Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Απελευθερώνει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα

Παρέμβαση του Οργανισμού με στόχο τη συγκράτηση των τιμών μετά την εισβολή στην Ουκρανία – Θα καταθέσει δέκα προτάσεις για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Να συγκρατήσει το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, το οποίο επέτεινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και να εξασφαλίσει επάρκεια ως προς τη ζήτηση επιθυμεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ανακοινώνοντας σήμερα την απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματά τους έκτακτης ανάγκης.

Όπως συνομολόγησαν σήμερα, οι 31 χώρες μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, καθώς στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τους είναι «να στείλουν ένα ενιαίο και ισχυρό μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου ότι δεν θα υπάρξει έλλειμμα στον εφοδιασμό ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας της Ουκρανίας». Παράλληλα εξέφρασαν «την αλληλεγγύη τους με τον λαό της Ουκρανίας και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή τους ενόψει της φρικτής και απρόκλητης παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Σημειωτέον ότι στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σε υπουργικό επίπεδο, προήδρευσε η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της φετινής Υπουργικής Συνόδου του ΔΟΕ.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια των καταιγιστικών ενεργειών της Ρωσίας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα ως απάντηση. Ακόμη, οι Υπουργοί σημείωσαν ότι η εισβολή της Ρωσίας έρχεται σε «ένα πλαίσιο ήδη στενών παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, αυξημένης αστάθειας των τιμών, εμπορικών αποθεμάτων που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 και περιορισμένης ικανότητας των παραγωγών να παρέχουν πρόσθετη προσφορά βραχυπρόθεσμα», μετά και την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα μέλη του ΔΟΕ διατηρούν αποθέματα έκτακτης ανάγκης 1,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Η ανακοίνωση της αρχικής απελευθέρωσης 60 εκατομμυρίων βαρελιών, ή του 4% αυτών των αποθεμάτων, ισοδυναμεί με 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για 30 ημέρες, τη στιγμή που η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας.

Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τη “σημαντική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την ανάγκη μείωσης αυτής”, αναζητώντας άλλους προμηθευτές, μεταξύ άλλων μέσω LNG. Για το λόγο αυτό την Πέμπτη, η Γραμματεία του ΔΟΕ θα δημοσιεύσει ένα σχέδιο 10 σημείων για το πώς οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις προμήθειες ρωσικού αερίου μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

 

protothema.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.