Δείτε πώς να προστατέψετε τα κατοικίδια σας από τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Η Ανάσταση πλησιάζει και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων προβληματίζονται για το πώς θα αντιδράσουν τα κατοικίδια τους στους ήχους από τα πυροτεχνήματα. Τα ζώα τρομάζουν όπως εμείς και η ευαισθησία στους ήχους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τόσο στους σκύλους όσο και στις γάτες.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα την ευαισθησία του ζώου και μπορεί να παρατηρηθούν τρέμουλο, σιελόρροια, ταχυκαρδία, μάζεμα της ουράς, κρύψιμο, προσπάθεια διαφυγής μέχρι και έμετος ή διάρροια.

Εξάλλου είναι φυσικό τα ζώα να φοβούνται τους δυνατούς θορύβους. Οι ήχοι ενεργοποιούν το νευρικό τους σύστημα και γι αυτό γίνονται ανήσυχα. Το ένστικτο της επιβίωσης τους δίνει σήμα να τρέξουν μακριά.

Δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να κάνετε το βράδυ της Ανάστασης όσο γίνεται λιγότερο επώδυνο για το κατοικίδιο σας.

Το βράδυ της Ανάστασης καλό είναι να έχετε το ζωάκι σας μέσα στο σπίτι σε ένα μέρος όπου θα νιώθει ασφάλεια. Το μέρος που θα διαλέξετε για το κατοικίδιο σας δεν πρέπει να συμβολίζει τίποτα το αρνητικό, δηλαδή δεν πρέπει να πηγαίνει εκεί όταν φοβάται. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσετε ένα χώρο όπου το κατοικίδιο σας θα νιώθει άνετα και θα έχει μόνο θετικές σκέψεις και συσχετίσεις και όχι να τρέμει περιμένοντας να περάσει το «κακό». Για παράδειγμα συνήθως ο σκύλος όταν φοβάται, κρύβεται κάτω από το κρεβάτι, άρα δεν πρέπει να το στείλετε σε αυτό το μέρος, γιατί θα επιδεινώσετε τους φόβους του.

Εάν κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων είστε μαζί με το κατοικίδιο σας, τότε να του στέλνετε κατευναστικά μηνύματα, ώστε να το βοηθήσετε να χαλαρώσει. Μη το μαλώνετε και μη του φωνάζετε. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι επικοινωνούν με τα λόγια, ενώ τα ζώα με την ενέργεια, άρα όταν νιώθετε εσείς άνετα, νιώθουν και εκείνα μια σιγουριά.

Επειδή πολλά σκυλιά και γάτες όταν φοβούνται πολύ έχουν τάση φυγής, σιγουρευτείτε ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές μέρος όπου δεν υπάρχει ο κίνδυνος να φύγουν ή να τραυματιστούν. Για παράδειγμα μην αφήνετε τα κατοικίδια σας στο μπαλκόνι.
Αν είναι εφικτό κλείστε τις κουρτίνες και βάλτε μια ήρεμη μουσική πριν ακόμα ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα.

Μια καλή μέθοδος για να προετοιμάσετε το ζωάκι σας για τα πυροτεχνήματα, είναι να συνηθίσει τον ήχο. Και πως θα το πετύχετε; Εάν έχετε χρόνο μπορείτε να βάζετε να παίζει στο cd player ένας εγγεγραμμένος ήχος πυροτεχνημάτων για λίγη ώρα κάθε μέρα. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να βάλετε δυνατά τον ήχο, γιατί θα πετύχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Και επειδή δεν υπάρχει λόγος το πάθημα να σας γίνει μάθημα, θυμηθείτε το βράδυ της Ανάστασης να έχετε βάλει μέσα στο σπίτι το κατοικίδιο σας για να γλυτώσετε τα χειρότερα. Τα γατιά και τα σκυλιά που δεν είναι αδέσποτα, δεν έχουν μάθει να επιβιώνουν στους δρόμους και εάν το σκάσουν θα έρθουν αντιμέτωπα με θανάσιμους κινδύνους.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.