Δεύτερη στην Ευρώπη η Αθήνα στις αυξήσεις τιμών στις κατοικίες – Σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 9,6%

Η έλλειψη κατοικιών τροφοδοτεί δραματικές αυξήσεις των τιμών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, και η Μαδρίτη ηγείται πλέον της κατάταξης με άυξηση σχεδόν 11% σε ετήσια βάση.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Αθήνα, με την αύξηση των τιμών των ακινήτων να φτάνει το 9,6% μέσα σε ένα χρόνο.

Στην δεύτερη θέση η Αθήνα

Η Αθήνα σημειώνει αύξηση 9,6% σε ετήσια βάση, υποχωρώντας κάτω από το 10% για πρώτη φορά μετά από 17 μήνες.

Η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα συνολικά, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση, τη σταδιακά βελτιωμένη αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή μετά το πέρας των μνημονίων και της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, την αναζήτηση για καλύτερες και πιο ποιοτικές κατοικίες, αλλά και στο ό,τι ο Έλληνας εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ακίνητο ως την πιο ασφαλή επένδυση, σημειώνει η Remax σε έρευνά της.

Επιπλέον, οι ξένοι δεν περιορίζονται να αγοράσουν ακίνητα μόνο σε τουριστικά μέρη ή στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αλλά έχουν επεκτείνει το ενδιαφέρον τους και σε άλλες περιοχές που δεν παρουσίαζαν μέχρι πρόσφατα έντονη ζήτηση.

Σύμφωνα με έρευνα του Spitogatos, οι περιοχές κοντά στην Αθήνα αποτελούν συχνά μια καλή επιλογή για αγορά εξοχικού λόγω της δυνατότητας εύκολης και γρήγορης πρόσβασης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Στην κορυφή η Μαδρίτη

Ακόμα και με τα επιτόκια να βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών, τα οικιστικά ακίνητα γνωρίζουν άνθηση στην ισπανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Bloomberg City Tracker, με κινητήρια δύναμη τους ντόπιους που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν ένα σπίτι και τους επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις.

Η Μαδρίτη έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την εισροή χρημάτων από τη Λατινική Αμερική, επιδεινώνοντας τη συμπίεση της αγοράς, καθώς και από τη διαφημιστική εκστρατεία για ορισμένες συνοικίες. Το Carabanchel, παραδοσιακά μια περιοχή της εργατικής τάξης, ονομάστηκε πέρυσι η τρίτη πιο cool γειτονιά στον κόσμο.

Η οικοδόμηση νέων κατοικιών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υπάρχει ελάχιστη διαθέσιμη αστική γη για κατασκευές και λίγα σχέδια για νέες αναπτύξεις. Το απόθεμα κατοικιών έχει μειωθεί κατά 11% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista.

Με τόσο λίγα διαθέσιμα ακίνητα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

«Συσσωρεύεται ένα ολοένα και μεγαλύτερο έλλειμμα στέγασης», δήλωσε η Beatriz Toribio, επικεφαλής της Ένωσης Κατασκευαστών και Αναπτυξιακών Εταιρειών της Ισπανίας. «Η Μαδρίτη είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός κόμβος και όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται να εργαστούν και να ζήσουν στην πόλη. Προσθέστε επιπλέον την τουριστική και την πολιτιστική έλξη και θα καταλάβετε γιατί η ζήτηση αυξάνεται», σημειώνει.

Η Toribio επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει επίσης να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τη στέγαση.

Ξεχωριστά στοιχεία από το Μητρώο Γης και Ακινήτων δείχνουν παρόμοια τάση στην επαρχία της Μαδρίτης. Οι τιμές για νέες κατασκευές αυξήθηκαν κατά 14,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες. Σε έναν δείκτη της Knight Frank για τα ακίνητα, η Μαδρίτη ήταν η κορυφαία ευρωπαϊκή πόλη το πρώτο τρίμηνο.

Οι τιμές σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Για να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς κατοικίας στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Bloomberg συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορους παρόχους. Ορισμένα είναι ζητούμενες τιμές και ενδεικτικά επίπεδα, ενώ άλλα είναι επίσημα στοιχεία για τις συναλλαγές. Οι τιμές της Μαδρίτης δημοσιεύονται ή καταρτίζονται από την Idealista.

Η Μαδρίτη είναι η μόνη πόλη στον ιχνηλάτη με τιμές που αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό. Αυξήθηκαν κατά 10,6% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Όταν το Bloomberg ανέδειξε για τελευταία φορά την πόλη, το καλοκαίρι του 2023, οι αυξήσεις ήταν περίπου 5%.

Οι τιμές των διαμερισμάτων στη Βιέννη κατέγραψαν κέρδη λίγο πάνω από 7%, παραμένοντας στις ταχύτερες από τον Οκτώβριο του 2022.

Οι τιμές μειώνονται μόνο σε τρεις από τις 12 ευρωπαϊκές πόλεις που παρακολουθούνται. Το Παρίσι είχε την μεγαλύτερη μείωση με -7,5%.

Στη Μαδρίτη, η Elena Jori, διευθύντρια ακινήτων του πρακτορείου Home Select, δήλωσε ότι η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης σημαίνει ότι αναμένει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και υποβάθμισε επίσης τον κίνδυνο κατάρρευσης των ακινήτων.

«Η σημερινή αγορά δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που προκάλεσε το κραχ του 2008», είπε. «Δεν υπάρχει ούτε πλεονάζον απόθεμα κατοικιών, ούτε η χρηματοδότηση είναι φθηνή. Μιλάμε ακριβώς για έλλειψη προσφοράς».

iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.