Δεκάδες «εγκαταλελειμμένα» παιδιά στα νοσοκομεία της χώρας

Οι σκηνές ντοκουμέντο σε βίντεο που εξασφάλισε το LIVE NEWS φανερώνουν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Αγλαΐα Κυριακού

«Θέλεις να μας πεις πως περνάς εδώ; – Χάλια». Είναι ένα από τα συνολικά 81 παιδιά που φιλοξενούνται αυτήν την στιγμή στα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής. Παιδιά που έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση ή παιδιά που κρίθηκε ότι είναι ακατάλληλο το οικογενειακό τους περιβάλλον και πρέπει να απομακρυνθούν από αυτό.

«Τα κρεβάτια είναι εντάξει αλλά έχουμε και κάτι παιδάκια που βρομίζουν την τουαλέτα».

Χωρίς ειδική φροντίδα, εποπτεία και κατάλληλες δομές πρόνοιας, εγκλωβίζονται για μήνες ίσως και για χρόνια μέσα στα νοσοκομεία.

«Η κατάσταση είναι ανελέητη. Θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας με τα παιδιά μας. Που εμείς τα βγάλαμε από μέσα μας και τα αγαπάμε και τα λατρεύουμε κι αν υπάρχει πρόβλημα να μας βοηθήσουν να λυθεί. Όχι να μας χαντακώνουν εδώ μέσα. Ούτε σχολείο τα παιδιά, ούτε δραστηριότητες. Μέσα στην βρόμα, μέσα στην πείνα» λέει μητέρα παιδιού.

Εικόνες σοκ μέσα από το «Παίδων»
Οι σκηνές ντοκουμέντο σε βίντεο που εξασφάλισε το LIVE NEWS φανερώνουν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Αγλαΐα Κυριακού.

Ένα αγόρι, περίπου στα 12, έχει μπει σε θάλαμο κοριτσιών. Οι μητέρες – συνοδοί, που συχνά βλέπουν την κατάσταση να ξεφεύγει, αναγκάζονται να παίξουν τον ρόλο του χωροφύλακα.

– Μην ξαναμπείτε εδώ τα αγόρια.

– Δε με νοιάζει.

– Ναι, αλλά δε γίνεται.

– Φώναξε τη μαμά σου. Πού είναι η μαμά σου;

– Είναι από εκεί. Άστην.

– Πρέπει να είσαι σε θάλαμο αγοριών. Όχι σε θάλαμο κοριτσιών.

– Γιατί;

– Γιατί απαγορεύεται.

Είναι απλά τραυματισμένες παιδικές ψυχές που ενίοτε ελλείψει προσοχής και φροντίδας εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς.

– Μην πειράξεις το ταμπλέτ.

– Ποιανού είναι το τάμπλετ;

– Της νοσηλεύτριας.

– Ήρθε η ώρα να φύγεις μου φαίνεται.

– Άντε να χαθείς.

Η υπόθεση των «εγκαταλελειμμένων» παιδιών έρχεται στο προσκήνιο μετά την φρικτή καταγγελία κακοποίησης ενός 7χρονου και μιας 13χρονης από έναν 14χρονο. «Δεν φταίει το προσωπικό. Δεν φταίει το νοσοκομείο. Κάνουν ό,τι μπορούν. Δεν φταίνε. Φταίει ο εισαγγελέας που φέρνει τα παιδιά εδώ μέσα».

«Πέταξαν την κόρη μου από τις σκάλες»
Η κόρη του κύριου Χρήστου είναι ένα από τα 39 παιδιά που φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο με εισαγγελική εντολή στο Αγλαΐα Κυριακού. Όπως λέει στο LIVE NEWS, οι συνθήκες είναι άθλιες αλλά και επικίνδυνες για να μεγαλώσουν μικρά παιδιά.

«Η μικρή κλαίει συνέχεια. Έχει χάσει βάρος. Έχει στρες και έχει να φάει 4 μέρες».

Η ανήλικη βρίσκεται από αρχές του μήνα στο νοσοκομείο, και όπως λέει ο πατέρας της, μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με την αδελφή της και τη μητέρα της.

«Ήταν ένα κρεβάτι για τρία άτομα. Δύο παιδιά και την μητέρα τους που αναγκαστικά θα έπρεπε να είναι εκεί. Δεν κακίζω νοσοκομείο. Είναι άψογοι οι γιατροί υπερβαίνουν εαυτό να φροντίσουν όλα τα παιδιά».

Όπως εξηγεί, τα παιδιά που μένουν για καιρό μέσα στο νοσοκομείο αρχίζουν να γίνονται επιθετικά προς τα άλλα παιδιά. «Μπαίνουν παιδιά φτύνουν, βρίζουν, χτυπάνε. Δεν φταίνε οι νοσηλευτές. Οι συνθήκες είναι απερίγραπτες».

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται σ’ αυτά τα παιδιά είναι απλώς μία στέγη και ένα πιάτο φαΐ. Δεν φοιτούν σε κανονικό σχολείο και δεν λαμβάνουν τακτικά ψυχολογική υποστήριξη.

Πολύ συχνά μάλιστα τα παιδιά αυτά ανακυκλώνουν μέσα στο νοσοκομείο τη βία που έχουν ζήσει στο προβληματικό περιβάλλον από το οποίο απομακρύνθηκαν.

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.