέων κινείται κάτω του μέσου όρου -ευρωπαικού-, πέραν των προεκλογικών υποσχέσεων, με πραγματικά ελάχιστες επιτυχίες πως θα έκρινε τον εαυτό της;

Ως πετυχημένη κυβέρνηση;

Με βάση λοιπόν τα απηνή κριτήρια της, δεδομένου ότι κινείται κάτω του μέσου όρου στην πλειονότητα των κυβερνητικών πολιτικών, αξιολογείται πλέον ως αποτυχημένη και θα πρέπει να προσέλθει συνεπώς στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ως μετεξεταστέα.

Χρήστος Ξενοκώστας,
Συγγραφέας, Αρθρογράφος