Δασικοί Χάρτες: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία – Δεν θα δοθεί παράταση για υποβολή αντιρρήσεων

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021, με πηγές να αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο», πως δεν θα δοθεί άλλη πίστωση χρόνου.

Ενδέχεται, ωστόσο, να μείνει ανοιχτή για 3-4 ημέρες ακόμα η σχετική πλατφόρμα και αυτό γιατί λόγω βλάβης του συστήματος, ιδιοκτήτες και μηχανικοί δεν είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν και να καταθέσουν τις ενστάσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, άρθρο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, αφήνει ανοιχτό παράθυρο ακόμη και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, να γίνεται αναμόρφωση του χάρτη, με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, λαμβάνοντας υπόψη περισσότερες διοικητικές πράξεις από όσες μέχρι σήμερα γίνονταν δεκτές.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου που θα είναι υπό διαβούλευση μέχρι τις 18 Ιουλίου, «μετά τη μερική ή ολική κύρωση του δασικού χάρτη η αναμόρφωσή του επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 8 και 8.α. του άρθρου 17 και της παραγράφου 5 του άρθρου 19 του παρόντος, καθώς και του επόμενου εδαφίου.

Εξαιρέσεις

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη με α) την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών, με δικαστικές αποφάσεις επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος των εκτάσεων των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), ή με διοικητικές πράξεις της περ. ζ) των παρ. 6 και 7 του ως άνω άρθρου 3 που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη ή εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν, καθώς και β) με τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων. Για τις εκτάσεις του δασικού χάρτη, που προστίθενται σύμφωνα με τα ανωτέρω και δεν υπάγονταν στον δασικό νόμο κατά το χρόνο κύρωσης αυτού, δεν διεκδικούνται δικαιώματα από το ελληνικό Δημόσιο κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Σε δεύτερο χρόνο

Επί της ουσίας, αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει καταθέσει την αντίρρησή του εντός της σχετικής προθεσμίας, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση του δίνεται η δυνατότητα να την υποβάλει σε δεύτερο χρόνο. Το δικαίωμα αυτό το έχουν όσοι αμφισβητούν το δασικό χαρακτήρα, αλλά έχουν στην κατοχή τους διοικητικούς τίτλους.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν πηγές στον «Ε.Τ.», η συμμετοχή των ιδιοκτητών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ήταν ιδιαίτερα υψηλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, όσοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία των αντιρρήσεων κατά τις ημερομηνίες που προβλεπόταν, μπορούσαν να διεκδικήσουν τις εκτάσεις τους ακολουθώντας μόνο τη δικαστική οδό, η οποία θα έφερνε τους ιδιοκτήτες αντιμέτωπους με περαιτέρω έξοδα και χάσιμο χρόνου.

Για όσο διάστημα έτρεχε η παράταση, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων συνέχισαν κανονικά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί, δεδομένου ότι έχουν να διαχειριστούν ένα τεράστιο όγκο αιτήσεων. Συγκεκριμένα, περί τις 170.000 είναι οι αντιρρήσεις που «κληρονομήθηκαν» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από αυτές, έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί περίπου 50.000, με τον υφυπουργό ΠΕΝ Γιώργο Αμυρά να τονίζει πως η διαδικασία προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Από τα πρόδηλα σφάλματα που υποβλήθηκαν στις Δασικές Υπηρεσίες, το 2021 εξετάστηκε το 65%.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Επιτροπών, έχουν συγκροτηθεί ήδη 120 με 130 επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Δασικοί χάρτες: Η εικόνα στα νησιά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόνο στην Κρήτη οι ιδιοκτήτες είχαν υποβάλει περί τις 2.500 αντιρρήσεις και περίπου 1.800 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων.

Αντίστοιχα προβλήματα όμως σημειώνονταν και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στα Δωδεκάνησα, όπου σύμφωνα με το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ, στην Αστυπάλαια το 90% της έκτασης χαρακτηρίζεται ως δασικό, ενώ στην Κάρπαθο και στην Κάσο το 80% της έκτασης των δύο νησιών έχει χαρακτηριστεί επίσης δασικού χαρακτήρα. Εως σήμερα στην Κάρπαθο έχουν δηλωθεί 27.689 γεωτεμάχια εκ των οποίων τα 10.893 είναι δασικά ή τουλάχιστον ένα τμήμα της έκτασής τους. Στην Κάσο από τα 7.494 γεωτεμάχια που έχουν δηλωθεί, τα 1.196 είναι ολόκληρα δασικά ή ένα μέρος τους.

eleftherostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.