«Χρυσό» θα πληρώνουν τον καφέ οι ανεμβολίαστοι!

Με βάση τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Ιούλιο οι μη εμβολιασμένοι θα χρειάζονται rapid test για να πάνε για καφέ, φαγητό, σινεμά, συναυλία και σε πολλούς χώρους ψυχαγωγίας, οπότε το κόστος για μια έξοδό τους ανεβαίνει πολύ.

Αλλάζουν πολλά στη ζωή των πολιτών μέσα στον Ιούλιο στην πορεία για τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα και την «Ελευθερία» από τον κορονοϊό, κάτι που περνάει μέσα από τον εμβολιασμό των πολίτων και το «τείχος» ανοσίας.

Τι θα γίνει, όμως, με τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστε΄ί, ειδικά όταν θέλουν να βγουν για έναν καφέ ή γενικά για να διασκεδάσουν πηγαίνοντας σε κατάστημα εστίασης; Κρίνοντας από τα όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (29/06), όταν έγιναν και οι σχετικά ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων, θα πληρώνουν για παράδειγμα «χρυσάφι» για έναν καφέ, ειδικά όταν μιλάμε για οικογένεια. Η κυβέρνηση έχει, άλλωστε, επιβάλλει ως αντικίνητρο το κόστος 20 ευρώ του rapid test για τους μη εμβολιασμένους που θα θέλουν να πάνε για καφέ, φαγητό, σινεμά, συναυλία κλπ.

Μέσα στον Ιούλιο, αλλάζουν πολλά, ουσιαστικά από τις 15 του μήνα, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι νέοι, μετά και το «Freedom Pass» και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας ως κίνητρο τα 150 ευρώ στους νέους 18-25 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, Οι αλλαγές που έρχονται, θα έχουν αντίκτυπο στην ζωή των πολιτών στον μήνα που ακολουθεί, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες αλλαγές.

Σημειώνεται ότι τα rapid tests που διενεργούνται εκτός των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, κοστίζουν 20 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αν θέλει κάποιος να βγει για καφέ θα πρέπει να έχει προπληρώσει ένα μεγάλο ποσό.

Εάν, για παράδειγμα, μια οικογένεια, που αποτελείται από τέσσερα μέλη, θέλει να βγει, ξεκινάει με κόστος τουλάχιστον 80 ευρώ συνολικά, λόγω των τεστ, που πρέπει να γίνουν. Εάν σ’ αυτά συνυπολογιστούν και άλλα έξοδα, όπως αυτά της μετακίνησης, τότε ανά «κεφάλι» μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 30 ευρώ. Eίθισται το αποτέλεσμα του rapid test να θεωρείται ως αποδεικτικό μη νόσησης μόνο για 24-48 ώρες.

Υπογραμμίζεται ότι η διενέργεια rapid test μπορεί, πλέον, να γίνεται από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την Τρίτη (29/06) κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι δε διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test (όχι self test) προκειμένου να διασκεδάσουν και φυσικά να μπορούν να βρουν εύκολα τον επιστήμονα υγείας που θα το κάνει. Μέχρι σήμερα μπορούσες να κάνεις ένα διαγνωστικό τεστ κορονοϊού είτε σε δημόσιες δομές υγείας είτε σε ιδιωτικές δομές.

Για το θέμα υπάρχουν, πάντως, αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες. Υπενθυμίζεςται ότι στα γήπεδα από τις 15 Ιουλίου θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, ενώ self test θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά.

Στα 20 ευρώ το ανώτατο κόστος του rapid tets

Το ανώτατο κόστος χρέωσης της παροχής υπηρεσίας για τα rapid test φτάνει τα 10 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο χρήσης της δειγματοληψίας φτάνει επίσης τα 10 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, αν κάποιος θέλει να κάνει rapid test από κάποιο ιδιώτη γιατρό ή φαρμακοποιό κ.τ.λ.π., το ανώτατο ποσό που μπορεί να πληρώσει είναι 20 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς το ίδιο είναι και το κόστος διενέργειας ενός rapid test σε μία ιδιωτική ή δημόσια δομή.

Όπως είχε γίνει γνωστό, το μέτρο αυτό έχει ως σκοπό την τήρηση των εθνικών και ταξιδιωτικών μέτρων για την ασφάλεια κατά του κορονοϊού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Τέλος, στη σχετική τροπολογία τροπολογία αναφέρεται ότι μοριακό έλεγχο (PCR) μπορούν να διενεργήσουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές σε υπηκόους τρίτων χωρών ή κρατών μελών της Ε.Ε. με τη μεταφορά του ληφθέντος δείγματος, όπου απαιτείται και την ανάλυση των αποτελεσμάτων να βαρύνουν τον φορέα που διενεργεί τον έλεγχο.

Πλέον με βάση το άρθρο 5 στη συγκεκριμένη τροπολογία του νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις» προβλέπεται ότι μέχρι τις 31/12/21 στους φορείς διενέργειας rapid test κορονοϊού προστίθενται οι ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι νοσηλευτές, οι επισκέπτες υγείας, οι ΟΤΑ α βαθμού δια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτουν ή δύνανται να προσλαμβάνουν, και οι ιδιώτες φαρμακοποιοί με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το ιατροτεχνολογικό προϊόν και ότι ενημερώνουν τα φυσικά πρόσωπα για το τελικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως οι φορείς διενέργειας των τεστ κορονοϊού υποχρεούνται να καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

«Διαχωρισμός των πελατών, μεταβίβαση της ευθύνης των αποφάσεων στους επιχειρηματίες»
Όπως αναφέρθηκε οι καταστηματάρχες αντιδρούν στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι σ’ αυτούς.

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των εσωτερικών χώρων του κλάδου εστίασης, είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός είναι η μεταβίβαση της ευθύνης των αποφάσεων στους επιχειρηματίες του κλάδου. Έναν κλάδο που έχει υποστεί πολλά εδώ και 1,5 χρόνο και βρίσκεται μονίμως σε μια μερική έως ανύπαρκτη λειτουργία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει διαχωρισμός και διάκριση των πελατών ή τουριστών και φυσικά την ατομική ευθύνη της απόφασης για κάθε επιχειρηματία που σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι δικιάς μας αρμοδιότητας. Αν λάβουμε υπόψη μας και τον εποπτικό έλεγχο ο οποίος θα πρέπει να διενεργείται από τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων μας υποκαθιστώντας τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, αντιλαμβανόμαστε όλοι το λάθος της απόφασης . Εμείς ασκούμε την εστίαση και σε καμία των περιπτώσεων τον ελεγκτικό μηχανισμό της κεντρικής εξουσίας.

Θέτουμε επίσης κάποια βασικά ερωτήματα:

– Τι θα γίνεται στην αμιγή λειτουργία στην περίπτωση κατά την οποία ένας πελάτης από παρέα των 4 ατόμων είναι ανεμβολίαστος; Τι θα πράττουν οι επιχειρηματίες; Πως θα χειρίζεται τον συγκεκριμένο πελάτη χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της επιχείρησης και με τους υπόλοιπους πελάτες; Τι κυρώσεις θα έχει το κατάστημα σε τέτοιες περιπτώσεις που ουσιαστικά δεν έχει ευθύνη;

– Τι θα γίνεται με τους τουρίστες που θα επισκέπτονται τα καταστήματα μας μετά από 10ημερη παρουσία στη χώρα μας άσχετα εάν εισήλθαν με αρχικό πιστοποιητικό καθαρό;

– Πώς θα αντιμετωπίζονται οι παραπλανητικοί πελάτες που θα χρησιμοποιούν άλλο QRcode; Θα ζητάμε ταυτότητες; Είναι δυνατόν;

– Τέλος, πόσο άστοχο είναι όταν ακούμε για επιστροφή στην κανονικότητα όταν μια αμιγώς επιχείρηση καλείται να δουλέψει με το 34% (ποσοστό που αφορά τους πλήρης εμβολιασμένους) προσδοκώντας να φτάσουν στο 70%, πράγμα που σημαίνει ότι κυριολεκτικά θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό καθεστώς ελλιπούς και ζημιογόνους λειτουργίας; Όταν ακόμη δεν έχουν δοθεί τα περιβόητα ποσά επανεκκίνησης του 7% του τζίρου σε καμία επιχείρηση έως σήμερα, 2 μήνες μετά το άνοιγμα της (3/5 σημειωτέον) και από τις 82.000 επιχειρήσεις ζήτημα να χρηματοδοτηθούν 20.000, πράγμα που αναδεικνύει και το επερχόμενο πρόβλημα των οικονομικών θεμάτων του κλάδου;

Ελπίζουμε τουλάχιστον η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει με μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως η μείωση των ενοικίων, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, η επιλεκτική αναστολή, εκτός από το να μας χρεώνει απλά το βάρος των πολιτικών και ελεγκτικών αποφάσεων που όφειλε να αναλάβει η ίδια!».

Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά… μόνο για εμβολιασμένους – Το «μπαλάκι» στους ιδιοκτήτες για εστίαση, μπαρ, θέατρα

Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά όχι για όλους, καθώς οι εμβολιασμένοι θα «θυμηθούν» την κανονική ζωή και οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν στο… περίμενε από τον Ιούλιο. Αλλάζουν πολλά σε καταστήματα και εστίαση, ενώ θα γίνει επιστροφή στα γήπεδα, μετά και τις ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Τρίτης (29/06) οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Αδωνις Γεωργιάδης, οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες και το νέο πλαίσιο θα ισχύει από 15 Ιουλίου:

Α. Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες

Β. Μεικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης όπου έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μεικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ)
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους -χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί.
– Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους -υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

– Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα)
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί:
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ)
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί:

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους. Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος

Οι κλειστοί χώροι πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα ανοίγουν ως εξής: κλειστοί κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου και λοιποί κλειστοί χώροι στις 15/07..

Όσον αφορά στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.α.) (1η Ιουλίου ανοίγουν οι υπαίθριοι και 15/07 οι κλειστοί)

dikaiologitika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.